Szerző: Dojcsák Dániel

2009. április 22. 11:18

Népnevelő iWiW-alkalmazások

A múlt heti dizájnváltás után ma hajnaltól éles üzemben elindult az iWiW minialkalmazások első csoportja. A premierre 26 alkalmazás készült el -- ebből 5-6 darab az Origo saját fejlesztése.

[HWSW] A múlt heti dizájnváltás után ma hajnaltól éles üzemben elindult az iWiW minialkalmazások első csoportja. A premierre 26 alkalmazás készült el -- ebből 5-6 darab az Origo saját fejlesztése.

Öröm, boldogság

A tegnapi díjkiosztóval zárult alkalmazásfejlesztői versenyre összesen 50 nevezés érkezett. Tíz munkát technológiai okok miatt ki kellett zárni de ezzel együtt is látszik, hogy már az indulás pillanatában több tucat alkalmazás áll készen vagy majdnem készen arra, hogy harcba szálljon a felhasználók kegyeiért. Az Origo Zrt. munkatársaitól úgy tudjuk, hogy eddig több mint 3000 felhasználó regisztrált a dev.iwiw.hu fejlesztői oldalon, bár ennek nagyobb részét az érdeklődők teszik ki, de közel 300 regisztrációt követett valamilyen programozói munka, ennyien töltöttek fel legalább egy tesztfájlt.

Szabó Márton, az Origo Zrt. külső tanácsadója a bemutatkozó rendezvényen kiemelten fontos fejlesztésnek titulálta az alkalmazások megjelenését az iWiW életében. Szerinte "példátlan a magyar internet történetében, hogy el tud kezdődni egy együttműködés az Origo, az iWiW, a fejlesztők és a közösség között." A versennyel motiválni akarták a hazai fejlesztőket, s egyúttal bebizonyítani, hogy itthonra is érdemes fejleszteni és nem feltétlenül csak a nagy nemzetközi platformok vihetnek sikerre egy ötletet.

Kevés-e az 50 induló?

Az 50 nevezett alkalmazás nem túl sok még akkor sem, ha figyelembe vesszük, hogy Magyarországon mennyien interneteznek. Ma mindössze 26 alkalmazás indult el, s ezek között is van néhány, ami nincs teljesen kész, a többi fejlesztő pedig a határidő lejártáig még abba a fázisba sem ért el, amikor már bátran mutatnák meg művüket a népnek. A jelentkezők számát az tarthatta alacsonyan, hogy egy itthon teljesen új technológiáról van szó, a megszokottól eltérő módon kell fejleszteni, új szabványt kellett elsajátítani, az pedig időbe telhet, mire több programozó felveszi a ritmust. A következő hetek és hónapok alatt bizonyára számos hibajavítás és új alkalmazás megjelenése várható.

A legtöbb alkalmazás más szolgáltatások integrálását veszi célba, szintén sok program próbál valamilyen eredendő problémát funkcionálisan megoldani, és természetesen induláskor is látszik, hogy az online játékok és az önkifejezésre alkalmas eszközök a Facebook után az iWiW-en is hódítani fognak. A fejlesztői versenyen három győztest hirdettek, akik a kiírás szerint a "legizgalmasabb" alkalmazásokat készítették. Az elbírálás szempontjai között a legfontosabb az volt, hogy ki mennyire innovatív, mennyire használja ki a rendelkezésre álló lehetőségeket, illetve jól néz-e ki. A győztesek közé Pfenninberger Ádám "Egymás szemében" alkalmazása, Körmendi Gergely "iWorld" nevű virtuális világa és Kispál István "Petfarm" nevű tamagochi-programja került.

Sajnos egyik díjnyertes szoftver sem illeszkedik az iWiW-dizájnba, elütnek attól. Az iWorld ráadásul egy teljesképernyős Flash-alkalmazás, ami akár lehetne egy különálló webes szolgáltatás is, az iWiW-integrációjának mindössze a 2,6 millió felhasználó az előnye. Az Origo Zrt. saját fejlesztéseivel szinte biztosra ment, ezért is készült el egy Focidrukker alkalmazás is, amelynek célja a közösségi aktivitás növelése.

Hajrá, dev.iwiw, hajrá fejlesztők!

Korábban az iWiW vezetői határozottan állították, hogy a Facebook nem jelent veszélyt a hazai közösségi oldalra, hiszen nem magyar nyelvű, teljesen más felépítésű, harmadrészt kevesen használják itthonról. Ez a három érv azóta összedőlt, s látni kell, hogy a fiatal korosztály számára szinte elsődleges közösségi kommunikációs csatornává lépett elő. A középkorúak és az idősebbek, vagy a nem számítógéppel dolgozó, irodai, vállalati munkát végzők körében persze továbbra is dívik az iWiW-használat, de ők aligha megosztani, közösségi kommunikálni vagy órákon keresztül Flash-játékozni szeretnének, számukra az iWiW alighanem ezek után is csak telefonkönyv és hirdetőoszlop marad.

A fejlesztők lelkesedése viszont becsülendő, nagyon sokan nagyon keményen dolgoztak. Elsőre az iWiW-alkalmazások kicsit sárgának, kicsit savanyúnak tűnnek (de mind a miénk), valójában viszont ezzel létrejött egy igazi webes alkalmazásplatform, amivel el lehet érni a magyar internetezőket, köztük azokat is, akiket más web 2.0-ás felületen keresztül sosem. Előfordulhat, hogy pont a legegyszerűbb alkalmazás lesz a legnépszerűbb, de a lényeg az, hogy sok felhasználónak ez lesz élete első ilyen élménye, amit kedvező tapasztalatok esetén továbbiak követhetnek.

Ha mindenki látja majd, hogy a barátai nem CD-ről, hanem a Last.fm-en keresztül hallgatják a zenét, akkor talán többen nézik meg a tematikus közösségi szolgáltatások gyöngyét is. Ha Focidrukkeren lekattingatnak ezt-azt az emberek, híreket küldenek, fórumoznak, csetelnek a meccs alatt, akkor később talán sűrűbben olvasnak online és máskor is a közösség segítségét kérik.

Megjött az új tananyag

Általánosságban mondva az iWiW egy népiskola, melybe megérkezett az új tananyag. Tudjuk, hogy a piac és a kínálat szempontjából elmarad a csúcstól, de mindig azt mondják, hogy aki nem ért hozzá, tanítja. A Facebook hazai sikeréhez is kellett az iWiW-es alapképzés, a mostani iWiW-alkalmazások pedig milliónyi embert indíthatnak el az eddig kizárólag geekek által uralt webkettes világ felé vezető úton. Az iWiW-alkalmazások közül a bonyolultak elhullhatnak, az egyszerű, egyértelmű darabok pedig mennybe mehetnek, de a jelenlegi felhozatalt látva erre még várni kell egy keveset -- meg arra is, hogy betöltődjön végre a túlterhelt oldal.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról