Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 21. 09:33

A válság és az erős dollár is az IBM ellen dolgozott

Kiválóan reprezentálja az informatikai ipar helyzetét a recesszió idején az IBM első negyedéves teljesítménye. A világ második legnagyobb IT-vállalatának minden üzletága csökkenő bevételt volt kénytelen elkönyvelni, ami részben a dollár erősödésének köszönhető. A cég eredménye így is felülmúlta a várakozásokat.

[HWSW] Kiválóan reprezentálja az informatikai ipar helyzetét a recesszió idején az IBM első negyedéves teljesítménye. A világ második legnagyobb IT-vállalatának minden üzletága csökkenő bevételt volt kénytelen elkönyvelni, ami részben a dollár erősödésének köszönhető. A cég eredménye így is felülmúlta a várakozásokat.

A nagyobb nyereségtartalmú tevékenységek, azaz a szolgáltatások és a szoftverértékesítés felé való folyamatos eltolódás miatt az IBM nettó profitja csupán 1 százalékkal csökkent az első negyedévben, a forgalom 11 százalékos eróziója mellett. A bevételcsökkenés részben a dollár erősödésének köszönhető, az árfolyamhatás kiszűrésével az IBM forgalma mindössze 4 százalékkal csökkent. A törzsrészvények folyamatos visszavásárlása miatt az egy részvényegységre jutó eredmény 4 százalékkal 1,70 dollárra javult.

Szoftver és szolgáltatás igen, hardver nem

Mindhárom üzletág forgalma esett. A 21,7 milliárd dolláros forgalom több mint felét adó Global Services részleg bevétele 10 százalékkal 13,2 milliárd dollárra esett, mind a technológia, mind az üzleti szolgáltatások oldalán, ez azonban szinte teljes egészében az árfolyamhatásnak tudható be. A negyedév során megkötött szolgáltatási szerződések értéke csupán 1 százalékkal volt kevesebb mint egy évvel korábban, változatlan árfolyamon ez 10 százalékos bővülést jelent. A hosszú távú megállapodások értéke 14 százalékkal bővült az első negyedévben. Az IBM összesen 126 milliárd dollár értékű szolgáltatási szerződésállománnyal zárta a negyedévet, ez 4 milliárd dollárral kevesebb mint egy évvel korábban.

A szoftverüzletág forgalma 6 százalékkal 4,5 milliárd dollárra csökkent, változatlan árfolyamon számolva azonban 2 százalékos bővülésről beszélhetünk. A köztesszoftverek értékesítéséből származó bevétel 5 százalékkal, az operációs rendszerek eladásai pedig 7 százalékkal estek a tavalyi első negyedévhez képest. Üdítő kivételt jelent a Rational termékcsalád, a fejlesztői eszközök forgalma 9 százalékkal erősödött, jól teljesítettek még a WebSphere termékek is, amelyek eladásai 5 százalékkal múlták felül a tavalyi első negyedév szintjét. A szoftverüzletág leggyengébb teljesítményét nem nagy meglepetésre a Lotus termékcsalád mutatta fel, amelynek forgalma egy év alatt 12 százalékkal csökkent.

Kiválóan mutatja be az informatikai piac helyzetét a hardverrészleg. A recesszió miatt a szerver- és storage-vásárlók egyaránt behúzták a kéziféket, ami az IBM teljesítményén is tetten érhető. A hardverdivízió forgalma éves szinten 23 százalékkal csökkent, a szervereladások 22 százalékkal, a tárolóeszközök 20 százalékkal teljesítettek gyengébben mint egy éve. A legjobb teljesítményt a System p kiszolgálók mutatták fel, ezek forgalma csak 2 százalékkal csökkent, a System z mainframe-ek bevétele 19 százalékkal esett -- a leszállított számítási kapacitás eközben 18 százalékkal bővült. Az árprés és a recesszió együttes hatására az x86-os kiszolgálók forgalma 27 százalékkal zuhant egy év alatt. A félvezetőgyártással foglalkozó Microelectronics részleg 36 százalékkal kevesebb bevételt ért el mint tavaly.

Merre tovább?

"Az IBM a nagyon kemény gazdasági körülmények között is jól teljesített" -- értékelte vállalata teljesítményét Sam Palmisano elnök-vezérigazgató. "Ez a hosszú távú stratégiai fókuszváltásnak köszönhető: a szoftverekre és szolgáltatásokra koncentrálunk, megszabadulunk a tömegtermékektől és olyan megoldásokat kínálunk ügyfeleinknek, amelyek segítik őket a költségek csökkentésében és a tőkéjük megőrzésében. Ugyanakkor fegyelmezetten kontrolláljuk a költségeket és kiadásokat, ennek köszönhetően pénzügyi helyzetünk erős."

Az elemzők részére rendezett konferenciahíváson természetesen szó esett az Oracle és a Sun házasságáról is. Amint arról a HWSW is beszámolt, a Sun korábban az IBM-mel tárgyalt, azonban a megegyezés nem jött létre. Mark Loughridge, az IBM pénzügyi vezére nem kommentálta az Oracle-Sun ügyletet, azonban közölte, hogy vállalatának nem jelent majd gondot a Sunt beolvasztó Oracle-lel versenyezni -- a Nagy Kék jelenleg is potens szoftverportfólióval rendelkezik, azonban a Cognos megoldásait leszámítva teljesen hiányoznak a kínálatából az üzleti szoftverek.

Az Oracle és a Sun házassága agresszív terjeszkedést válthat ki az IBM-ből a vállalati alkalmazások területén, ésszerű lépés lehet az Infor vagy az Epicor felvásárlása, azonban ha az IBM egyből a legnagyobb vállalatokat is meg kívánja célozni, nem marad más hátra, az SAP-t kell lenyelnie. Loughridge elmondása szerint a Nagy Kék 12 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezik és további akvizíciókra készül. "Számos lehetőséget megvizsgálunk" -- mondta az IBM pénzügyi vezére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról