Szerző: Koi Tamás

2009. április 23. 10:52

Nyártól 10-35 százalékkal drágulhat az uniós beszédroaming a magyarok számára

Az Európai Parlament keddi plenáris ülésén megszavazta azt a törvényjavaslatot, mely az uniós mobilbarangolás árának jelentős megvágását írja elő az operátorok számára. Egy utolsó, formális jóváhagyást követően július 1-től csökkenhet az Európai Unió tagországain belül az SMS-küldés, az adatroaming, valamint a beszédroaming tarifája. Az eurózónán kívül eső tagországokban -- így köztük Magyarországon -- azonban nem egyforma mértékben jelenik meg az árcsökkenés, lesznek olyan területek, ahol csökkentés helyett áremelésre számíthatnak az előfizetők.

[HWSW] Az Európai Parlament keddi plenáris ülésén megszavazta azt a törvényjavaslatot, mely az uniós mobilbarangolás árának jelentős megvágását írja elő az operátorok számára. Egy utolsó, formális jóváhagyást követően július 1-től csökkenhet az Európai Unió tagországain belül az SMS-küldés, az adatroaming, valamint a beszédroaming tarifája. Az eurózónán kívül eső tagországokban -- így köztük Magyarországon -- azonban nem egyforma mértékben jelenik meg az árcsökkenés, lesznek olyan területek, ahol csökkentés helyett áremelésre számíthatnak az előfizetők.

A július 1-től életbe lépő új maximum-tarifa értelmében a hívásindítás kiskereskedelmi ára nettó 46 eurocentről 43 centre, a hívásfogadásé pedig nettó 22 centről 19 centre csökken (a következő két évben további 3-3 eurócentes csökkenésre lehet számítani). A három magyarországi mobilszolgáltatóra nézve is kötelező tarifa tavaly augusztus végén csökkent utoljára, hívásindításnál maximum bruttó 127,4 forintra, hívásfogadásnál pedig bruttó 60,9 forintra. Az átváltást tavaly a 2008. július 30-án közzétett referencia árfolyamon végezték, akkor egy euró 230,76 forintba került. Idén várhatóan az árcsökkentés életbe lépése előtti 30-35. nap árfolyamán történhet majd az átváltás. A szolgáltatók a vonatkozó szabályozás szerint két átváltási periódus között nem végezhetnek árfolyamalapú díjkorrekciót.

Több lesz a kevesebb

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tegnap kiadott közleményében az árfolyamváltozás beszédroaming-tarifákra gyakorolt hatására hívja fel a figyelmet, a szervezet a forint gyengülése és a kilátásba helyezett áfaemelés miatt árcsökkentés helyett áremelkedéssel számol. A tavalyi tarifamegállapítási gyakorlatot alapul véve a HWSW kalkulációi szerint a mostani, 127,4 forint/perces hívásindítási díj 154 forintra, a 60,9 forint/perces hívásfogadási díj pedig 68,4 forintra emelkedhet, 300 forintos euróval számolva. Pesszimista (320 HUF/EUR árfolyam) forgatókönyv alapján kalkulálva az árak 165,1 és 73 forint/percre módosulhatnak, de még a jelen helyzetben optimista becslésnek tűnő, 280 forintos euróárfolyamon is érezhetően, 144,8 és 63,8 forintra nőhet a hívásindítás és a hívásfogadás percdíja.

A beszédroaming-árakat három további tényező is befolyásolhatja: egyrészt a kormányzat szándékai szerint a távközlési szolgáltatásokra vonatkozó, 20 százalékos forgalmi adókulcs könnyen lehet, hogy már nyáron 25 százalékra emelkedik, ugyanakkor a szolgáltatók mindezt kompenzálhatják azzal, hogy a hatósági ártól saját döntésük alapján lefelé eltérnek -- kérdéses azonban, hogy a három hazai operátor bevállal-e egy a beszédroaming díjszabásával kapcsolatos árversenyt. Ezen kívül elsősorban a rövidebb beszélgetések költségeit befolyásolhatja a törvénynek az a passzusa, mely előírja, hogy július 1-től a hívásfogadásnál és a hívásindításnál a korábbi, percalapú számlázást az első 30 másodperc elteltével másodperc alapon kell vezetniük a szolgáltatóknak.

Öröm az ürömben, hogy a törvény életbelépésével várhatóan dráguló beszédroaming-tarifák mellett az árfolyamhatás és az áfaemelés ellenére júliustól a magyarok számára is olcsóbbá válhat a külföldi SMS-ezés az Unión belül, illetve lényegesen csökken az uniós adatroaming díja. A most megszavazott törvény szerint a rövid szöveges üzenetküldés az Unió tagállamaiban barangolva legfeljebb nettó 11 eurocentbe kerülhet a nyártól -- ez a hatóság kalkulációi szerint az árfolyamváltozás ellenére is 50-60 százalékos árcsökkentést eredményezhet.

Durván lenyomják az adatroaming árát

Az SMS árszabályozásához hasonlóan, július 1-jétől szabályozott lesz a mobilinternet barangolási tarifája is. Itt a nagykereskedelmi árat szabályozza az EU, ami legfeljebb 1 euró lehet megabájtonként. Az EP által elfogadott javaslat alapján ez a díj 2010. július 1-jétől 80 eurócent, 2011. július 1-jétől pedig 50 eurócent lesz. A felmérések szerint a jelenlegi nagykereskedelmi árak 3-5 euró között mozognak megabájtonként, így a szabályozás hatására várhatóan az SMS árcsökkenésénél is nagyobb mértékben csökken majd majd az egyre népszerűbb mobilinternet kiskereskedelmi roamingtarifája.

A törvény július 1-i hatályba lépése előtt még az Európai Unió Tanácsának is rá kell bólintania az EP döntésére, ez azonban várhatóan inkább csak formalitás lesz, aligha valószínű, hogy a tagállamok megvétózzák a parlament határozatát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról