Szerző: Dojcsák Dániel

2009. április 10. 13:42

Húsvét után érkezik a Bluetooth 3.0

A Bluetooth Special Interest Group (SIG), a szabvány fejlesztéséért felelős testület jóváhagyta a 3.0-ás specifikációkat, így április 21-től hivatalosan is útjára indul a mobiltelefonok és más eszközök közeli, vezeték nélküli kommunikációját lehetővé tévő szabvány legújabb változata.

A Bluetooth 3.0 újdonsága, hogy az alacsony teljesítményfelvétellel működő Bluetooth 2.1 rádió rendszerét, illetve az EDR-t (Enhanced Data Rate) ötvözi a 802.11 nagy sebességű adatátvitelével. Így a jövőben megjelenő mobilkészülékek és kiegészítőik képesek lesznek villámgyorsan adatokat cserélni egymás közt anélkül, hogy Wi-Fi hálózatra kellene csatlakozniuk.

A fejlesztés alapötlete abból indult ki, hogy két eszköznek a jövőben képesnek kell lennie arra, hogy akár nagy méretű fájlok is gazdát cseréljenek elfogadható idő alatt. Egy videó vagy egy fotóalbum átvitele egyik telefonról a másik hosszú percekig tart még az EDR-képes Bluetooth 2.1-et támogató készülékekkel is. A mobilkészülékekben ma már nem ritka a több gigabájtos tárhely, az adatátvitel sebességének növekednie kell, hogy az extra kapacitás ne csak egy jól mutató sor legyen a specifikációk között, hanem valóban használni lehessen.

A gyakorlatban úgy működne a megoldás, hogy egy Bluetooth 3.0-t és Wi-Fi-t is támogató készüléken ha elindul a normál esetben Bluetooth-on keresztüli szinkronizáció, akkor a naptárbejegyzéseket, kontakt adatokat átküldi, de amennyiben nagyobb fájlok, filmek, zenék kerülnek sorra, akkor a kommunikáció átvált Wi-Fi-re. A telefon BT-vezérlője értesíti igényéről a számítógépet, ami a gyorsabb 802.11 szabványú vezeték nélküli kapcsolatra tereli a fájlátvitelt. A nagy fájlok másolása után pedig visszatér a szokásos Bluetooth-kapcsolat.

A kizárólag fájlátvitelre használt mód ad-hoc kapcsolatként működik, így az eszközökön nem szükséges emiatt beállítani a Wi-Fi hálózatot, nincs szükség kulcsra, az azonosítást elvégzik a gépek egymást közt Bluetooth-on.

A Bluetooth 3.0 április 21-én kerül hivatalosan is bemutatásra, s ugyan a technikai részletek már nyilvánosak, de az csak akkor derül majd ki, hogy mely chipgyártóknak áll már rendelkezésre az új változatot támogató terméke. Mivel a SIG lényegében egy gyártói csoportosulás, ezért soha nem jelentik be az elkészültét semmilyen megoldásnak, mielőtt legalább néhány beszállító nem rendelkezik működő, gyártásra alkalmas prototípusokkal.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról