:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. április 28. 16:06

A Facebook és a Twitter keveréke a Microsoft új közösségi szolgáltatása, a Vine

Már teszteli a Microsoft saját közösségi szolgáltatását, a Vine-t, a béta szolgáltatás elérése előzetes jelentkezéshez kötött, melyet a hivatalos oldalon keresztül lehet megtenni. A redmondi cégnél úgy érzik, hogy ha a Facebook és a Twitter \"közösségi\" eszközök, akkor a Vine egyenesen \"társadalmi szolgáltatás\".

Akikkel törődsz

A Microsoft saját maga a következőképp írja le a szolgáltatást: \"Maradj kapcsolatban a családoddal és a barátaiddal, értesülj róla, ha valakinek segítségre van szüksége, akivel törődsz. Kiválaszthatod, hogy kik és milyen helyek érdekelnek leginkább. Használj riasztásokat, jelentéseket és a személyes dashboard-ot, hogy képben legyél.\"

A felhasználók kiválaszthatnak helyeket és személyeket, s a velük kapcsolatos információk megjelennek majd a személyes térképen, a személyes kommunikáció pedig kiegészül 20 ezer professzionális és közösségi hírforrással, kezdve a helyi lapoktól az országosokig. A Microsoft többi webes szolgáltatásához hasonlóan itt is az Egyesült Államok a kizárólagos fókusz, így például az időjárással kapcsolatos értesítések is csak a tengerentúlon működnek majd -- egyelőre regisztrációkat is csak az USA-ból fogadnak.

A Vine a felhasználók ismerőseit úgy nevezi, \"emberek, akikkel törődsz\", ami érezhetően mást jelent mint a Twitter esetében, ahol \"emberek, akiket követsz\" a kategória neve. A Vine elsődleges célkitűzése, hogy a kisebb magáncsoportok kezelhetőek legyenek, egyfajta fórumként vagy levelezőlistaként, kiegészülve a mobil és a helyfüggő alkalmazások nyújtotta előnyökkel. A Vine persze képes kommunikálni a Twitterrel és a Facebookkal is, nem akarja elvágni a külvilágtól felhasználóit, sőt, támogatja az e-mailt, mobilt és vezetékes telefont is, mint kiegészítő csatornákat.

Kliens

A Vine konkurenseivel szemben kliens-alapú, amihez a .NET keretrendszer 3.5 SP1-es változatára is szükség van. A \"társadalmi szolgáltatás\" tehát a mai naptól béta időszakát éli, s feltételezhetően egy hónap múlva akár az éles működés is elindulhat. Onnantól kezdve az lesz a kérdés, hogy a lendületben lévő, de kissé zsúfolt piacon elfér-e még egy szereplő. A felhasználói bázissal viszont nem lesz gond, hiszen a Vine-hoz is elegendő lesz a Live ID, amivel a sokmillió Live Messenger-felhasználó egyébként is rendelkezik.

Az eredetileg a Windows Live csapat által fejleszteni kezdett Vine már jó ideje hánykolódik a Microsoft ötletárában, tavaly nyáron olyan feltételezések is napvilágot láttak, hogy végleg eltűnik a színről. Kiderült viszont, hogy valójában a Live fejlesztőktől csupán átkerült a Microsoft Start Up Business Accelerator csoportjába, s Craig Mundie, a cég vezető kutatási és stratégiai vezetője vállalta a bábáskodást a projekt felett. A Vine ötletét egyébként a Katrina hurrikán adta, a pusztítás után nagy szükség volt egy olyan szolgáltatásra, amelyet használva az emberek hírt adhattak magukról vagy megkereshették szeretteiket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.