Szerző: Koi Tamás

2009. április 1. 12:18

Tovább nő az új Firefox verziószáma

A programozók orra alá egyre több borsot törő, vadonatúj JavaScript-motor elhúzódó fejlesztése miatt kérdéses, hogy a Mozilla népszerű többplatformos webböngészője, a Firefox belátható időn belül -- ha egyáltalán -- elér a 3.5-ös verzióhoz. A böngésző soron következő változata eredetileg a 3.1-es verziószámot viselte volna, a Mozillánál azonban márciusban úgy döntöttek, hogy a jelentős fejlesztéseket jobban érzékeltetné, ha 3.5-re emelnék a verziószámot. Most már ez a terv is borulni látszik, mivel az új Firefox verziószámát gyakorlatilag a fejlesztés ütemétől tehetik függővé.

[HWSW] A programozók orra alá egyre több borsot törő, vadonatúj JavaScript-motor elhúzódó fejlesztése miatt kérdéses, hogy a Mozilla népszerű többplatformos webböngészője, a Firefox belátható időn belül -- ha egyáltalán -- elér a 3.5-ös verzióhoz. A böngésző soron következő változata eredetileg a 3.1-es verziószámot viselte volna, a Mozillánál azonban márciusban úgy döntöttek, hogy a jelentős fejlesztéseket jobban érzékeltetné, ha 3.5-re emelnék a verziószámot. Most már ez a terv is borulni látszik, mivel az új Firefox verziószámát gyakorlatilag a fejlesztés ütemétől tehetik függővé.

\"Keményebb fába vágtuk a fejszénket, mint eredetileg gondoltuk, a Firefox új JavaScript-motorja TraceMonkey programozási munkálataival ugyan jól haladunk, de még mindig rengeteg a tennivalónk\" -- írta kedden a Mozilla fejlesztői blogján Mike Beltzner projektvezető. \"Biztosak akarunk lenni benne, hogy a felhasználók egy minden szempontból jól működő, gyors és hibátlan Firefoxot kapnak, ezért addig nem adjuk ki a böngészőt, amíg nem sikerül a problémákon úrrá lennünk\" -- tette hozzá Beltzner.

A Mozillánál ugyanakkor egyre többen adnak hangot azon véleményüknek, hogy marketingszempontokból sokkal szerencsésebb lett volna, ha a 3.0-s főverziót azonnal a 4.0-s változat követi, így korántsem biztos, hogy a következő generációs Firefox a 3.5-ös verziószám alatt mutatkozik be. Beltzner maga is úgy látja, reális esélye van annak, hogy a Shiretoko munkanéven futó böngésző végleges változata a 4.0-s verziószámot viseli majd, a projektvezető ugyanakkor nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy a fejlesztés további csúszása esetén ezt a tervet is átértékelik.

A Firefox új verziójának eredetileg az év elején meg kellett volna jelennie, a Mozilla azonban többször is módosított a megjelenés ütemtervén, mostanra pedig már nem is kommunikálják, mikor kerülhet piacra a böngésző, melynek két legfontosabb újdonsága a már említett TraceMonkey motor és a privát böngészési funkció lesz.

A fejlesztők jelenleg a negyedik -- eredetileg nem tervezett -- bétán dolgoznak, ezt várhatóan több kiadásra jelölt változat is követi majd. A felborult ütemterv egyben azt is jelenti, az új Firefox érkezésére 2010 előtt nemigen lehet számítani. Cserébe a verziószám is tovább nőhet, sőt a fejlesztői levelezőlistán felmerült olyan gondolat is, hogy az új Firefoxnak a 8.0 verziószámot kellene viselnie, hogy az Internet Explorerhez ragaszkodó felhasználók ne gondolják róla hogy elavult.

Szeretnénk emlékeztetni a kedves olvasót, hogy ma április elseje van. Amennyiben észrevétele, megjegyzése van a hírrel kapcsolatban, forduljon a szerzőhöz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról