Szerző: Dojcsák Dániel

2009. április 21. 13:17

A múlt híreit rendezi a Google News Timeline

A Google újabb fejlesztéseket leplezett le, a tovább finomított képkereső mellett egy egészen új szolgáltatást, a Google News Timeline-t is bemutatta. A Timeline lényege a Google News találatait egy időegyenesen időszakokra bontva jeleníti meg, így könnyítve a régebbi események, hírek közti böngészést.

[HWSW] A Google újabb fejlesztéseket leplezett le, a tovább finomított képkereső mellett egy egészen új szolgáltatást, a Google News Timeline-t is bemutatta. A Timeline lényege a Google News találatait egy időegyenesen időszakokra bontva jeleníti meg, így könnyítve a régebbi események, hírek közti böngészést.

Hírek a múltból

A Google News Timeline-ban a keresési találatok közül napi bontásban látjuk a Google News adott időszakra legfontosabbnak ítélt híreit, de lejjebb görgetve további darabok tűnnek elő, illetve az időszak is átállítható hetenkénti, havi, éves, sőt, évtizedes intervallumokra. A keresőmezőbe írt szavakkal bármely témában végig lehet követni az események folyamatát. Tanulmányi, tudományos célokra, újságírói vagy egyéb média célokra kiválóan alkalmas, de alkalmanként a személyes érdeklődésből eredő kereséseknél is hasznos lehet.

A keresőszavas válogatás mellett lehetséges médiumonként is rendezni a híreket vagy egyszerűen megnézni, hogy az adott időszakban melyek voltak a Google algoritmusai által legfontosabbnak ítélt hírek. Az online újságok mellett a a szűkítés működik néhány nyomtatott újságra és magazinra, a Wikipedia bejegyzéseire, illetve természetesen blogokra is. A magyar blogszférából például szemlézhető az Index.hu néhány szerkesztőségi blogja, mint a Webisztán, Tékozló Homár, Comment.com, a Subba vagy a "W" (Tóta W. Árpád).

Napi, heti, havi, éves, évtizedes

Ami viszont magának a Google News-nak is gyengesége, az a Timeline-ra is vonatkozik, hogy a napi bontásnál finomabb részletezésre egyelőre nem képes. A Google News-ban is sok esetben a valós megjelenéshez képest késve, gyakran kötegelve jelennek meg a hírek, attól függően, hogy az adott oldalt milyen gyakorisággal szemlézik a keresőrobotok. A Timeline természetesen egyelőre angol nyelven működik csak, s főként a nagyobb világnyelvek médiumainak anyagaira érdemes keresni is.

A fejlesztők természetesen ígérik, hogy tovább javulnak majd a lehetőségek, s valószínűleg folyamatosan bővül majd az elérhető médiumok, médiatípusok száma. Az ötlet nem teljesen eredeti, s a kivitelezés is hagy még némi kívánnivalót maga után, de nem szabad elfelejteni, hogy ez egyelőre még csak egy Google Labs projekt. A kezelőfelületen elsőre is érződik, hogy van még mit fejleszteni, s tartalmi oldalról is erősen hiányos a rendszer, főleg a régebbi hírek esetén. Az viszont tagadhatatlan, hogy ezzel egy újabb eszközt kaptak az internetezők, amivel könnyebben ki tudnak igazodni a tengernyi információ és adat között, ami az elmúlt években, évtizedekben felhalmozódott az online világban.

Hasonló képek

A Google másik bejelentése a képkereső egy új funkciója a "Similar Images", azaz a hasonló képek. A képkeresés során egy kulcsszót megadva sokszor kapunk részben megfelelő találatokat, s előfordul, hogy a listában már van egy majdnem jó kép, de az igazihoz újabb keresést kell indítani, tovább kell szűkíteni a paramétereket. A híres munkaidő 20 százalékában végzendő szabad gondolkodás legújabb eredménye épp ezt a problémát oldja fel.

A jövőben a találati listában megjelenő képek alatti "Similar Images" gombra kattintva a Google kiválogatja a hasonló képeket, s egy külön listában megjelenítve elég a "majdnem jó" képek közül válogatni. Ha mondjuk valaki beírja a "paris" keresőszót, akkor egyaránt jelennek meg Eiffel-tornyok és festett szőke celebek -- aki inkább Paris Hiltonra kíváncsi, annak egy kattintásnyi távolságba kerülnek a bikinis képek. Az első tesztek alapján a szűrő figyelembe veszi a fájlnevet és a metaadatokat is, illetve a már eddig is működő algoritmusokat, mint az arc- vagy a színfelismerő, melyek a képet próbálják elemezni a pontosabb találatok érdekében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról