Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 6. 14:57

Nyáron érkezhet Európába a Samsung androidos okostelefonja

Legalább három androidos okostelefont dob piacra idén a Samsung -- hangzott el a CTIA Wireless konferencián. Egy készüléket az európai piacra szán a koreai óriás, ez már a nyáron boltokba kerülhet, kettő pedig az Egyesült Államokban landolhat.

[HWSW] Legalább három androidos okostelefont dob piacra idén a Samsung -- hangzott el a CTIA Wireless konferencián. Egy készüléket az európai piacra szán a koreai óriás, ez már a nyáron boltokba kerülhet, kettő pedig az Egyesült Államokban landolhat.

Az ígéretet hallottuk, bizonyíték kellene már

A Samsung egyelőre semmiféle részletet nem árult el a telefonokról, azt sem lehet tudni hogy néznek ki vagy milyen szolgáltatásokkal vértezik fel őket. Won-Pyo Hong, a Samsung egyik alelnöke a Forbes magazinnak mindössze annyit mondott el a CTIA Wireless rendezvényen, hogy a készülékek egyértelműen magukon fogják viselni a Samsung keze nyomát és hogy egyértelműen jobbak lesznek a jelenleg boltokban levő T-Mobile G1-nél, amelyet \"kísérleti készüléknek\" titulált a Samsung-vezető.

A Google Androidja egyelőre egy be nem váltott ígéret. A szoftveróriás lassan másfél éve, 2007 novemberében jelentette be okostelefonos szoftverplatformját és az Open Handset Alliance szövetséget, amelynek több mint harminc tagja van, a sorban telefongyártók (HTC, Samsung, Motorola, LG), szolgáltatók (T-Mobile, Sprint Nextel, NTT DoCoMo, Telefónica, Telecom Italia), illetve a mobilpiacon érdekelt egyéb cégek (Intel, Broadcom, Qualcomm, NVIDIA, Wind River) egyaránt megtalálhatók.

Az Androidnak azonban egyelőre sokkal több a füstje mint a lángja. Bár a készülékgyártók folyamatosan ígérik újabbnál újabb androidod modelljeiket, a legtöbbről egyelőre semmit sem tudni. A CTIA Wireless konferencián kizárólag a HTC állított ki Android-alapú készülékeket, s a piacon mindezidáig egyetlen androidos mobil kapható csak, a T-mobile G1, amelyet a HTC gyárt a szolgáltató részére. A Motorolánál, a Sony Ericssonnál, az ASUS-Garminnál, az LG-nél vagy éppen a Samsungnál az Android egyelőre csupán ígéret szintjén létezik.

Pedig elemzők nagy jövőt jósolnak az Androidnak, a brit Informa Telecoms & Media prognózisa szerint 2012-re az Android lehagyja az iPhone-t, elsősorban nyíltsága miatt. Míg az Apple zártan, mereven kezeli platformját, addig az Android nyílt forráskódú, ami a fejlesztés ütemén túl a használhatóságban, kompatibilitásban is előnyt jelenthet, amennyiben sikerül megfelelő számú fejlesztőt elcsábítani.

Nem csak telefonálni lehet

Az okostelefonok terén tehát kissé lassan indul be az Android szekere, a New York Times mai írása szerint a Google operációs rendszere akár egy éven belül szintet léphet és az egyre népszerűbb netbookok és MID-ek (mobile internet device) területén is megjelenhet. Az amerikai lap állítása szerint a T-Mobile még 2010-ben forgalmazni kezd majd Android-alapú érintőképernyős netbookokat.

A Google tudatosan úgy tervezte meg szoftverét, hogy az akár érintőképernyővel, akár fizikai billentyűzettel is vezérelhető, illetve bármilyen méretű kijelzővel használható legyen. Nyitva hagyta tehát a kaput, hogy a telefonok mellett más platformokon is új kihívóként jelentkezzen az operációs rendszer piacon. Miután pedig az Android akár egy 200 MHz-es ARM processzorral szerelt gépen is tökéletesen fut, ezért az olcsó és kicsi netbookok területén komolyan megszorongathatja a Microsoftot is akár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról