Szerző: Koi Tamás

2009. április 27. 12:02

Új esélyt kaphat a holografikus adattárolás

Áttörést hozhat a holografikus adattároló-technológia piaci szerepében a General Electric (GE) találmánya, mely amellett, hogy lemezenként fél terabájt tárolókapacitást ígér, visszamenőleg kompatibilis a napjainkban elterjedt, lézersugár-letapogatású optikai lemezeivel. A kutatás bár jól halad, kereskedelmi termékekben csak évek múlva ölthet testet a technológia -- ha egyáltalán testet ölt.

A GE holografikus technológiája jelenleg laboratóriumi körülmények közt létezik, a ma közzétett kutatási eredményeket azonban szakértők és elemzők egyaránt lelkesen fogadták, és egyöntetűen a lemezes adattároló-rendszerek egyik jövőbeli nagy reménységét látják benne. A GE fejlesztése a kutatók és a szakmabeliek szerint idővel a nagyobb tömegeket is eléri majd, így a hatalmas kapacitású holografikus adattárolók felválthatják a jelenleg elterjedt optikai lemezeket, a CD-ket, DVD-ket, illetve a legmodernebb, kereskedelmi forgalomban kapható lézeres adathordozót, a Blu-ray lemezt.

A cég New York államban található kutatóbázisán fejlesztett holografikus technológia alapjait az eddig is ismert eljárás adja, azaz az adatokat kétdimenziós vonalkódokhoz hasonlóan tárolják el a hordozón, csakhogy ezek a hologramok kisebbek, ugyanakkor kevésbé komplexek lehetnek az eddigieknél, ráadásul az elhelyezkedésük is más. A kutatócsoport hat éve kísérletezik az úgynevezett mikroholografikus tárolón, a mostani áttörés során sikerül olyan anyagot kifejleszteniük a tudósoknak, mely megfelelő fényvisszaverődési mutatóval rendelkezik.

Brian Lawrence, a GE kutatócsapatának vezetője

A felfedezésnek köszönhetően a mikroszkopikus méretű hologramok kétszázszor annyi fényt vernek vissza, mint a kutatás kezdeti fázisában -- ennek egyik legnyilvánvalóbb előnye, hogy a holografikus lemezek beolvasásához használt optikák viszonylag könnyen, kis költségráfordítással átalakíthatók úgy, hogy a ma kereskedelmi forgalomban elterjedt optikai lemezeket is beolvassák. Szakértők szerint ha a kutatók nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is képesek megvalósítani a visszamenőleges kompatibilitást, a GE mikroholografikus tárolótechnológiája könnyen utat találhat magának a nagyobb tömegek felé, azaz elsősorban a fogyasztói piacra.

A GE technológiája ettől függetlenül nem lesz olcsó kezdetben, a tárolórendszert ezért leginkább ipari célokra, filmstúdióknak, televíziócsatornáknak, egészségügyi intézményeknek értékesítenék a piaci bevezetést követően. A technológia legkorábban két-három év múlva lehet piacképes, az ár kapcsán úgy becslik a fejlesztők, hogy 1 gigabájt adattárolási költsége nagyjából 10 cent körül alakul majd a mikroholografikus rendszerrel, azaz egy lemez 50 dollárba kerülhet majd.

A holografikus adattárolási technológia -- a jövő egyik nagy ígérete -- egyelőre csak a nagyobb, tehetősebb vállalatok számára érhető el kereskedelmi forgalomban: az InPhase tavaly piacra dobott Tapestry 300r típusú meghajtója 18 ezer dollárba kerül, ezzel egy lemezen 300 gigabájtnyi adatot lehet kezelni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról