:

Szerző: Koi Tamás

2009. április 1. 10:23

Sem a Microsoftnak, sem az Intelnek nem jönne jól az Android-alapú netbookplatform

A számítógépgyártók a jelek szerint tovább keresik a lehetőségét annak, hogyan lehetne a netbookokon nagyobb profitot realizálni, vagy miként lehetne az amúgy is nyomott árakat tovább csökkenteni -- az egyik kézenfekvő módszer erre az operációs rendszer költségeinek lefaragása lehet. Mivel a Linuxot a Windows kisöpörte a netbookpiacról, a gyártók most egy másik, a jövőben várhatóan egyre nagyobb népszerűséget szerző operációs rendszerrel, az egyébként Linux kernelre építő Google Androiddal próbálkoznának.

[HWSW] A számítógépgyártók a jelek szerint tovább keresik a lehetőségét annak, hogyan lehetne a netbookokon nagyobb profitot realizálni, vagy miként lehetne az amúgy is nyomott árakat tovább csökkenteni -- az egyik kézenfekvő módszer erre az operációs rendszer költségeinek lefaragása lehet. Mivel a Linuxot a Windows kisöpörte a netbookpiacról, a gyártók most egy másik, a jövőben várhatóan egyre nagyobb népszerűséget szerző operációs rendszerrel, az egyébként Linux kernelre építő Google Androiddal próbálkoznának.

Bár az első netbookok gyakorlatilag kivétel nélkül valamilyen egyedi kezelőfelülettel ellátott, Linux-alapú operációs rendszerrel kerültek forgalomba, mára csak elvétve található Linux-disztribúció az új gépeken, helyette a legtöbb gyártó Windows XP-t telepít netbookjára. Egyes piackutatók felmérései szerint a ma eladott mini számítógépek több mint 90 százalékán Windows fut -- a Microsoft álláspontja szerint azért, mert a felhasználók idővel rájöttek, hogy a könnyen kezelhető Linuxon nem működnek a jól megszokott szoftverek, illetve egy gyakorlatlan felhasználó számára nehézkes a különböző, gyakran használt hardverek (például nyomtatók) telepítése is.

Olcsó a Windows, de nem eléggé

A Linux, mint potenciális netbookplatform visszaszorulásában valójában persze a Microsoft hatalmas lobbiereje is komoly szerepet játszott: az egyre nagyobb üzletnek ígérkező netbookpiacból a redmondi szoftvercég is ki akarta venni a maga részét, ezért a gyártók számára -- bizonyos feltételek teljesülése esetén -- kialakított egy jelentősen kedvezőbb licenckonstrukciót, melyen keresztül a nagy PC-gyártók akár már 15 dollárért hozzájuthattak egy Windows XP Home OEM licenchez.


T-Mobile G1, az egyetlen Android-alapú termék -- egyelőre

A netbookok ugyanakkor meglehetősen szerény profitot termelnek a gyártóknak, így egyre több cég próbál itt-ott lefaragni a költségekből, ezzel együtt némelyiknél újra felmerül valamilyen ingyenes, a Windows alternatíváját képező operációs rendszer használata. A Wall Street Journal értesülései szerint a HP-nál komolyan fontolgatják, hogy egyes netbookokra a jövőben nem Windowst, hanem a Google saját fejlesztésű, eredetileg okostelefonokhoz készült operációs rendszerét, az Androidot telepítsék.

[+] Xandros és Android is fut a Freescale ARM-alapú netbookplatformján

A világ első számú PC-gyártója -- egyben a Microsoft egyik legnagyobb partnere -- állítólag olyannyira komolyan számol az Androiddal, hogy egy külön erre a célra létrehozott programozócsapatot állított rá a projektre, jóllehet egyelőre nem született döntés arról, hogy a későbbiekben felhasználják-e a Google operációs rendszerét netbookokon. "Fel akarjuk becsülni, milyen lehetőségekkel szolgál az Android a számítástechnika és a kommunikációs ipar számára, ezért vizsgáljuk a rendszert" -- nyilatkozta a lapnak sokat sejtetve Satjiv Chahil, a cég PC-gyártó részlegének egyik alelnöke.

A HP mellett más gyártók neve is felmerült az Android-alapú netbookok kapcsán. Egyes pletykák szerint a kategóriát megteremtő tajvani Asustek is fontolgatja, hogy felhasználja a Google operációs rendszerét, ezzel együtt a Dell is telepíteni fogja az Androidot több különböző hordozható eszközére, nem kizárt, hogy netbookjaira is.

Bár az érdeklődés nagy, egyelőre senki nem tudja biztosan, hogy miként válhat be az Android netbookplatformként. A jelenleg még meglehetősen szerény támogatottságú, minimális piaci részesedéssel bíró operációs rendszer ugyan ingyenes, akárcsak a legtöbb hozzá készült alkalmazás, a platform alapvetően ugyanazzal a hátránnyal küzd, mint a Linux -- a megszokott windowsos alkalmazások nem futnak rajta.

Az Intel pozícióját is veszélyezteti

Az Android megjelenése a netbookpiacon ugyanakkor nem csak a Microsoft számára jelent fenyegetést: az operációs rendszer eredetileg ARM-alapú processzorokat tartalmazó hardverre lett optimalizálva, ezzel szemben a mai netbookok elsöprő többségében az Intel valamelyik Atom processzora dolgozik. Az ARM éppen februárban, a barcelonai Mobile World Congress szakkiállítás és konferencia alkalmával demózta saját netbookplatformját, melyen Linux és Android egyaránt fut.

A jelenleg ismert ütemterv alapján nyár végére, őszre már a kezünkben lehetnek az első ARM-alapú netbookok. A gépek elsőként a Computex informatikai szakkiállítás alkalmával mutatkozhatnak be Tajpejben, ahol várhatóen a Freescale és az Asustek bérgyártó leányvállalata, a Pegatron, valamint a Qualcomm tárja a nagyközönség elé saját referenciamodelljeit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.