Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 1. 15:19

A munkaállomások virtualizációját is támogatják az NVIDIA új Quadro chipjei

Több mint fél tucat új, professzionális felhasználásra szánt grafikus chipet jelentett be az NVIDIA. A Quadro család új tagjai közül kiemelkedik az FX 3800, FX 4800 és FX 5800 modell, ugyanis ezek támogatják a vállalat most debütáló SLI Multi-OS technológiáját, amely lehetővé teszi akár több, nagy grafikus teljesítményt igénylő alkalmazás párhuzamos futtatását egyazon munkaállomáson.

Az NVIDIA tapasztalatai szerint sokszor előfordul, hogy a munkaállomások felhasználói párhuzamosan több gépet is használnak, mert szükségük van arra, hogy több olyan alkalmazást használjanak egyszerre, amelyek erőteljesen használják a grafikus processzort. Előfordulhat az is, hogy a felhasznált programok egy része csak Windowson, egy másik része pedig csak Linuxon érhető el. A két vagy több munkaállomás pedig nem csak drága, hanem sokat fogyaszt, zajos és felügyelni is bonyolultabb mint egy gépet.

\"Jelen gazdasági helyzetben a szervezetek a virtualizáció felé fordulnak hogy növeljék hatékonyságukat és költséget takarítsanak meg\" -- mondta Jeff Brown, az NVIDIA professzionális megoldásokért felelős vezetője. \"Most a vizualizációs alkalmazásokkal dolgozó szakemberek is profitálhatnak a virtualizációból.\" Az SLI Multi-OS lehetővé teszi a munkaállomások felhasználói számára, hogy a feladatokat kevesebb hardveren konszolidálják, ezzel beszerzési és üzemeltetési költséget takarítva meg. Egy munkaállomásba több Quadro FX (3800, 4800, 5800) grafikus vezérlőt építve, a technológia segítségével a gazda operációs rendszerhez és a vendég operációs rendszerekhez is külön videokártyák dedikálhatók.

A Quadro FX 5800-on 4 gigabájt memória található

Egy munkaállomáson akár eltérő operációs rendszeren futó alkalmazások is elindíthatók, a megoldás kiaknázásához VT-d technológiát támogató processzorra és munkaállomások virtualizálását támogató Parallels Workstation Extreme hypervisorra is szükség van. Persze tetszőleges virtualizációs köztesréteg használható, amennyiben az támogatja az NVIDIA SLI Multi-OS technológiát, de a VMware vagy a Microsoft egyelőre nem jelentett be ilyen lépést.

Az új Quadro grafikus kártyák (NVS 295, FX 380, FX 580, FX 1800, FX3800, FX 4800, FX 5800) máris elérhetők a PNY, a Leadtek és az ELSA kínálatában, valamint a Dell, a Fujitsu Siemens, a HP és a Lenovo munkaállomásaiban. Az SLI Multi-OS technológiát jelenleg egyetlen munkaállomás, a HP Z800 támogatja csak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról