Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 17. 12:00

Börtön és gigászi pénzbüntetés a Pirate Bay alapítóinak

Nagy mellénnyel érkeztek a Pirate Bay alapítói a legnagyobb torrentoldal elleni per februárban kezdődött tárgyalására, ahonnan aztán fülüket-farkukat behúzva kellett távozniuk. Az ártatlanságában végig biztos Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Carl Lundstrom és Peter Sunde a stockholmi bíróság ítélete szerint azonban törvényt sértett, ezért mindnyájukat 1 év börtönre ítélték, emellett összesen 30 millió svéd korona (800 millió forint) kártérítést kell fizetniük a felperes filmstúdióknak.

[HWSW] Nagy mellénnyel érkeztek a Pirate Bay alapítói a legnagyobb torrentoldal elleni per februárban kezdődött tárgyalására, ahonnan aztán fülüket-farkukat behúzva kellett távozniuk. Az ártatlanságában végig biztos Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Carl Lundstrom és Peter Sunde a stockholmi bíróság ítélete szerint azonban törvényt sértett, ezért mindnyájukat 1 év börtönre ítélték, emellett összesen 30 millió svéd korona (800 millió forint) kártérítést kell fizetniük a felperes filmstúdióknak.

A világ legnagyobb, becslések szerint 22 millió felhasználóval rendelkező torrentoldalán 2006-ban ütöttek rajta a hatóságok, az alapítók ellen pedig idén februárban indult per Stockholmban. A négy svéd fiatal láthatóan félvállról vette az ügyet, a tárgyalóteremben is folyamatosan viccelődtek, szórakoztatták magukat és az érdeklődő népes közönséget. Valószínűleg hozzájárult a jó hangulatukhoz az is, hogy az ellenük felhozott vádak jelentős részét már a tárgyalás második napján ejteni kellett, miután a bíróság számára világossá vált, hogy a Pirate Bay nem tárol jogvédett tartalmakat -- mint ahogy semelyik másik torrentoldal sem. Akkor úgy tűnt, a svéd kalózokon nem lehet fogást találni.

A felperes filmstúdiók és lemezkiadók (köztük a Warner, a Universal, a Columbia és az EMI) összesen 115 millió svéd koronás kártérítést követeltek a Pirate Bay alapítóitól, számításaik szerint ennyivel rövidítették meg őket azok a felhasználók, akik a torrentoldal segítségével töltötték le jogvédett anyagaikat. Hasonlóan más torrentoldalakhoz, a Pirate Bay sem tárol jogvédett tartalmakat, csupán linkeket, amelyek ezekre mutatnak, a bíróság így már a tárgyalások kezdeti szakaszában elejtette a szerzői jogsértés vádját, a fiatalokat végül "jogvédett tartalom elérhetővé tételének segítésében" találták bűnösnek. A tartalomipar természetesen üdvözölte az ítéletet, a lemezkiadókat tömörítő International Federation of the Phonographic Industry elnöke, John Kennedy szerint az elkövetett bűncselekmények komolyságához méltó ítélet született. "Ez jó hír mindenkinek Svédországban és bárhol a világon, akik kreatív tevékenységből élnek, tudniuk kell, hogy a jogaikat megvédi a törvény."

Peter Sunde, az egyik alapító Twitter-üzenete szerint már tegnap este tudni lehetett, hogy ma elmarasztaló ítélet születik. "Úgy látszik már nem csak a hollywoodi filmek, hanem a bírósági ítéletek is kiszivárognak megjelenés előtt" -- írta Sunde, aki igyekezett megnyugtatni a kedélyeket. "Nem történik velünk semmi, a Pirate Bay-jel sem és a fájlcserével sem. Ez csupán színház a média számára." A Pirate Bay alapítói fellebbeznek az ítélet ellen, az ügy akár az Európai Bíróságig is elmehet és évek múlva születhet jogerős ítélet. Az időközben külföldre költöztetett Pirate Bay eközben zavartalanul üzemel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról