Szerző: Bányai György

2009. április 16. 13:43

A Sanyo új projektora nagyon közelről ad nagyon nagy képet

A Sanyo több szempontból is különleges projektor-prototípust mutatott be, mely fényerő tekintetében legalább annyira kiemelkedő, mint a rövid vetítési távolság tekintetében.

A Sanyo új projektortechnológiáját demózta Japánban. Az új vetítő teljes HD-felbontásban tárja a szemlélő elé a tartalmat, természetesen az 1920x1080 képponthoz illő 16:9-es képarányban. A projektornak azonban két jellemzője is túlmutat a felbontásán, ezek egyike a fényerő, másik pedig az igen kis vetítési távolság.

A ma megvásárolható projektorok átlagosan 2-3000 lumenes fényerőt \"tudnak\", a Sanyo újdonsága azonban az átlag több mint duplájára, 7000 lumenre képes. A prototípus lézeres fényforrással és hárompaneles DLP-rendszerrel állítja elő a képet. A felhasznált képfeldolgozó áramkörnek köszönhetően a megjelenített kép vagy film színtelítettsége még az LCD-tévéknél is jobb -- állítja a gyártó. A projektor rövid vetítési távolsága számokba öntve is lélegzetelállító, 60 centiméteres faltávolság esetén már 100 hüvelykes kép tárulhat elénk. A 150 hüvelykes képátlóhoz sem kell sokal messzebb tenni a vászontól a vetítőt, ehhez a hatalmas képhez is csak egy méternyire kell attól elhelyezni.

Tekintettel arra, hogy a Sanyo projektora messze van még a végleges piacérett változattól, árakról a gyártó még nem beszélt. Jelen formájában aligha lenne rá kereslet, ugyanis a prototípus 51x63x240 centiméter méretű, dimenziói alapján inkább bútor mint szórakoztató berendezés. A Sanyo mindazonáltal eltökélt a méretek csökkentésében -- a vállalat leginkább mozikban, nagy konferenciatermekben képzeli el a készüléket.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról