Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 3. 09:22

Küszöbön a megegyezés az IBM és a Sun között

A Wall Street Journalt tájékoztató belsős források szerint küszöbön áll a Sun beolvadása az IBM-be. A lap úgy tudja, az egyezség akár ma megszülethet, bár a WSJ leszögezi, továbbra is elképzelhető hogy a tárgyalások eredménytelenül zárulnak.

[HWSW] A Wall Street Journalt tájékoztató belsős források szerint küszöbön áll a Sun beolvadása az IBM-be. A lap úgy tudja, az egyezség akár ma megszülethet, bár a WSJ leszögezi, továbbra is elképzelhető hogy a tárgyalások eredménytelenül zárulnak.

Az IBM állítólag a korábban megszellőztetett árnál kevesebbet, részvényenként csak 9,55 dollárt fizetne a Sunért, az alacsonyabb vételárért cserében a Sun elvárja, hogy az IBM akkor is kitartson az akvizíció mellett, ha a versenyhatóságok kifogást emelnek ellene. Erre valós esély látszik, ugyanis a UNIX-szerverek piacán a két cég együttes részesedése megközelíti a 66 százalékot, a nagyvállalati szalagos tárolók területén pedig a 100 százalékot. Utóbbi kérdést alighanem a szalagos tárolókkal foglalkozó tevékenység egy részének leválasztásával rendezi majd az IBM, amennyiben az üzlet létrejön.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint a Sun igen előnytelen alkupozícióban van, ugyanis a tárgyalások híre már kipattant a megegyezés előtt, közel megduplázva a cég részvényeinek árfolyamát. Amennyiben az ügylet mégis kútba esik, a Sun részvényárfolyama alighanem nagyot zuhan majd, a befektetők ezért alighanem az eladást szorgalmazzák majd. Az akvizícióról szóló információk terjedése előtt a Sun-papírok értéke 5 dollár alatt volt, jelenleg 8 dollár körül kereskednek velük, ami a piaci kapitalizációt 6,1 milliárd dollárra teszi.

Az üzletnek most már a Sun érdekében is létre kellene jönnie: ha nem történik meg, az komoly arcvesztést, az ügyfelek körében pedig bizalmi válságot okozhat, ami persze kihat a megrendelésekre is. Noha az utóbbi időben a meghiúsult ügyletek miatt fizetett \"bánatpénzek\" összege erőteljesen megnőtt, ez a Sunnál aligha pótolná a várhatóan kieső bevételeket -- idézi a WSJ Howard Berkowert, a McCarter & English LLP ügyvédi iroda felvásárlásokkal és összeolvadásokkal foglalkozó szakértőjét.

[+] Megvenné az IBM a Sunt -- de miért?

Az IBM minden bizonnyal a hatalmas installált bázisa miatt vetette ki hálóját a Sunra. A vállalatnak csak az Egyesült Államokban annyi ügyfele lehet, amelyek megkaparintása önmagában elegendő indok lehet egy ilyen akvizíció végrehajtásához. A Sun ráadásul most olcsó, a bennfentesek által 7-8 milliárd dollárra saccolt vételár az IBM éves nettó profitjának alig több mint fele. A Nagy Kék ki is éheztetheti a Sunt, hiszen minél tovább tartanak a tárgyalások és a bizonytalanság, alighanem annál olcsóbban szerezheti meg a Sunt.

Eközben tegnap a Sun nagyszabású átszervezést jelentett be az értékesítés területén. Az eWeek szerint a dolgozókhoz kiküldött feljegyzés alapján a cégvezetés régiók és iparágak mentén alakította át az értékesítési tevékenységet, amelyben a korábbinál nagyobb szerepet szánnak a partnereknek. Az eWeeknek nyilatkozó bennfentes forrás szerint az új értékesítési struktúra sokban hasonlít az IBM-éhez, azonban ez alighanem a véletlen műve, mivel ezen átalakítások előkészítését már tavaly ősszel megkezdte a Sun.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról