:

Szerző: Koi Tamás

2009. április 8. 16:59

Pár éven belül több netbook találhat gazdára, mint notebook

Egyre több iparági szereplő gondolja úgy, hogy az olcsó, korlátozottan használható netbookokból rövidesen több fogy majd, mint nagyobb tudású, egyben drágább társaikból, a notebookokból. Az érdeklődés továbbra is töretlen a kis gépek iránt, az újabb, fejlettebb modellek megjelenése pedig további vásárlókat téríthet a kicsi és könnyű, ezzel együtt nagyobb tömegek számára is elérhető árú hordozható számítógépek felé.

[HWSW] Egyre több iparági szereplő gondolja úgy, hogy az olcsó, korlátozottan használható netbookokból rövidesen több fogy majd, mint nagyobb tudású, egyben drágább társaikból, a notebookokból. Az érdeklődés továbbra is töretlen a kis gépek iránt, az újabb, fejlettebb modellek megjelenése pedig további vásárlókat téríthet a kicsi és könnyű, ezzel együtt nagyobb tömegek számára is elérhető árú hordozható számítógépek felé.

Hamarosan több netbookot adhatnak el a gyártók, mint noteszgépet, legalábbis így látja a piacot az egyik ismert komponensgyártó, az elsősorban mobiltelefonokba építhető processzorokban utazó Qualcomm első embere, Paul Jacobs. A gyártó még idén csatlakozik a netbookpiaci márkák beszállítói köréhez saját, Snapdragon nevű platformjával. Az új platformra építve olcsóbb, illetve a jelenlegi modelleknél lényegesen hosszabb, akár egy teljes napon át tartó akkumulátoros üzemidővel kecsegtető netbookokkal egészíthetik ki jelenlegi, zömében Intel Atom-alapú választékukat a gyártók.

A Snapdragon-alapú netbookokon az eltérő architektúra miatt nem windowsos környezet fut majd, a szoftverháttér teljes egészében linuxos alapokra épül, ezúttal azonban nem a Windows felhasználói felületét idézi majd a rendszer, a kezelőfelület sokkal inkább hasonlít majd az Apple okostelefonok szoftverére. Korábban felmerült, hogy egyes gyártók az ARM-alapú netbookjaikon a Google nevével fémjelzett operációs rendszer, a Linux-alapú Android fut majd. Jacobs szerint eddig tizenöt cég, többek közt az Acer, a Toshiba és a Samsung jelezte, hogy snapdragon-alapú netbookon dolgozik.

Hasonlóképpen látja a netbookpiac fellendülését a világ harmadik legnagyobb számítógépgyártója, az Acer, melynek első embere szerint a folyamatos érdeklődés és az újabb típusok megjelenésével két év múlva több netbook fogy majd világszerte, mint notebook. A netbookpiacot 32 százalékos részesedéssel vezető tajvani gyártónál jelenleg az eladott hordozható számítógépek 30 százaléka netbook, ami máris jóval magasabb érték a tavalyi világpiaci aránynál -- a Gartner szerint 2008-ban összesen 143 millió notebook és csupán 12 millió netbook talált gazdára.

Egy másik piackutató, az IDC egy korábbi jelentése szerint a netbookok piaca 2009-ben is erős, kétszámjegyű növekedésre számíthat, részben az üzleti felhasználók számára is vonzóvá váló, egyre fejlettebbé váló technológiáknak (kétmagos Atom processzor, 10 hüvelykes kijelzők), részben a fogyasztói szegmens részéről jelentkező folyamatos igénynek köszönhetően. A piackutató rámutat, hogy a gazdasági recesszió is elősegíti az olcsó termékeket kínáló netbookpiac idei növekedését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.