:

dev archívum - 2009 február

2009
február

0

Sangean WFR-1 -- internetrádió heroináron

2009. február 27. 13:14

Az asztali internetrádiók, azaz a hagyományos rádiótunerek és számítógépek kereszteződéséből kifejlődött szórakoztatóelektronikai eszközök egyre több gyártó -- jellemzően egzotikusabb távol-keleti piaci szereplők -- kínálatában jelennek meg, ahogy a rádiózás eme új formája iránt egyre nagyobb az érdeklődés. A digitális rádiózás jövőjét alighanem ez a csapásirány határozza majd meg, amellett, hogy a helyi politika, a műsorszórók és tartalomszolgáltatók saját érdekeiket szem előtt tartva sürgetik vagy éppen az összes rendelkezésükre álló eszközzel akadályozzák a földi sugárzású digitális rádióadás (nálunk ehhez a DAB+ szabványt választották az illetékesek) elindulását.

0

Szabadalomháborúba keveredhet a Microsoft

2009. február 26. 15:21

[ArsTechnica/HWSW] A Microsoft szabadalombitorlás miatt pert indított a navigációs készülékeket gyártó TomTom ellen. Az ügy számos TomTom terméket érint, többek közt azokat, melyek Linux-alapú operációs rendszerrel működnek.

0

Notebook piacra dobásán gondolkodik a Nokia

2009. február 26. 14:24

[Reuters/HWSW] A Nokia fontolgatja, hogy belép notebookpiacra, amit maga a vállalatvezér, Olli-Pekka Kallasvuo erősített meg. Kallasvuo a több tévé- és rádiócsatornával rendelkező finn közszolgálati adónak, az Yleisradio Oy-nak adott interjújában beszélt erről a lehetőségről, ami az elmúlt hónapok ipari pletykái után az ezirányú ambíciók első hivatalos beismerése. A magyarázat egyszerű: a telefonok és PC-k piaca rohamos sebességgel közelít egymás felé, és a PC-ipari szereplők egyre mélyebbre hatolnak a mobilkészülékek területén.

0

A keresők és a közösségi oldalak a legmenőbbek a mobil weben

2009. február 26. 10:43

Nyilvánosságra hozta a mobil web helyzetéről szóló kutatását az Opera Software, amely az általa fejlesztett Opera Mini webböngésző felhasználási statisztikái alapján pontos képpel rendelkezik a felhasználói szokásokról. Világszerte a keresők és a közösségi oldalak a leglátogatottabbak a mobilról netezők körében.

0

Az Apple az élre állt a böngészők gyorsasági versenyében: itt a Safari 4 béta

2009. február 25. 17:53

[IW/HWSW] A böngészőháború fokozódik, s a Chrome, Opera, Internet Explorer 8, Firefox, Fennec és a napokban bejelentett Gazelle mellett az Apple is erősít. Tegnap megjelent a Safari 4 nyilvános bétája , melyről egyszerűen azt állítja a fejlesztő, hogy a világ leggyorsabb és leginnovatívabb böngészője.

0

A Google is csatlakozik a Microsoft ellen indított uniós vizsgálathoz

2009. február 25. 16:02

Ugyan Európában a Firefox meggyőző 31 százalékos részesedéssel rendelkezik a böngészők piacán, az Európai Bizottság továbbra is trösztellenes vádakkal stresszeli a Microsoftot a Windowsba épített Internet Explorer miatt. Ez természetesen csak feltüzeli a riválisokat, így az Opera és a Mozilla Alapítvány mellett most már a Google is támadja a redmondiakat.

0

Előre menekül a Microsoft

2009. február 25. 14:36

A Wall Streeten prezentálta a Microsoft stratégiai elképzeléseit tegnap Steve Ballmer, a vállalat elnök-vezérigazgatója. A cég legfontosabb üzenete, hogy a szorító gazdasági körülmények között is ugyanannyit költ kutatás-fejlesztésre mint korábban, mert hosszú távon csak ez vezethet sikerhez.

0

Egyre okosabban keresnek az internetezők

2009. február 25. 14:01

Egyre több elemből álló keresőkifejezéseket használnak az internetezők, legalábbis az Egyesült Államokban, egyre többen tudják, hogy a pontos találatokhoz nem elegendő 1-2 szót beírni -- derül ki a Hitwise legfrissebb eredményeiből.

0

Gazelle néven fejleszt új böngészőt a Microsoft

2009. február 24. 17:57

Még az új Internet Explorer 8 sem készült el, de a Microsoft máris egy újabb böngésző fejlesztésén dolgozik. A Gazelle kódnevű fejlesztés egyelőre kezdeti stádiumban van, afféle tudományos projekt, hogy mikor lesz belőle termék, még senki sem tudja.

0

A szájszagot és betegségeket is észreveszi leheletünkben a jövő mobilja

2009. február 24. 14:02

[Nikkei Electronics/BBC/HWSW] Egy brit cég és a finn Nokia az N95 egy olyan módosított változatát mutatták be a tokiói nanotechnológiai konferencián, mely az emberi lehelet kémiai összetétele alapján képes egyes betegségeket diagnosztizálni. Ezzel párhuzamosan az ENSZ és a Vodafone egy kezdeményezést indítottak a világon szétszórt különböző mobilegészségügyi projektek összefogására. Az elképzelések szerint a mobiltechnológia világszerte hatalmas segítséget nyújthat az egészségügyi ellátásban, különösen a nagy kiterjedésű és fejlődő országokban.

0

Órákig elérhetetlen volt a Gmail

2009. február 24. 12:30

A mai délelőtt a Google levelezőrendszere, a Gmail világméretű leállást szenvedett el. Körülbelül 10 óra óta szinte teljesen elérhetetlen a webes felület, habár a Google más szolgáltatásai, mint a Docs vagy a Reader működnek. Eközben a Facebook is lassan, esetenként sehogysem töltődik be. Vihar van az internetes felhőben!

0

Bebetonozódhat az e-book piac

2009. február 24. 08:45

Az Amazon jelenleg uralja a letölthető e-bookok piacát, ide érkezik meg a Google Book Search egy teljesen különböző üzleti modellel.

0

DoS-támadással vesznek elégtételt egyes legyőzött Xbox-játékosok

2009. február 23. 17:32

Egy multiplayer játékban elpáholni valakit többnyire nem jár több következménnyel, mint néhány szitokszó vagy duzzogás az ellenféltől, de az Xbox Live felhasználók újabban ennél több büntetésre is számíthatnak, ugyanis a dühös vesztesek gyakran DoS-támadásokkal (Denial of Service) vesznek revansot. A Microsoft egyelőre tehetetlenül áll a jelenség előtt.

0

Nem biztos, hogy az alkalmazás-piacterek megváltják a mobilpiacot

2009. február 23. 14:19

[Computerworld/HWSW] Mégsem biztos, hogy olyan jó pénzügyi lehetőségekkel kecsegtető üzletek az üzemeltetőknek és fejlesztőknek a különböző típusú okostelefonok köré csoportosuló alkalmazás-piacterek, legalábbis ezt a következtetést lehet levonni a Pinch Media által készített felmérésből, mely a világ legnépszerűbb ilyen piacterének, az Apple által üzemeltetett App Store-nak a látogatóit szondázta.

0

Legálissá tenné a fájlcserét a norvég kultuszminiszter

2009. február 23. 12:36

[HWSW/ITCafé] A skandináv országokban jelentősen felrázta a fájlcsere iránti érdeklődést a Pirate Bay torrentoldal ellen indított per, illetve a lemezkiadók nemzetközi szövetségének (IFPI) egyéb akciói, olyannyira, hogy a norvég kultuszminiszter azt javasolja, hogy a magáncélú fájlcsere váljon legálissá . Európa újabb pontot vihet be a kiadók ellen.

0

Csak öt nagy közösségi hálózat állt rendelkezésre 99,9 százalékban tavaly

2009. február 23. 11:33

Minden harmadik közösségi hálózat több mint egy napot állt a legnagyobbak közül 2008-ban a svéd Pingdom monitoring cég jelentése szerint. Az eltérések egészen nagyok a különböző szolgáltatások adatai között, a legkevesebb kiesést a nagyon gyorsan növekvő, óriási hálózatok szenvedték el.

0

A Ricoh új fényképezőgépe csak elsőre nagy durranás

2009. február 23. 09:52

A Ricoh bemutatta a CX1 kompaktfényképezőjét, mely a nagy átlagtól eltérően CMOS-képérzékelőt alkalmaz. A 9,1 megapixeles fényképező két, közvetlenül egymás után készült képből egy szélesebb dinamikatartományú végeredményt is képes előállítani, kár, hogy erre a JVC már 2000-ben képes volt.

0

Tavaszra csúszik a Firefox 3.1 érkezése

2009. február 23. 09:48

Várhatóan a második negyedévre csúszik a Firefox 3.1 megjelenése -- a fejlesztői csapatból többen felvetették, hogy ki kellene hagyni a TraceMonkey névre hallgató JavaScript-motort, mivel leginkább az késlelteti az új böngésző megjelenését.

0

Demózta hatmagos Opteronját az AMD

2009. február 20. 18:18

[Techreport/HWSW] Először demózta hatmagos chipjét az AMD. Az Istanbul kódnéven ismert processzortól a vállalat azt reméli, hogy ellensúlyozni tudja a megjelenés küszöbén álló négymagos Nehalemek mikroarchitekturális fölényét. Az Istanbul kompatibilis a jelenlegi Opteron-platformmal, így megjelenését követően gyors adoptációra lehet számítani.

0

Kritikus sebezhetőség az Adobe Acrobatban, Readerben

2009. február 20. 16:59

Már terjednek azok a speciálisan előkészített PDF-állományok, amelyek segítségével kihasználható az Adobe Acrobatban és Readerben felfedezett, egyelőre befoltozatlan sérülékenység. A támadók teljes irányítást szerezhetnek az áldozat gépe felett.

0

Az amerikai kormány rálép a web 2.0 rögös útjára

2009. február 20. 14:43

[Govtech/HWSW] Az Egyesült Államokban hónapok óta mantraként szól a változás és a remény, mint jelszó, de valójában nehezen konvertálható az elnökválasztási kampány optimizmusa a valóságra, olyan óriási szervezeteknél, mint az amerikai kormányzat -- vélekedik Christian Dorobek, az ottani kormányzati informatikában járatos újságíró. A web 2.0 eszközök tömkelege áll rendelkezésre, s számtalan probléma könnyen feloldhatóvá válna általuk, ha komoly akarat kerülne a kezdeményezések mögé.

0

A kereskedő szemével: mennyiségi szoftverlicencelés

2009. február 20. 13:37

A mindennapi munkám során, amikor új PC-kre és szerverekre adok ajánlatot, az egyeztetési fázisban szinte mindig adja magát a kérdés, hogy milyen szoftverek fognak futni az adott rendszeren, és hogy ezekre is tehetünk-e javaslatot. A válasz pedig a legtöbb esetben: köszönjük, de szoftver az már van. Ez pedig csak két esetben lehetséges: ha az adott szoftverlicenc dobozos (FPP) vagy mennyiségi licenc keretében áll rendelkezésre. Jelen cikkünkben ez utóbbit állítjuk fókuszba, jóhiszeműen feltételezve, hogy a jogszerű szoftverfelhasználás nem vita tárgya.

0

Frissül is meg nem is a Windows 7

2009. február 20. 11:58

A Windows 7 béta felhasználói február végén több frissítést is letölthetnek az operációs rendszerre, valójában azonban ezek a csomagok semmilyen új képességet, szolgáltatást vagy hibajavítást nem tartalmaznak. A Microsoft célja az öt csomag kiküldésével mindössze a frissítési szolgáltatás tesztelése.

0

Ingyen segít a Microsoft-licencek költségeit csökkenteni az IBM

2009. február 19. 17:38

Tavaly október óta ingyenes tanácsadást kínál az IBM a Microsoft szoftverlicencek költségeinek optimalizálására. A vállalat szerint a legtöbb ügyfél rengeteg pénzt dob ki az ablakon a Microsoft Enterprise Agreementekkel, és lényegében a hagyományos szoftvervásárlási modellre történő visszatérésre buzdít. Az IBM szerint ráadásul a Microsoft jelenlegi kliensplatformjának jövője bizonytalan középtávon, ahogyan az iparral együtt a hosztolt alkalmazások felé mozdul el a szoftveróriás is.

0

Már az SSL-lel védett weboldalakon sincsenek biztonságban az információk

2009. február 19. 17:29

[The Register/Forbes/HWSW] Az amerikai fővárosban zajló Black Hat konferencia zárónapján Moxie Marlinspike olyan módszert ismertetett, amellyel az SSL-t használó weboldalakról is megszerezhetők a felhasználók által megadott bizalmas adatok. A titok nyitja egy man in the middle támadás, vagyis beépülés a felhasználó és a weboldal közötti kommunikációba.

0

Megszavazták az AMD fabless céggé alakulását

2009. február 19. 12:43

Feszülten várták az AMD-nél a tegnap megtartott részvényesi közgyűlést, a cég jövője függött ugyanis attól, hogy meg tud-e szabadulni a félvezetőgyártástól. Magyar idő szerint délután 5 óra magasságában megszületett az eredmény: a részvényesek rábólintottak az átalakulásra, a vállalat működőképessége ezzel biztosított -- egy időre legalábbis. Az AMD papírjai ennek ellenére több mint 7 százalékot gyengültek egy egyébként erős tőzsdei napon.

0

Okosabbá váltak a Sony új Cyber-shot kompaktjai

2009. február 19. 10:59

A Sony nem kevesebb mint négy kompaktgépet jelentet be, melyek a gyártó Cyber-shot sorozatát erősítik. A négy kompaktot először a március 3-tól 5-ig nyitva tartó PMA kiállításon tekinthetik meg a Las Vegasba látogatók.

0

Android az NVIDIA ultramobil platformján is

2009. február 18. 14:05

Újabb platformot gyűjtött be magának az Android: az NVIDIA is büszkén jelentette be, hogy a beágyazott Windows CE és Mobile mellett immár a Google Linux-alapú operációs rendszere is fut majd a Tegrán.

0

A Vodafone-é az új androidos HTC okostelefon

2009. február 18. 11:23

Magyarországra még a T-Mobile G1 sem jutott el, miközben a barcelonai Mobile World Congressen a HTC és a Vodafone már a második Android telefont mutatja be. Az új okostelefon alapjaiban nem különbözik a G1-től, csupán némi ráncfelvarráson esett át, illetve a kicsúsztatható QWERTY-billentyűzet tűnt el róla.

0

Végleg elbúcsúzik a Palm OS

2009. február 18. 10:22

Nyugdíjba vonul az egyik legnépszerűbb mobil operációs rendszer, a Palm OS, a Palm a jövőben a Pre operációs rendszerére, a WebOS-re koncentrál és a szoftvergyártókat is arra kéri, erre fejlesszenek.

0

Xandros és Android is fut a Freescale ARM-alapú netbookplatformján

2009. február 18. 08:58

Úgy tűnik, a Freescale nagyon is komolyan gondolja a netbookok területére tervezett kalandját, nemcsak egy bátortalan próbálkozásra készül. A vállalat a Barcelonában zajló Mobile World Congress alkalmával közölte, hogy ARM-alapú netbook platformján a Xandros Linux-disztribúciója és a Google Android operációs rendszere is futni fog. A jelenleg ismert ütemterv alapján nyár végére, őszre már a kezünkben lehetnek az első ARM-alapú netbookok.

0

Kié az információ a Facebookon?

2009. február 17. 15:49

Február 4-én a Facebook megváltoztatta a felhasználási feltételeket, melyről a legtöbb tag bizonyára nem is értesült. Az online közösségek azonban komoly vitákba kezdtek, s egyre többen azt kérdezték, hogy ki is rendelkezik valójában a felhasználói adatokkal, információkkal. A szolgáltató vagy maga az egyén, akire vonatkoznak ezek?

0

Mindent tudó irodai NAS-t dobott piacra az Iomega

2009. február 17. 15:06

Új irodai hálózati tárolót dobott nemrég piacra az Iomega, mely az EMC egyik leányvállalata. A merevlemezes NAS a célpiacából fakadóan egyszerű telepíthetőséget és üzemeltethetőséget ígér, és nagyobb méretű heterogén PC-környezetek számára is ideális választás lehet.

0

Fellebbent a fátyol a Windows Mobile 6.5-ről

2009. február 17. 09:16

A barcelonai Mobile World Congress talán legjobban várt bejelentése a Windows Mobile 6.5 volt. A Microsoft tegnap délután rántotta le a leplet új mobiltelefonos operációs rendszeréről, ami -- a verziószám növekedéséből is láthatóan -- kisebb ráncfelvarráson esett át, hogy jobban megfeleljen a mai igényeknek. Az új szoftvert szolgáltatások egész sorával próbálja vonzóbbá tenni a redmondi cég.

0

Intel Atom lesz az LG okostelefonjában

2009. február 16. 17:55

[eWeek/HWSW] Az LG Electronics másfél éven belül tervezi bemutatni első Intel Atom processzorral szerelt okostelefonját. A készüléknek egyelőre még neve sincs, de annyit már lehet tudni, hogy az Intel Moorestown mobil platformjára épül, melyben egy 45 nanométeres Atom lapul.

0

Mindent tud majd a vásárlójáról a Nokia májusban nyíló piactere, az Ovi Store

2009. február 16. 15:42

Négy új okostelefonról, valamint egy átfogó, a közösségi szolgáltatások alapjaira építkező szoftveráruházról rántotta le a leplet Barcelonában a Nokia. A mobilpiac drasztikus visszaesése miatt fennállásának eddigi talán legnehezebb éve elé néző finn gyártó egy már meglévő szolgáltatást, a több tízmillió felhasználóval rendelkező Ovi -t egészíti ki online piactérré, mely a Forum Nokia közel 3,5 milliós fejlesztői közösségének köszönhetően a cég reményei szerint nyárra színültig lesz új, javarészt fizetős tartalmakkal.

0

Legyen a kódfejlesztés is webkettes, jön a Mozilla Bespin

2009. február 16. 14:39

Ahogyan egyre több alkalmazás webkettesedik, azaz aknázza ki az online jelenlétből adódó kollaborációs és adatgyűjtési lehetőségeket, a Mozillánál felmerült a kérdés: miért pont a szoftverfejlesztés maradjon ki ebből? A Mozilla Labs Bespin nevű projektje egy olyan modellt kíván megvalósítani, mely leginkább talán a forráskódok Wikipédiájának tekinthető, azaz egy webes felületű, valósidejű kollaborációs fejlesztési eszköz.

0

Online szerepjátékok naplófájljaiból kutatják az emberi viselkedést

2009. február 16. 14:33

[Ars Technica/HWSW] Kutatók, pszichológiusok, sőt, víruskutatók is évek óta szemezgetnek az online szerepjátékok (MMORPG) világával, hiszen számukra kitűnő kutatási környezet lenne a virtuális tér, ahol az emberi természetnek olyan aspektusait lehet megfigyelni, amit a valóságban soha. A Sony-nak köszönhetően a tudósok álma valóra válhat, ugyanis akadémiai kutatók egy csoportja betekintést nyerhet az Everquest 2 teljes logállományába, ami 60 terabájtnyi tiszta adatot jelent.

0

Hamarosan elkészül az Adobe teljes értékű mobiltelefonos Flash-lejátszója

2009. február 16. 12:50

Alig kezdődött el a Mobile World Congress 2009 Barcelonában, de máris napvilágott látott az a hír, ami a mobil világ idei életére a legnagyobb hatással lehet. Az Adobe Systems bejelentette, hogy az okostelefonokra szánt Flash 10 lejátszója már működő béta állapotban van, s hamarosan a felhasználók is telepíthetik majd. Míg az Android, Windows Mobile és Symbian támogatott lesz, az iPhone és a Blackberry kilógnak majd a sorból.

0

Fél évet csúszik az androidos Samsung telefon

2009. február 13. 17:38

Mégsem jönnek időben az első Android-alapú Samsung telefonok. A cég bejelentette, hogy az új modellek leghamarabb csak az év második felében kerülhetnek a boltokba. Ez minden bizonnyal sokaknak csalódást okoz, ugyanis a felhasználók keménymagja nagy várakozásokat fűz az Androidos készülékekhez, főleg az Egyesült Királyságban, ahol a Samsungnak sikerült lenyomnia az eddig stabilan piacvezető Nokiát is.

0

IBM szoftverek az Amazon cloudjában

2009. február 13. 16:49

A két vállalat közt megköttetett megállapodás értelmében elérhetőek lesznek az Amazon cloudján az IBM egyes vállalati szoftverei. A konstrukcióhoz nem csak új licenccel, hanem meglévő felhasználóként is hozzá lehet férni majd a csúcsidőszakok terhelésének kiszolgálására. Az IBM ezzel követi legnagyobb szoftverriválisait, az Oracle-t, a Microsoftot és a Sun Microsystemst, melyek már megjelentek az Amazon cloudjában.

0

Az alkalmazás-piacterekkel kompenzálnák bevételkiesésüket a mobiltelefonos üzletágban érdekelt cégek

2009. február 13. 14:39

A mobiltelefonokhoz fejlesztett, jelképes összegekért megvásárolható alkalmazások ezreit egy kézbe fogó online piacterek kulcsszerephez juthatnak az idei esztendőben, miközben a mobiltelefonos üzletágban érintett cégek csökkenő bevételt remélhetnek a készülékek eladásaiból. A legsikeresebb ilyen piacteret az Apple működteti, de hamarosan indul a Research in Motion (RIM) saját szoftverboltja, és várhatóan hasonló szoftveráruházakat jelent be jövő héten a Nokia és a Microsoft is.

0

Mobilokon is futhat már a JavaFX

2009. február 13. 14:16

Ígéretéhez híven a Sun Microsystems elkészült a JavaFX mobilos verziójával, mely azonnal hozzáférhető. Ezzel egy újabb jelentős lépést tett a vállalat a felé, hogy a lehető legszélesebb körben terjessze el az interaktív vizuális Java-alkalmazásokat.

0

Visszamegy az időben a YouTube

2009. február 13. 14:01

A YouTube hivatalos blogján jelentette be, hogy elkezdte a tesztelését a videóletöltő szolgáltatásának, mellyel végre lehetővé válik trükközés nélkül bizonyos tartalmak merevlemezre mentése. A szolgáltatástól természetesen komoly bevételeket várnak, s a tartalmat feltöltő akár fizetőssé is teheti a letöltést.

0

Mennyit ér a Facebook? Attól függ ki kérdezi!

2009. február 13. 13:17

A Facebook sikere csodaszámba ment két évvel ezelőtt, sőt még most is. 2007-ben a Microsoft 1,5 százalékos részesedést szerzett a vállalatban, akkor 15 milliárd dollárra értékelték a céget, de mikor egy volt harvardos csoporttárs perelte Zuckerberget, az alapítót, azt állítva, hogy a szerencsegyerek ellopta ötletét, akkor a bíróságon már csupán 3,7 milliárdra taksálták a céget.

0

Microsoft Surface: Magyarországon egyelőre csak demó

2009. február 13. 09:51

A Különvélemény című filmben látható számítógépes kezelőfelületet is ihlető Microsoft Surface a mai számítástechnika egy fura csodabogara. A billentyűzetet, egeret, távirányítót és minden szokványos beviteli eszközt nélkülöző, dohányzóasztalba oltott számítógép a kéz természetes mozdulataival irányítható. A közel egy éve kapható termékből mostanra Magyarországra is eljutott egy, egyelőre csak a Microsoft főhadiszállásáig.

0

Az Opera mindegyik webböngészője megkapja a Mini tömörítési technológiáját

2009. február 12. 14:38

A jövő héten kezdődő Mobile World Congress alkalmával régi-új, az internetkapcsolatok optimálisabb sávszélesség-kihasználását lehetővé tevő technológiával rukkol elő a webböngészőiről ismert Opera Software. A sávszélességgel spóroló, ezzel a szolgáltatók infrastruktúrájának terheltségét, illetve a letöltött adatmennyiségért fizető felhasználók költségeit mérséklő, továbbá a weboldalak gyorsabb megjelenítését célzó rendszer minden platformon elérhető lesz.

0

Grafikus profiler MySQL-hez, megjelent a Jet Profiler 1.0

2009. február 12. 10:04

Megjelent a MySQL teljesítményelemzését végző Jet Profiler 1.0 verziója. A problémák, szűk keresztmetszetek feltárását segítő profiler multiplatform, és ingyenes változata is létezik, mely szabadon letölthető.

0

Ingyenes marad a Twitter

2009. február 11. 15:48

Az elmúlt időszakban több spekuláció szivárgott ki azzal kapcsolatban, hogy az egyre népszerűbb mikroblogging szolgáltatás, a Twitter fizetősé válhat a cégek és a hírességek számára. Biz Stone, a Twitter egyik társalapítója a tegnapi blogbejegyzésében mindent cáfolt.

0

A Gmail a levelekben is megmondja, hol vagy

2009. február 11. 14:30

Szinte minden héten bővül valami hasznos vagy éppen haszontalan funkcióval a Gmail funkcióinak tárháza. Tegnap egy olyan aprósággal frissült a levelező, ami a folyton utazó emberek számára lehet hasznos kiegészítés: A Google Gears segítségével a Gmail-ből küldött leveleink aláírásába automatikusan beilleszthető, hogy földrajzilag honnan küldtük el az üzenetet.

0

Integrált CPU-GPU termékekkel árasztja el jövőre az Intel a piacot

2009. február 10. 18:51

Az Intel felgyorsítja 32 nanométeres csíkszélességgel készülő termékeinek bevezetését, közölte a vállalat egy mai konferenciahíváson. Az új terméktervek néhány érdekes részletre világítanak rá, többek között arra, hogy az első integrált CPU-GPU termék akár idén év végén, de legkésőbb jövő év elején piacra kerülhet.

0

A vártnál jobban halad az Intel 32 nanométeres technológiájának bevezetése

2009. február 10. 17:27

Elkészült első 32 nanométeres csíkszélességű processzoraival az Intel, a vállalat a negyedik negyedévre ígéri a tömeggyártás beindítását. Paul Otellini, a vállalat elnök-vezérigazgatója egy washingtoni konferencián bejelentette, a vállalat 2009-ben és 2010-ben összesen 7 milliárd dollárt költ a 32 nanométeres technológia bevezetésére, ennek keretében a következő két év során négy gyárban telepítik a legmodernebb berendezéseket.

0

Németországban épül Európa első petaflopsos szuperszámítógépe

2009. február 10. 16:00

Németországban épülhet Európa első petaflopsos szuperszámítógépe, mégpedig a Jülichben található tudományos kutatóintézetben, mely a kontinens egyik szuperszámítógépes központja. A megrendelést elnyerő IBM egy BlueGene/P architektúrájú rendszert fog telepíteni, mely közel háromszázezer processzormagot használ.

0

Telefonálni is lehet majd az Archos új, Android-alapú mobil mindenesével

2009. február 10. 15:43

Telefonfunkcióval ellátott táblaszámítógépet dob piacra az eddig jobbára médialejátszóiról ismert Archos. A cég Internet Media Tablet (IMT) sorozatába tartozó újdonság részben az Archos saját szoftverét, részben pedig az okostelefonokra fejlesztett Google Androidod futtatja, a gép központi feldolgozóegysége pedig a Texas Instruments egyik legerősebb chipje lesz majd.

0

Egyre kevesebben választják az informatikai pályát Magyarországon

2009. február 10. 13:26

Kampányt indít az informatikai pálya népszerűsítése érdekében az Informatikai Vállalkozások Szövetsége -- hangzott el a szervezet mai sajtótájékoztatóján. Magyarországon egyre kevesebb diák választja az informatikai pályát, amelynek krónikus szakemberhiány az eredménye, számos külföldi beruházás is meghiúsult már emiatt, jelentette be Keresztesi János, az IVSz elnöke.

0

Siker lenne, de lehet hogy csak hiú ábránd marad itthon a Classmate PC

2009. február 10. 09:54

Sikeres volt és minden téren pozitív tapasztalatokkal zárult az Intel, a Microsoft és a magyar kormány által is támogatott Classmate PC mintaprojekt a résztvevő két általános iskolában, azonban a program éles indításáról továbbra sem született döntés.

0

Új levelezőprogram a láthatáron a Mozilla fejlesztőitől

2009. február 10. 09:20

Postbox néven új e-mail klienssel jelentkezett az azonos nevű vállalat, amelyet a Mozilla korábbi fejlesztői alapítottak. A Mozilla Gecko motorján és a Thunderbirdön alapuló levelező nyilvános bétája már letölthető Windows és Mac OS operációs rendszerekre, a linuxos változat később érkezik.

0

Rágyúr a Windows Mobile-ra a Microsoft

2009. február 9. 11:18

A jövő heti Mobile World Congressen mutatkozik be a Microsoft My Phone szolgáltatása, amely a windowsos okostelefonokon tárolt adatokat képes szinkronizálni egy online tárhellyel -- hasonlóan a Nokia Ovihoz vagy az Apple MobileMe-hez. A SkyBox kódnéven fejlesztett My Phone kezdetben zárt, meghívásos béta keretében lesz elérhető, később pedig ingyenes szolgáltatásként működik majd.

0

Elhagyják a Sunt a MySQL vezetői

2009. február 9. 09:51

Személyes okok miatt távozik a Sun Microsystemstől Marten Mickos, aki a tavaly januárban felvásárolt MySQL elnök-vezérigazgatója volt, a beolvadás után pedig a Sun adatbázisokkal foglalkozó részlegét írányította. Szintén elhagyja a céget Michael Widenius, aki a MySQL társalapítója és egyik vezető fejlesztője volt.

0

Mostantól internetkapcsolat nélkül is lapozható a Google Calendar

2009. február 6. 15:00

A korábban kiszivárgott információknak megfelelően levelezőrendszere után online naptárát is elérhetővé tette kapcsolat nélküli üzemmódban a Google. A Google Calendar offline használatához ugyanazt a böngészőkiegészítőt, a Google Gearst kell telepíteni, amit az offline Gmail is használ.

0

Csendben megérkezett az új, kicsit gyorsabb Intel Atom

2009. február 6. 14:37

Az Intel csendben megkezdte Atom N280 processzorának szállítását, amelyel alighanem számos alkalommal találkozhatunk majd a közeljövő netbookjaiban. Az Asus már be is mutatta N280-alapú első netbookját, az Eee PC 1000HE-t.

0

Multiple Inboxes: újabb hasznos funkcióval bővült a Gmail

2009. február 6. 11:53

Újabb hasznos szolgáltatással bővült a Google itthon is kedvelt levelezője, a Gmail. A Labsban található Multiple Inboxes funkció segítségével akár több virtuális fiókot is létrehozhatunk a Gmailben, amelyek tartalmát folyamatosan figyelemmel követhetük.

0

Megjelent az Everest rendszerinformációs szoftver 5.0 verziója

2009. február 6. 09:31

Megjelent a Lavalys Everest rendszerinformációs és diagnosztikai szoftver legújabb, 5.0 verziója. A magyar fejlesztők annyi újdonságot pakoltak a programba, hogy szinte lehetelen is lenne mindet felsorolni. Az Everest továbbra is letölthető a Lavalys oldaláról.

0

Barátainkat is megkereshetjük a mobilos Google Maps-szel

2009. február 4. 15:38

A barátokkal és családtagokkal is megoszthatják aktuális tartózkodási helyüket az okostelefonokra fejlesztett Google Maps mobilos alkalmazás új verziójának a felhasználói. A mobiltelefonok közösségi felhasználását erősítő új funkció, a Latitude nem csak mobilkészülékeken, hanem számítógépeken is használható.

0

Valószínűtlen sebességű szuperszámítógépet épít az IBM

2009. február 4. 10:13

Egy olyan szuperszámítógépes installáció megépítésére kapott megbízást az IBM, amelynek teljesítménye három év múlva eléri a 20 petaflopsot, vagyis másodpercenként 20 millió milliárd lebegőpontos művelet elvégzésére lesz képes -- ez több, mint az 500 legerősebb szuperszámítógép, vagy Magyarország összes PC-jének együttes teljesítménye. Ez a számítási kapacitás az Egyesült Államok nukleáris arzenáljával kapcsolatos szimulációkat végez majd.

0

Az óceánok fenekére és a Marsra is elvisz az új Google Earth

2009. február 3. 16:35

A földfelszín mellett mostantól az óceánok mélyét is megmutatja a Google népszerű háromdimenziós térképalkalmazása, az Earth. A szolgáltatás új rétege szokás szerint nem merül ki az egyszerű szemlélődési lehetőségben, a nézelődő ezúttal is érdekes plusz információkhoz juthat a víz alatti életről.

0

Kritikus hibákat foltoz be a VMware idei első biztonsági csomagja

2009. február 3. 12:47

[HUP/HWSW] Múlt pénteken több frissítést is kiadott a VMware, melyek a vállalat ESX és a beágyazott ESXi hypervisoraiban javítanak ki biztonsági és megbízhatósági hibákat. A cég egyúttal emlékeztetett arra, hogy közeleg egyes ESX verziók támogatásának a vége, így érdemes megkezdeni a upgrade kitesztelését és megtervezését.

0

Az offline Gmail után jön az offline Google Calendar

2009. február 2. 15:56

Levelezőrendszere után a naptárszolgáltatást is elérhetővé kívánja tenni internetkapcsolat nélkül a Google. A keresőcég újabb offline is elérhető szolgáltatása hűen tükrözi azt az útirányt, melyet a vállalat az offline Google Docs tavalyi megjelenésével vállalt fel a kapcsolat nélküli munka megkönnyítésére.

0

Több ezer szervert döntött volna romba egy bosszúálló rendszergazda

2009. február 2. 14:30

Időzített bombaként viselkedő kódot helyezett el egy UNIX-rendszergazda az Egyesült Államok legnagyobb jelzáloghitelezőjének rendszerében, miután elbocsátották. Az indiai vendégmunkás most bíróság előtt felel, büntetése akár 10 év börtön is lehet. Az érintett cég és a szándék súlyossága miatt széles publicitást kapott eset ismét rávilágít arra, rendkívül körültekintőnek kell lenni egy informatikusok, különösen a sokszor a rendszerek isteneként viselkedő adminisztrátorok elbocsátásakor.

0

Banális hiba a Windows 7 jogosultságkezelésében

2009. február 2. 11:11

A Windows Vista egyik sokat szidott szolgáltatása a User Account Control, amely a nagyobb biztonság érdekében a felhasználó külön beleegyezéséhez köti például egyes szoftverek indulását vagy rendszerbeállítások módosítását. Noha ez a szolgáltatás számos kártevőt megállít, a felhasználók inkább zavarónak, idegesítőnek találták.