Szerző: Dojcsák Dániel

2009. április 7. 10:28

Mostantól helyfüggő találatokat ad a Google

A Google nem meglepő módon, végre meglépte azt a változtatást, ami a helyfüggő szolgáltatások alfájaként vonulhat be a kereső történelembe. A jövőben a mobilkészülékekről illetve akár az asztali gépekről indított keresések alapértelmezetten helyfüggő találatokat adnak majd -- Magyarországon azonban egyelőre nem működik ez a lehetőség.

[HWSW] A Google nem meglepő módon, végre meglépte azt a változtatást, ami a helyfüggő szolgáltatások alfájaként vonulhat be a kereső történelembe. A jövőben a mobilkészülékekről illetve akár az asztali gépekről indított keresések alapértelmezetten helyfüggő találatokat adnak majd -- Magyarországon azonban egyelőre nem működik ez a lehetőség.

Tudjuk, hol vagy!

A helyfüggő keresés eddig sem volt ismeretlen a Google számára, viszont egészen mostanáig a felhasználónak magának kellett megjelölnie, hogy hová szeretné szűkíteni a keresést a megfelelő keresőkifejezéssel. Tegnaptól viszont a találati lista alapértelmezetten a helyfüggővé vált, akár megjelöltünk helyszínt a keresési kifejezésben, akár nem.

A helymeghatározás kétféleképpen történhet, mégpedig a cellainformációk alapján háromszögeléssel, illetve amennyiben a telefon rendelkezik GPS-vevővel, akkor azzal. Jenn Taylor és Jim Muller, Google mérnökök blogbejegyzésükben egyszerűen azt írják, hogy \"amennyiben Google keresést indít valaki, akkor megpróbáljuk kitalálni, hogy hol van és a találatok közül a hozzá legközelebb esőket mutatjuk meg neki\".

A Google az asztali felhasználókat is igyekszik földrajzilag azonosítani, ehhez pedig az IP címet használja fel. Ez akár pontos is lehetne, de ha bármilyen proxyt használ valaki, akkor a helymeghatározás lehetetlenné válik, illetve hazánkban általánosan jellemző, hogy a szolgáltatók hálózati megoldásainak köszönhetően az országban össze-vissza vannak leosztva az IP-címek és nem meglepő, hogy ha valaki Budapesten van valójában, a szolgáltatónak köszönhetően a Google úgy érzékelje, hogy mondjuk pécsi internetező.

Magyarország kimarad

A HWSW gyorstesztjéből egyelőre az derült ki, hogy a differenciálás Magyarországon még nem működik. A viszonylag általánosnak mondható \"Hotel\" kifejezésre mobiltelefonról a \"hotel.lap.hu\"-t adta első találatnak, illetve budapesti szállodák és azok szolgáltatásait értékesítő utazási irodák a további helyeken. Ugyanez a találati lista angol nyelvű beállítás mellett asztali böngészőből külföldi szállodaláncokat, Wikipedia oldalt hoz az első helyeken, s az első tízbe alig kerülnek be magyar szállodák. Ugyanezt a keresést Egerből elvégezve szintén a lap.hu-s találat az első és hasonlóan a fentiekhez magyar szállodák és utazási irodák linkjeit a további helyeken.

Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi képviselője a HWSW kérdésére azt mondta, hogy \"az új szolgáltatás, noha globális bejelentés, nálunk egyelőre azért nem működik, mert a Google Mapsre támaszkodna, ami viszont nincs lokalizálva Magyarországra. Ugyanezen okból kifolyólag nem érhető el magyar nyelvű beállításokkal a Google Latitude automatikus funkciója sem, amivel a felhasználók ismerőseik számára mutathatják meg aktuális tartózkodási helyüket. Nálunk, aki használni szeretné ez utóbbit, annak manuálisan kell beállítania, hogy épp hol van.\"

Ha nincs Maps, nincs helyfüggő keresés

Arról egyelőre nincs információ, hogy a magyar Google Maps mikorra várható, de megjelenéséig egészen biztos, hogy ezek az értéknövelt szolgáltatások nem lesznek elérhetőek hazánkban. Azokon a helyeken viszont, ahol a Google Maps teljes értékűen működik, mostantól ha valaki egy szolgáltatásra, bármilyen aktivitásra vagy üzletre keres rá, akkor a találati lista elején egy térképet talál arról a környékről, ahol éppen tartózkodik, rajta a keresett egységek listájával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról