Szerző: Dojcsák Dániel

2009. január 15. 12:19

Budapestet elkerüli a Google Transit

Újabb hasznos funkcióval gazdagodott a Google térképszolgáltatása, a Maps. Ezúttal a már korábban is működő tömegközlekedési útvonaltervezőhöz kapcsolódóan építettek be egy új, opcionálisan bekapcsolható térképréteget a járatok útvonalainak megjelenítésére.

[HWSW] Újabb hasznos funkcióval gazdagodott a Google térképszolgáltatása, a Maps. Ezúttal a már korábban is működő tömegközlekedési útvonaltervezőhöz kapcsolódóan építettek be egy új, opcionálisan bekapcsolható térképréteget a járatok útvonalainak megjelenítésére.

Az online szolgáltató 2005 decemberében indította el a Google Transit alkalmazást, mely a Maps térképfelületeit és az adott városok tömegközlekedési járatainak adatbázisát kombinálva képes volt útvonalat tervezni azoknak is, akik nem autóval, kerékpárral vagy gyalog közlekednek. Elsőként természetesen csak az Egyesült Államok néhány városa volt lefedve, mostanra viszont 91 amerikai, 6 kanadai, 7 ázsiai és számos európai, ausztrál és dél-amerikai város közlekedési vállalata is csatlakozott a kezdeményezéshez, lehetővé téve a kényelmes, gyors útvonaltervezést, akár mobilon is.


Eddig viszont csak a tervezéskor láthatták a felhasználók, hogy merre vezet majd útjuk, illetve a megállóhelyeket jelölte egy apró kék ikonnal a térkép. Most, az új réteg bevezetésével viszont a térképre lehet illeszteni az összes járat útvonalát, láthatóvá téve azokat. Az eredmény hasonló bármely megszokott tömegközlekedési térképhez, leszámítva azt, hogy a színes vonalak minden esetben valódi arányokat, irányokat mutatnak, nagyítható, kereshető, illetve a műholdképpel akár vizuális képet is kaphat az utazó arról, hogy hol keresse a megállót, hol kezdjen majd leszálláshoz készülődni.

A bevezetett új térképréteg több olyan városban is elérhető, ahol a Transit útvonaltervező egyelőre nem elérhető, illetve van néhány olyan város is, ahol a tervezés működik, de a járatok útvonala nem látszik. Az utóbbira példa a Żubrówka nevű ital hazája, a lengyel Białystok, míg az előbbire a cseh főváros, Prága vagy épp a spanyol főváros Madrid. Ott a metrók és a villamosok hálózata látható, ami a manuális tervezéshez már éppen elég. Budapesten viszont se Transit, se új térképréteg nincs. Arról, hogy melyik funkció hol érhető el, a Google Maps oldalain belül naprakész tájékoztatás érhető el.


A HWSW szerkesztősége a BKV szóvivőjét kérdezte, de egyelőre nem kapott választ arra, hogy a közlekedési vállalat támogatja-e majd a rendszert, amennyiben pedig nem, akkor milyen szinten akadhat el egy ilyen projekt, mely azon túl, hogy a budapesti lakosok közül is sokaknak hasznos lenne, egy univerzálisabb, mobiltelefonon is könnyen használható útvonaltervezőként a turisták számára is jelentős segítséget jelentene az eligazodásban.

A kérdés természetesen már korábban, a Google Transit európai megjelenése után is felvetődött. Akkor, tavaly novemberben, egy olvasónk Szüts Katalintól, a BKV ügyfélszolgálati vezetőjétől a következő választ kapta: "Köszönjük, hogy észrevételével megtisztelte Társaságunkat. [...] Tájékoztatjuk, hogy jelenleg nem tervezzük a menetrendjeink Google Transit-ba történő feltöltését, azonban nem zárkózunk el a későbbiekben egy ilyen lehetőségtől, ezért a szükséges lépéseket az üggyel kapcsolatban megtesszük. Türelmét és megértését kérve Társaságunk járművein kellemes utazást kívánunk Önnek.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról