Szerző: Bányai György

2009. január 5. 16:16

A Toshiba rákapcsol az akkumulátorgyártásra

A Toshiba bejelentette, hogy gyorstölthető akkumulátorait gyártani képes üzemegységét egy másodikkal egészíti ki, melynek építése idén kezdődik. Az új gyárban 2010-ben indulhat meg a tömegtermelés.

[HWSW] A Toshiba bejelentette, hogy gyorstölthető akkumulátorait gyártani képes üzemegységét egy másodikkal egészíti ki, melynek építése idén kezdődik. Az új gyárban 2010-ben indulhat meg a tömegtermelés.

A Toshiba ősszel kezdi meg Japán északnyugati részén található Kashiwazaki városában az új üzem építését, melyben a futószalagok egy évvel később, 2010 őszén kezdhetik ontani a SCiB (Super Charge Ion Battery) típusú akkumulátorokat, melyek a kapacitásuk 90 százalékát akár 5 perces gyorstöltés után is képesek elérni. Az új típusú telepek ráadásul hosszú élettartamúak is, akár 6 ezer töltési ciklust is képesek elviselni -- ez nagyjából tízszerese a ma használt lítiumion áramforrásokénak. Az új SCiB akkumulátorok a rövidzárral szemben is ellenállóbbak.

Toshiba SCiB modul és cella

Ha mindez nem lenne elég, a Toshiba még azt is garantálja, hogy az akkumulátor csak 10 százalékát veszíti el névleges kapacitásának a 3 ezredik feltöltésre. A japán gyártó mindezt új katód, szeparátor, elektrolit, és nem utolsósorban az új gyártástechnológia felhasználásával érte el. Az új SCiB cellákból 24 voltos SCiB modulok is építhetők, melyekben 10 cella sorba kötve 4,2 amperóra kapacitást mutathat fel. E modulokból többet felhasználva akár járművek megfelelő, egyben gyorsan tölthető, fixen beépített energiaforrása is megépíthető.

Az SCiB akkumulátorokat méretük és tömegük miatt elsősorban ipari felhasználásra alkalmasak, bár a gyártó az őszi CEATEC rendezvényen már bemutatott egy SCiB-alapú noteszgépet. A Toshiba jelenleg ezekből a cellákból viszonylag keveset, havi 150 ezer darabot képes előállítani, e szám emelkedhet az új gyár megépítése után több tízmillióra, mely már lépést tarthat a folyamatosan növekedő igényekkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról