Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 14. 12:35

Megkezdte az Exchange 14 tesztelését a Microsoft

Megkezdte az Exchange Server következő verziójának tesztelését a Microsoft. A HWSW értesülései szerint a termék Exchange Server 2010 néven jelenik meg, várhatóan 2009 végén vagy 2010 elején, nagyjából egyidőben a Windows 7-tel, a Windows Server 2008 R2-vel és talán az új Office-szal, amely egyébként szintén a 14-es kódnevet viseli.

HIRDETÉS

[HWSW] Megkezdte az Exchange Server következő verziójának tesztelését a Microsoft. A HWSW értesülései szerint a termék Exchange Server 2010 néven jelenik meg, várhatóan 2009 végén vagy 2010 elején, nagyjából egyidőben a Windows 7-tel, a Windows Server 2008 R2-vel és talán az új Office-szal, amely egyébként szintén a 14-es kódnevet viseli.

Újdonságok sora

Az E14 egyik legfontosabb újdonsága az elődökhöz képest, hogy a kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy hosztolt szolgáltatásként is kitűnően működjön és egyszerre akár több "bérlőt" is ki tudjon szolgálni. Az Exchange 2007-re alapozva jelenleg is több cég nyújt hosztolt szolgáltatást, köztük maga a Microsoft is, Exchange Online néven. Az e-mail postafiókok üzemeltetésének kiszervezése egyértelműen jelzi, hogy az elektronikis levelezés ma már nem versenyelőny, hanem a túléléshez szükséges minimum a vállalatok számára, ilyen szolgáltatást pedig ugyanúgy igénybe lehet venni külső cégtől is, mint ahogy a PC-k működtetését, vagy akár az elektromos áram vagy a csapvíz ellátását.

Az újdonságok között megtalálható lesz meg a frissített Outlook Web Access kliens, amely az Outlook Live nevet kapta. A böngészőből elérhető felület megszólalásig hasonlít a telepített Outlookra és egyre több olyan szolgáltatás érhető már el a segítségével, amelyek eddig csak a telepített változatban voltak jelen. A 14-es változatban ilyen például a terjesztési listák kezelése, szabályok létrehozása, vagy más postafiókok megnyitása.

A HWSW úgy tudja, az Exchange 14 a korábbinál fejlettebb képességeket vonultat fel az üzenetek megőrzése és archiválása terén, a szerver minden postafiókot és mappát előre beállított szabályrendszerek alapján tud majd kezelni. Érdekes újdonság, hogy bizonyos típusú leveleket az Exchange Server 14 a Microsoft Rights Management Services (RMS) segítségével automatikusan, a küldő szándékától függetlenül képes jogvédelemmel ellátni, ezzel csökkentve a bizalmas információk kiszivárgásának kockázatát.

A vállalaton belüli felesleges e-mail forgalom csökkentésére is tartalmaz néhány új trükköt az Exchange 14. A szoftver levélküldés előtt képes figyelmeztetni a felhasználókat, ha olyasvalakinek akarnak e-mailt küldeni, aki éppen nincs az irodában (be van állítva az out of office autoreply), megtelt a postafiókja vagy például nem tudja a csatolt állományt fogadni.

A pletykák szerint a Microsoft új üzetnetkezelő szerverének fejlesztői minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektettek a megbízhatóságra és rendelkezésreállásra, valamint olyan új fürtözési képességeket is bevezettek, amelyre alapozva a korábbi megoldások (CCR, LCR, SCR, SCC) előnyeinek ötvözésével egy "bombabiztos" fürt hozható létre már két szerverből. A rendszergazdák, adminisztrátorok a korábbiaknál fejlettebb felügyeleti funkcióknak örülhetnek majd. Egy, a Microsoft megbízásából készült tanulmány azt állítja, az Exchange 2007 üzemeltetési költsége mintegy fele az Exchange 2003-énak és az Exchange 14 esetében hasonló mértékű csökkenés várható.

Hamarosan itt a nyilvános béta?

Az Exchange 14 néhány új szolgáltatását bemutató videó megtekinthető a Microsoft TechNet weboldalán. Az szoftver egyelőre csak kiemelt ügyfelek számára érhető el előzetes változatként, azonban a zárt tesztelés megkezdése előrevetíti a nyilvános béta megjelenésének közeledtét is, ennek időpontjáról egyelőre nem adott információt a Microsoft.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 11:22

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.