:

Szerző: Bizó Dániel

2009. január 9. 15:31

Igazat mond az NVIDIA a CUDA-ról?

2008 végének egyik érdekessége, hogy immár a földönkívüli intelligencia után kutató SETI@home projekt is képest kiaknázni a grafikus processzorokban rejlő potenciált. A NVIDIA GeForce 8-sorozatú vagy újabb videokártyák immár képesek átvenni a processzortól a rádiójelek elemzését, aminek persze csak akkor van értelme, amennyiben a grafikus kártyánk potensebb számítási erőforrásokkal rendelkezik processzorunknál. Az NIVIDA szerint drasztikus a gyorsulás, egyes felhasználók szerint viszont a cég egyszerűen hazudik, mikor a CUDA és a GeForce-ok egyértelmű fölényéről beszél.

[HWSW] 2008 végének egyik érdekessége, hogy immár a földönkívüli intelligencia után kutató SETI@home projekt is képest kiaknázni a grafikus processzorokban rejlő potenciált. A NVIDIA GeForce 8-sorozatú vagy újabb videokártyák immár képesek átvenni a processzortól a rádiójelek elemzését, aminek persze csak akkor van értelme, amennyiben a grafikus kártyánk potensebb számítási erőforrásokkal rendelkezik processzorunknál. Az NIVIDA szerint drasztikus a gyorsulás, egyes felhasználók szerint viszont a cég egyszerűen hazudik, mikor a CUDA és a GeForce-ok egyértelmű fölényéről beszél.

Cudar állítások

Amennyiben a BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing) keretrendszer 6.4.4 verziójával, valamint megfelelő NVIDIA grafikus chippel és driverrel rendelkezünk, a CUDA-verziójú (az NVIDIA nem grafikus számításokra létrehozott API-ja) SETI@home klienst a BOINC automatikusan letölti a gépre. Ezzel a központi processzorról átkerül a számítás a grafikus magra, ami ideális esetben a feldolgozás gyorsulását jelenti a tipikusan játékra vagy professzionális grafikus munkára használt PC-ken.

Az NVIDIA GeForce GTX 280 chip a vállalat szerint közel kétszer nagyobb teljesítményre képes SETI@home feldolgozásban a jelenleg kapható legerősebb x86-os processzornál, a 3,2 gigahertzes Nehelamnél (Core i7 965), miközben harmadannyiba kerül -- igaz, a fogyasztása viszont másfélszerese. A cég kommünikéje szerint a gyorsulás egy \"tipikus\" kétmagos rendszerhez képest tízszeres is lehet, míg egy 2,66 gigahertzes Core 2 Duo E8200-hez viszonyítva a GTX 280 hat és félszer, a 9600 GT pedig két és félszer több csomagot dolgoz fel naponta.

\"\"
Teljesítmény SETI@home alatt, az NVIDIA szerint; Forrás: NVIDIA

Jelenleg nem lehetséges, hogy azonos projekten egyszerre dolgozzon a processzor és a grafikus chip, de a processzor erőforrásait hozzá lehet rendelni más BOINC-projektekhez, mint például a forgó neutroncsillagok után kutató Einstein@home, a fehérjék térbeli felépítésének vizsgálatát folytató Rosetta@home, időjárási modellek kifejlesztése vagy a SZTAKI matematikai problémáinak megoldása. A processzormagok és a grafikus lapka együttes meghajtása SETI@home alatt a jövőben lehetséges lesz, ígérik a fejlesztők -- egyelőre azonban nem működnek egyszerre.

Az NIVIDA látványos teljesítménynövekedésről szóló állításait hevesen vitatják egyes felhasználók, többen állítják, nem tudják reprodukálni a cég eredményeit, és tapasztalataik alapján a grafikus chipek fölénye nem mutatkozik meg konzisztensen. Sokan azzal gyanúsítják a céget, hogy félre akarja vezetni a publikumot a mérések pontos hátterének elhallgatásával. Márpedig torzításra sajnos számos lehetőség nyílik egy ilyen összevetésben, például az x86-processzorokon futtatott kód optimalizáltsága, de az egyes csomagok (feldolgozási egységek) között is jelentős szórás mutatkozik.

Egypontos statisztikával a marketing ellen

Egy felhasználó mérései alapján egy gyári GeForce 9600 GSO (96 stream processzor, 550 megahertz, 192 bites memóriabusz), 2,2-szer gyorsabban (vagyis kevesbb, mint fele idő alatt) dolgozta fel ugyanazt a csomagot, mint egy 2,66 gigahertzes Intel Core 2 Quad Q9450 (Yorkfield, 2x 6 MB L2 cache, 1333 MT/s FSB) egy magja. Tekintve, hogy a SETI@home egymástól független szálakként indít további feldolgozásokat többmagos rendszereken, a kód számításintenzív és jól cache-elhető a masszív L2 tárakban, továbbá kevéssé terheli a memóriaalrendszert, a lineárishoz közelítő magas fokú skálázódás jellemző a párhuzamos feldolgozások számának növelésével. Mind a négy mag meghajtásával tehát már a négymagos x86-processzor kerülne ki győztesen, ennek pontos mértékét azonban nehéz megbecsülni, véleményük szerint 40-60 százalék közé esne tipikusan.

Ez élesen szemben áll az NVIDIA azon állításával, mely szerint egy 9600 GT két és félszereres teljesítményre képes egy Core 2 Duo E8200-zal szemben, hiszen a 9600 GT gyengébb is a GSO-nál számításintenzív feladatokban, mindössze 64 processzoregységgel rendelkezik, amit csak némileg ellensúlyozhat a 256 bites memóriainterfész. Végeredményben a 9600 GT bár gyorsabb lehet a kétmagos processzornál, a különbség közel sem lehet ekkora, a két chip nagyon közel teljesítene egymáshoz -- igaz, ezzel együtt is sokkal jobb ár-teljesítmény mutatóval rendelkezne a GeForce 9600 GT, mely úgy 40 százalékkal olcsóbb az E8200-nál, ami 15-18 ezer forintot takar, üzlettől és kártyamodelltől függően.

Az NVIDIA állításai, valamint a felhasználók tapasztalati közötti szakadékra két tényező szolgáltathatja a legfőbb magyarázatot. Az NVIDIA valószínűleg generikus, optimalizálatlan SETI@home klienst használt, miközben a közösségtől hozzáférhetőek erőteljesen optimalizált verziók, melyek kihasználják például a modern x86 chipekben megtalálható vektoros utasításkészleteket -- ezeket a keménymag, tehát akiket érdekelhet a CUDA, használják is. A fenti mérési eredmények például SSE4.1 optimalizációval születtek. A számítások vektorizálása nagyban megnöveli az adatszintű párhuzamosságot, ezzel pedig a feldolgozás sebességét gyorsítja drasztikusan. Az eltérés másik oka az egyes adatcsomagok jellemzői lehetnek, nem egyforma, hogy milyen műveletből mennyi igényelnek.

Az E8200-zal hasonló árban lévő 9800 GTX nagyjából valamivel kevesebb mint másfélszer nagyobb számítási teljesítményre képes SETI@home alatt, mint a 9600 GSO, vagyis már maga mögé utasítaná a kétmagos E8200-zat, de messze nem az NVIDIA által jelzett 276 százalékos fölénnyel. A GeForce 200-as sorozat egy újabb másfélszeres szorzót hoz magával számítási teljesítményben, a GTX 260 nem sokkal, negyedével magasabb áron, vagyis kevesebb pénzért nyújt magasabb teljesítményt a Q9450-nél. A Nehalem-alapú Core i7 920 azonban ismét az x86 javára billenti a teljesítmény- és ár-értékbeli mutatókat, nem beszélve az energiahatékonyságról: a GT260 kártyák akár 200 wattot is elemésztenek, míg a Nehalem 130 wattnál kevesebbel is beéri, ami non-stop üzem esetén nem elhanyagolható éves szinten.

A pontos képhez természetesen rengeteg, jól dokumentált mérési pontra volna szükség, melyek egyelőre nem állnak rendelkezésre, de hogy a GeForce és CUDA elsöprő teljesítménybeli fölényt vívna ki SETI@home alatt, az a felhasználók tapasztalatai és mérései alapján minimum kétségesnek, de leginkább valótlannak tűnik. Ez a történet mindenesetre felveti a kérdést, hogy az NVIDIA többi CUDA sikertörténete mennyiben fedi a valóságot, így például valóban gyorsabb-e a videofeldolgozás GeForce kártyákon, mint megfelelő enkóderrel egy kurrens négymagos processzoron.

A vallásháború folytatódik

Az NVIDIA által erőltetett \"világok harca\" helyett a felhasználók számára az volna a legértékesebb, ha a teljesítményéhes szoftverek a processzor és a grafikus chipek erőforrásait is ki tudnák egyszerre használni, hasonlóan a játékokhoz vagy a 3D-gyorsított CAD/CAM alkalmazásokhoz. Fejlesztőinek ígérete szerint ebben az irányban tart a SETI@home is, és rövidesen párhuzamosan, kéz a kézben folytathatják a földönkívüliek keresését az x86-os és grafikus processzorok -- remélhetőleg nem lesz ez másként sok más alkalmazásnál sem, és akár megduplázhatjuk gépünk teljesítményét egyes alkalmazások alatt anélkül, hogy költséges hardverfejlesztésekbe kellene verni magunkat.

Naivitás volna azonban azt gondolni, hogy a vallásháború ne folytatódna még jó ideig, ahogyan a felek emelik a téteket. Kétségtelen, hogy az NVIDIA G80 és GT200 architektúrái, valamint a CUDA megmutatták, valóban milyen messze jutottak programozhatóságban a grafikus chipek, és egyes területeken milyen hatalmas potenciállal bírnak. Éppen ez váltotta ki az Intel Larrabee projektjét, mely egy masszívan párhuzamos felépítésű x86-os grafikus processzor több tucat vektorizált maggal, hogy felvegye a kesztyűt az egyre rugalmasabban programozható, erőteljes grafikus architektúrákkal szemben.

[ ] Világok harca: felbukkant az első GPU-hibrid szuperszámítógép

A grafikus chipek eddigi talán legnagyobb publikus sikerének a Folding@home elosztott fehérjekutatás számít, ahol a számítási teljesítmény több mint felét NVIDIA és AMD/ATI grafikus chipek adják, míg szakmai áttörést a tokiói TSUBAME szuperszámítógép frissítése ért el. A TSUBAME Tesla 10P rackelhető rendszerekben összesen 680 darab NVIDIA GT200 chippel bővült, melyekkel 52 teraflopsnyi számítási kapacitás érkezett mindössze 136 kilowattos maximális energiafogyasztás mellett. A lépést nagyrészt a memóriasávszélesség igénye indokolta, a bővítés másodpercenkénti 69 360 gigabájtos addicionális áteresztőképességet adott az installációhoz, amit 2700 darab kétutas Xeon HPC-rendszerrel egyenértékű.

Mindez azonban messze nem jelenti azt, hogy a számítási erőforrásokban dúskáló grafikus chipek megváltották volna a világot, és minden problémára jó választ adnának. Éppen ezért érdemes lesz résen lenni a jövőben is az ilyen és ehhez hasonló állításoknál, mint amilyen a SETI@home kapcsán született.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.