Szerző: Dojcsák Dániel

2009. január 16. 09:21

Kína az internetrekorder

Kínában az internetfelhasználók száma 2008-ban közel 42 százalékkal nőtt, ma már majdnem 300 millióan csatlakoznak ott is a világhálóhoz, miközben a penetráció mértéke idén először meghaladta a világ átlagát.

HIRDETÉS

[HWSW] Kínában az internetfelhasználók száma 2008-ban közel 42 százalékkal nőtt, ma már majdnem 300 millióan csatlakoznak ott is a világhálóhoz, miközben a penetráció mértéke idén először meghaladta a világ átlagát.

Kínában két év alatt, 2006 óta megkétszereződött az internetezők száma az ottani Internet Network Information Center tájékoztatása szerint, így jelenleg 298 millió kínai használja a netet. Ennél már csak az megdöbbentőbb, hogy ennek a 300 milliónak a 90 százaléka szélessávú elérés, amiből többek közt arra lehet következtetni, hogy az online lét főleg a keleten lévő iparosodott nagyvárosokban adatik meg.

2008 végére Kína 22,6 százalékos internetpenetrációval büszkélkedhetett, miközben a globális átlag 21,9 százalék lett, így Kína mostantól már a jobbik felén áll a táblázatnak. Igazi áttörés volt az is 2008 elején, hogy a világ legtöbb internetezőjével rendelkező ország címét is elnyerte az Egyesült Államoktól, ahol 217-220 millióan élnek online életet, s nyilván Kína előnye innentől behozhatatlan, hiszen már többen vannak online ott, mint amennyien az USA-ban összesen laknak. Érdekes, hogy a vidéki növekedés az előző évhez képest 60,8 százalék, míg a városok esetén már csupán 35,6, százalék, hisz ott már jóval magasabb a penetráció és nemsokára nem lesz hová növekedni.

Ugyanakkor hiába a számbeli fölény, de az Egyesült Államok továbbra is előrébb jár a tartalmak minőségében, a hirdetésekben és az elektronikus kereskedelemben, köszönhetően a kínai cenzúrának, ellenőrzésnek, illetve annak, hogy ott most szinte mindenki kezdő internetező, aki még csak ismerkedik a lehetőségekkel, szokja a kontextust.

A kínai kormányt gyakran kritizálják a cenzúra és az internetelérés korlátozása miatt, illetve azért, mert megfigyeli állampolgárainak online tevékenységeit, sőt nem ritka, hogy bloggereket börtönöznek be túl liberális bejegyzéseik miatt.

Ennek ellenére a távol-keleti ország e-kereskedelmi mutatói is fejlődnek, amit a 300 millió internetező mellett a világ legnagyobb, 560 milliós mobiltelefonos közössége is tol előre. Sőt ma már 117,6 millióan használják ott is internetezésre a mobilkészülékeiket, azaz arányaiban nézve ötször annyian, mint nálunk Magyarországon (10,5 millió / 400 ezer). Sőt további löketet adhat a mobilinternetnek az, hogy lezárult a 3G-képes telefonok engedélyezése, illetve 2011-re a három szolgáltató egy gyorsabb 3G hálózatot is ígér.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 10:04

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.