Szerző: Dojcsák Dániel

2009. január 9. 18:13

Hirtelen született meg a Google Chrome 2.0

Négy hónap telt el a Google Chrome 0.2-es verziójának bejelentése után, mikor pár hete nagy hirtelenséggel megjelent a végleges 1.0 változat. Még fel sem ocsúdtunk szinte abból a hírből, máris terítéken a 2.0 is.

[HWSW] Négy hónap telt el a Google Chrome 0.2-es verziójának bejelentése után, mikor pár hete nagy hirtelenséggel megjelent a végleges 1.0 változat. Még fel sem ocsúdtunk szinte abból a hírből, máris terítéken a 2.0 is.

Elsőre úgy tűnhet, hogy a Chrome az Internet Explorert szeretné verziószámban a leghamarabb utolérni, de természetesen messze nem erről van szó. A 2.0-ás változat fejlesztése még alfa stádiumban van, de ennek ellenére az önkéntes fejlesztők és az érdeklődő kalandorok számára is elérhetővé teszik azt.

Háromféle változat

Mostantól kezdve a Google Chrome felhasználói folyamatosan három különféle verzió közül közül választhatnak, attól függően, mekkora vállalkozó keddvel szeretnék követni az újításokat. A normál, úgynevezett "stabil" csatorna a végleges, hivatalos kiadásokat frissíti majd csupán, az ígéretek szerint negyedévente. A béta és a fejlesztői csatorna már a bátraké, ennek kiválasztásához először érdemes feliratkozni a vonatkozó Chromium csoportba, illetve le kell tölteni egy "csatornaváltó" alkalmazást, de a Chromium fejleszői oldalon alapos információk találhatók mindenről.

A választható két kíserleti csatorna közül a bétaverzió havi frissítést jelent, ahová a már kipróbált újítások kerülnek be. Ez egy elméletileg jól használható, kiegyensúlyozott állapot lesz, de mint minden bétánál, itt is adódhatnak meglepetések. A fejlesztői, azaz developer csatorna a teljesen kiforratlan funkciókat is tartalmazó, hetente frissülő, fejlesztőknek és kísérletező kedvű felhasználóknak szóló verzió lesz. Aki időközben a fagyásoktól megijedve mégis visszatérne a korábbi, de stabil változatra, annak viszont újra kell majd telepítenie a Chrome-ot.

Kevés újdonság a 2.0-ban

Mivel a béta előtti 2.0 változat folyamatosan fog fejlődni a fentiek szerint, ezért jelenleg ne is számítson senki funkcióparádéra. Az első verzióból kimaradt hiányosságok egy részét viszont pótolták, sőt akadnak egészen érdekes és hasznosnak tűnő újítások is. Minden böngészőben alapkövetelmény ma már a szövegbeviteli mezők automatizált kitöltése, ami végre a Chrome-ba is bekerült. A nagyítás és kicsinyítés optikaiáv vált, vagyis ezentúl már nem csak a szövegre vonatkozik, hanem a képekre, mezőkre, táblázatokra, beágyazott tartalmakra is, ami szintén minimum elvárás 2009-ben.

A feltűnő változások közé tartozik még a profilok bevezetése, ami a mobiltelefonokon megszokott üzemmódokhoz hasonlóan különböző beállításokat és környezetet enged használni egyazon böngészőben. A profilok közt egy kattintással lehet váltani, és ilyenkor külön előzmények, külön jelszótár, külön könyvjelzők állnak rendelkezésre. Sőt, egy új ablak megnyitásakor azt is ki lehet választani, hogy az melyik profilban nyíljon meg, így akár lehet gyűjtögetni ebédszünetig a vicces linkeket, de a vendégségbe érkezőknél sem kell figyelni, hogy mikor lépnek be az automata beállításunkkal a levelezésünkbe.

Ezeken felül a WebKit egy teljesen új verziója kerül a böngésző alá, fejlettebb CSS kezeléssel, továbbá javítottak a helyesírás-ellenőrzésen, új hálózatkezelési kódot, és új verziójú V8 Java motort építettek be. Ami viszont a barkácsolni vágyók számára jó hír, hogy a Greasemonkey-hoz hasonló felhasználói script felülettel is gazdagodott a Chrome, ami sok Firefox felhasználó számára lehet csábító érv a jövőben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról