:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 12. 09:57

Megbénították a Microsoft szervereit a Windows 7 iránt érdeklődők

A Microsoft szervereit megbénította a felhasználók rohama pénteken, amikorra a vállalat a Windows 7 nyilvános bétaváltozatának megjelenését időzítette. A redmondi cég korábban már jelezte, mindössze 2,5 millió termékkulcsot ad majd ki a bétához, nem csoda, hogy az érdeklődők elárasztották a www.microsoft.com/windows7 weboldalt -- mindenki benne akart lenni az első 2,5 millióban -- később kiderült, felesleges volt az igyekezet.

[HWSW] A Microsoft szervereit megbénította a felhasználók rohama pénteken, amikorra a vállalat a Windows 7 nyilvános bétaváltozatának megjelenését időzítette. A redmondi cég korábban már jelezte, mindössze 2,5 millió termékkulcsot ad majd ki a bétához, nem csoda, hogy az érdeklődők elárasztották a www.microsoft.com/windows7 weboldalt -- mindenki benne akart lenni az első 2,5 millióban -- később kiderült, felesleges volt az igyekezet.

A Windows 7 bétája magyar idő szerint péntek este 9-kor jelent meg a Microsoft weboldalán, azonban rövid idő alatt elérhetetlenné vált. A vállalat ezt követően leállította a letöltéseket és kibővítette az azokat kiszolgáló szerverparkot, majd 24 óra elteltével, szombaton ismét megnyitotta az oldalt az érdeklődők előtt. Sikerült elhárítani a teljesítményproblémákat, és a Windows 7 bétája azóta is zavartalanul elérhető.

Két hétig mindenki kap kulcsot

Öröm az ürömben: a hatalmas érdeklődésre való tekintettel a Microsoft feladta azt az elképzelést, hogy csak 2,5 millió licenckulcsot ad ki az operációs rendszerhez. Január 24-ig minden jelentkező kap aktiválókulcsot a szoftverhez, attól függetlenül, hogy a kiadott kulcsok száma meghaladja-e a 2,5 milliót. A Windows 7 bétája aktiválás nélkül is működik 30 napig, de az aktivált szoftver sem használható 2009. augusztus 1. után -- valószínűleg ekkorra már egy újabb előzetes változat elérhető lesz a Windows 7-ből.

A Windows 7 egyaránt megjelenik 32 és 64 bites változatban. A Microsoft weboldaláról mindkét lemezkép letölthető, a 32 bites verzió mérete 2,4 gigabájt, a 64 bites ennél némileg nagyobb, 3,1 gigabájt méretű. A szoftver telepítéséhez legalább 1 GHz-es processzorral, 1 gigabájt memóriával és 16 gigabájt szabad lemezterülettel kell rendelkeznie a PC-nek, emellett nem árt egy legalább 128 megabájt grafikus memóriával felvértezett, DirectX 9-gyorsításra képes videokártya sem. A minimális hardverkövetelmény nagyjából megegyezik a Windows Vistáéval.

A Microsoft igyekszik hangsúlyozni, hogy ez egy bétaváltozat, a kiadásának célja hogy a lehető legtöbben próbálják ki és minél több visszajelzés érkezzen be a szoftver működésével kapcsolatban. Bétaváltozatként még lehetnek a programban hibák, ezért éles környezetben semmiképp sem javasolt a használata.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról