Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 22. 15:58

Ötezer dolgozójától válik meg a továbbra is masszívan nyereséges Microsoft

Közzétette a negyedik naptári negyedévre eső második pénzügyi negyedévének pénzügyi adatait a Microsoft. A cég bevétele ugyan nőtt, nyereségessége azonban csökkent, bár így is masszívan profitábilis maradt. A nyereség apadását a elbocsátásokkal fogják ellensúlyozni Redmondban -- ezzel a vállalat megadta a választ a kérdésre, ami már hetek óta foglalkoztatja a pénzügyi szektort.

[HWSW] Közzétette a negyedik naptári negyedévre eső második pénzügyi negyedévének pénzügyi adatait a Microsoft. A cég bevétele ugyan nőtt, nyereségessége azonban csökkent, bár így is masszívan profitábilis maradt. A nyereség apadását a elbocsátásokkal fogják ellensúlyozni Redmondban -- ezzel a vállalat megadta a választ a kérdésre, ami már hetek óta foglalkoztatja a pénzügyi szektort.

Jól fogytak a szerverek, üzleti szoftverek és az Xbox 360 is

2008 utolsó három hónapjában 16,63 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el a Microsoft, ez 2 százalékkal magasabb a megelőző év azonos időszakának szintjénél. A nyereség azonban visszaesett, az üzemi eredmény 8 százalékkal 5,94 milliárd dollárra, a nettó profit pedig 11 százalékkal 4,17 milliárd dollárra apadt. Az egy részvényegységre jutó eredmény 47 cent volt, 2 centtel alacsonyabb az elemzői várakozásnál és a bevétel sem érte el a 17 milliárdos várakozást. A bejelentés nyomán a Microsoft-részvények máris több mint 6 százalékkal gyengültek.

A PC-piac beszakadása miatt a kliensüzletág 8 százalékkal kevesebb bevételt ért el mint egy évvel korábban, amihez hozzájárult a netbookok váratlan népszerűsége is. Ezeken a gépeken ugyanis a Microsoft zászlóshajója, a Windows Vista helyett az olcsóbb Windows XP fut. A Client Division 3,9 milliárdos forgalom mellett így is 2,9 milliárdos üzemi eredményt ért el.

A szerverszoftverekkel és fejlesztői eszközökkel foglalkozó Servers and Tools részleg forgalma 15 százalékkal 3,7 milliárd dollárra nőtt, és a divízió 1,4 milliárd dollár üzemi eredményt ért el, 29 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Az üzleti szoftverekért és az Office-családért is felelős Business Division forgalma enyén növekedve elérte a 4,87 milliárd dollárt, m9közben a részleg 3,14 milliárdos üzemi eredményt ért el -- nagyjából ugyanannyit mint 2007 végén.

Az online üzletág gyakorlatilag stagnált, bevétele 863 millióról 866 millióra nőtt, a veszteség ugyanakkor 247 millióról 471 millió dollárra emelkedett. Üde színfolt a cég mérlegében a Xboxszal is foglalkozó Entertainment and Devices üzletág, amely 3,18 milliárdos bevételt és 151 milliós nyereséget termelt. 2008 utolsó negyedévében a Microsoft 6 millió Xbox 360-at értékesített, ami új rekord a konzol történetében.

Ötezer fős leépítés

A gyenge gazdasági körülményekre hivatkozva a Microsoft 5 ezer dolgozó elbocsátását jelentette be annak érdekében, hogy takarékoskodjon a költségekkel. A leépítések fejlesztőket, marketingeseket, pénzügyi, jogi, HR- és informatikai pozíciókat egyaránt érintenek. Az elbocsátásokra a következő 18 hónap során kerül majd sor, a létszámcsökkenéstől mintegy 1,5 milliárd dolláros éves megtakarítást vár a cég. Ugyanakkor -- szögezte le a dolgozóknak küldött feljegyzésben Ballmer -- a vállalat új dolgozókat is felvesz a "kulcsfontosságú növekedési területek" támogatására, így a Microsoft alkalmazotti létszáma mindössze 2-3 ezer fővel, azaz 1-2 százalékkal csökken. A piaci bizonytalanság miatt a Microsoft nem ad pénzügyi előrejelzést a fiskális év hátralevő részére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról