Szerző: Koi Tamás

2009. január 21. 11:03

Készenléti üzemmódban nulla wattot fogyasztó PC-t dob piacra a Fujitsu Siemens

A Fujitsu Siemens Computers a soron következő CeBIT-en mutatja be első olyan asztali számítógépét, mely a gyártó állítása szerint zéró watt energiát fogyaszt készenléti üzemmódban. A rendszergazda ráadásul a normál készenléti állapottal megegyezően így is elindíthatja és menedzselheti a PC-t távolról.

HIRDETÉS

[HWSW] A Fujitsu Siemens Computers a soron következő CeBIT-en mutatja be első olyan asztali számítógépét, mely a gyártó állítása szerint zéró watt energiát fogyaszt készenléti üzemmódban. A rendszergazda ráadásul a normál készenléti állapottal megegyezően így is elindíthatja és menedzselheti a PC-t távolról.

Idén nyáron kerülhetnek kereskedelmi forgalomba a Fujitsu Siemens Computers első "zero-watt" PC-i az Esprimo Green PC márkanév alatt -- derül ki a gyártó előzetes tájékoztató közleményéből, mely az idei év legnagyobb európai számítástechnikai szakkiállításának, a március elején kezdődő CeBIT-nek az újdonságairól lebbenti fel a fátylat. Egyelőre rejtély, hogy a készenléti üzemmód teljesítményfelvételét hogyan sikerült a kikapcsolt állapottal egyező szintre szorítania a gyártónak.

Nem a zero-watt PC a környezettudatosságra különösen nagy hangsúlyt fektető Fujitsu Siemens első olyan számítástechnikai berendezése, mely készenléti üzemmódban nulla wattot fogyaszt: a cég a szűkebb szakmának szóló, saját maga által szervezett 2007-es Visit kiállításon mutatta be nullawattos monitorait, melyek később, a 2008-as CeBIT alkalmával kerültek a nagyközönség elé. A mérnökök ennél a megoldásnál egy "kill switch"-nek nevezett elemet építettek be a videobemenet mögé, ami abban a pillanatban, hogy megszűnik a jel, áramtalanítja a monitort, amikor pedig újra érkeznek adatok, újra áram alá helyezi a rendszert. Bár a nullawattos monitor ötlete egyedi és használata kétségtelenül környezetkímélőbb, információink szerint egyelőre nem tekinthetők bombasikernek az egyébként hazánkban is kapható típusok.

Fujitsu Siemens zero-watt PC

A modern számítógépek és a hozzájuk kapcsolt megjelenítők a gyártótól és a pontos felépítéstől függően ma 1-5 wattnyi, esetenként ennél jóval több energiát igényelnek készenléti üzemmódban. Egy jövő januárban hatályba lépő EU-rendelet a gyártókat a jelenlegieknél környezetkímélőbb megoldások előállítására sarkallja: 2010. január 5-től csak olyan elektronikai termék (szórakoztatóelektronikai vagy számítástechnikai eszköz) hozható forgalomba az Unióban, mely készenléti állapotban 1 wattnál kevesebb teljesítményt vesz fel. A Fujitsu Siemens zero-watt megoldásai értelemszerűen bőven túlteljesítik ezt a sztenderdet.

A Fujitsu Siemens a CeBIT-en a készenlétben nulla wattot fogyasztó PC-i mellett egyebek közt bemutatja első notebook vékony kliensét, az Esprimo Mobile Thin Client-et, mely a szokásos módon, a Windows Terminal Serveren keresztül futtatja az alkalmazásokat, a rendszer alapvető működéséhez szükséges operációs rendszert pedig flashmemóriáról tölti be. A noteszgép vékony kliens igény szerint WLAN-vezérlővel, Bluetooth-modullal és HSDPA-modemmel is ellátható. A gyártó mindezen túl több új, energiahatékony vállalati megoldást és egy új, noteszgépeket védő lopásgátló rendszert is bemutat majd a hannoveri kiállításon felállított standján.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 12:31

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.