Szerző: Bizó Dániel

2009. január 27. 16:43

A Western Digital elsőként érte el a 2 terabájtos álomhatárt

A Western Digital (WD) a merevlemezek piacán a világon elsőként érte el a 2 terabájtos álomhatárt. Legújabb, 3,5 hüvelykes formátumú merevlemeze a legnagyobb kapacitású a világon, megelőzve a Seagate legnagyobb, 1,5 terabájtos meghajtóját. Az új rekordhoz egyúttal rekordot döntő adatsűrűség is társul, ez teszi lehetővé a minden korábbit meghaladó kapacitást.

[HWSW] A Western Digital (WD) a merevlemezek piacán a világon elsőként érte el a 2 terabájtos álomhatárt. Legújabb, 3,5 hüvelykes formátumú merevlemeze a legnagyobb kapacitású a világon, megelőzve a Seagate legnagyobb, 1,5 terabájtos meghajtóját. Az új rekordhoz egyúttal rekordot döntő adatsűrűség is társul, ez teszi lehetővé a minden korábbit meghaladó kapacitást.

A WD20EADS modellszámú Caviar Green merevlemez SATA 3 Gb/s csatolófelülettel, 32 MB cache-sel rendelkezik, fordulatszáma pedig 5400 és 7200 között dinamikusan alakul, amit beágyazott szoftver vezérel a teljesítmény és fogyasztás közötti egyensúly megtalálásához. A 2 terabájtos HDD egy új vibrációcsökkentő technikát is alkalmaz, zaja tartósan legfeljebb 29 decibelt tesz ki, fogyasztása pedig maximum 7,4 watt. A részletes adatlap itt található.

Kettő terabájt kapacitásért a WD 300 dolláros végfelhasználói árat javasol az Egyesült Államokban, ami Európában 250-260 euróra, vagyis a jelenlegi gyenge forint mellett 75-80 forint körüli árra fordulhat le, azaz a csúcstartó HDD kapacitásarányosan egyelőre drága például a Seagate 1,5 terabájtos meghajtójához viszonyítva -- lényegében kétszeres árat kér el harmadával több tárterületért.

A 2 terabájtos meghajtó négy tányérja egyenként 500 gigabájtnyi kapacitással bír, ez négyzethüvelykenként átlagosan 400 gigabit kapacitássűrűséget jelent a tányérok felületére vetítve. Ne gondoljuk azt, hogy ezzel a technológia teljesítőképessége határaihoz érkezett, létezik már 800 gigabit/négyzethüvelyk feletti kapacitássűrűség is, amelyet a TDK-nak sikerül elérnie, igaz, jelenleg még csak laboratóriumi körülmények között. A vállalat tavaly októberi bejelentésekor úgy vélte, ez 1 terabitre is kitolható a technológia további finomhangolásával, mielőtt a továbblépéshez szükségessé válna az alapvető váltás az adatrögzítési technológiában.

A Hitachi szerint a fejlesztés alatt álló új, úgynevezett CPP-GMR (Current-Perpendicular-to-Plane Giant Magneto-Resistance technológiával 2011 után 4 terabájt feletti asztali, és 1 terabájtos mobil (2,5 hüvelykes) merevlemezeket lehet majd előállítani. A Western Digital mai bejelentésében felhívta rá a figyelmet, hogy igenis van igény az ilyen extrémnek tűnő kapacitásokra, az 1 terabájtos vagy nagyobb HDD-k aránya 10 százalék körüli a 3,5 hüvelykes értékesítésen belül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról