:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 20. 12:03

Közeledik Magyarországhoz a T-Mobile G1

A Google Android szoftverplatformot futtató T-Mobile G1 egyelőre csak az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában kapható, de hamarosan további európai országokba is megérkezik. Január 30-án megkezdődik a készülék forgalmazása Hollandiában, Csehországban és Ausztriában, februárban pedig Németországban és Lengyelországban. Németországban kétéves előfizetéssel a G1 mindössze 1 euróért megvásárolható lesz.

[HWSW] A Google Android szoftverplatformot futtató T-Mobile G1 egyelőre csak az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában kapható, de hamarosan további európai országokba is megérkezik. Január 30-án megkezdődik a készülék forgalmazása Hollandiában, Csehországban és Ausztriában, februárban pedig Németországban és Lengyelországban. Németországban kétéves előfizetéssel a G1 mindössze 1 euróért megvásárolható lesz.

A Google mobiltelefonos szoftveréről 2007 novemberében hullt le a lepel, az első készüléket pedig tavaly ősszel kezdték forgalmazni, kezdetben kizárólag az Egyesült Államokban. A tajvani HTC által gyártott G1 kizárólag a T-Mobile-nál kapható, és a szolgáltató többszázezer darabot értékesített belőle -- a pontos számot féltve őrzi a cég. Hamid Akhavan, a T-Mobile vezetője szerint az értékesítési adatok "felülmúltak minden előzetes várakozást."

A magyarországi forgalmazás kezdete továbbra sem ismert, de valószínűleg még az idén a hazai T-mobile kínálatába is bekerü, a G1. Addig is ha valaki Android-alapú telefont szeretne vásárolni, elég csupán pár órát autóznia a szomszédos Ausztriába vagy a nem sokkal messzebb levő Csehországba. Ügyes programozóknak köszönhetően a G1 már nem csak a készüléket forgalmazó T-Mobile hálózatában használható, így elméletileg semmi sem állhatja akadályát annak, hogy itthon is feltűnjenek az első Android-alapú készülékek.

Szerencsére legális módja is van annak, hogy Magyarországon valaki G1-et vásároljon. Az elsősorban fejlesztőknek szánt, szolgáltatófüggetlen verzió Dev Phone 1 néven 399 dollárért kapható a Google-nál, a telefont csak néhány országba szállítja a cég, de szerencsére hazánk is köztük van. A telefon bármilyen hálózaton használható és a hátán gravírozás is emeli a különlegességét, fejlesztői modell lévén viszont semmiféle támogatás nincs hozzá -- ha valaki babrálás közben tönkreteszi a szoftvert, magára vessen. Egy fejlesztő mindössze egyet vásárolhat egyelőre.

Az elcsúsztatható QWERTY-billentyűzettel és érintőképernyővel rendelkező T-Mobile G1-ben egy 528 MHz-es Qualcomm 7201 processzor dolgozik, mellette 64 megabájt RAM, illetve 128 megabájt ROM ad helyet a programoknak. MicroSD-kártyával bővíthető a tárhely, a készülékbe szerelt fényképezőgép 3,1 megapixel felbontású, míg a 3,17 hüvelyk átmérőjű kijelző 480x320 pixelt képes megjeleníteni -- épp annyit mint az iPhone. A G1 támogatja az UMTS, HSDPA, SUPL szabványokat, találunk benne 802.11b/g vezetéknélküli csatolót, GPS-vevőt és Bluetooth 2.0-t is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 06:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.