Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 12. 17:08

Hamarosan kipróbálható a webes Office is

A Windows 7 árnyékában elég kevés szó esik az Office következő változatáról, pedig az eddigi menetrendek alapján ez az új operációs rendszerrel nagyjából egyszerre kell érkezzen. A Microsoft az októberi Professional Developers Conference-en már bemutatatta az Office 14 egyik legfontosabb újdonságát, a Web Applicationst, hamarosan pedig a felhasználók is kipróbálhatják.

[HWSW] A Windows 7 árnyékában elég kevés szó esik az Office következő változatáról, pedig az eddigi menetrendek alapján ez az új operációs rendszerrel nagyjából egyszerre kell érkezzen. A Microsoft az októberi Professional Developers Conference-en már bemutatatta az Office 14 egyik legfontosabb újdonságát, a Web Applicationst, hamarosan pedig a felhasználók is kipróbálhatják.

Utolsókból lesznek az elsők?

Még az idén megkezdődik a Web Applications nyilvános bétatesztje. A "webes Office" keretében a felhasználók a böngészőjükön keresztül érhetik el az Office-dokumentumokat, és online szerkeszthetik őket. A Word, Excel, OneNote és PowerPoint online változata kísértetiesen hasonlít majd a PC-re telepített szoftverhez, hasonló lesz a menürendszere is -- a cél az, hogy a felhasználók ugyanúgy tudják majd kezelni, mintha csak a saját gépükön levő alkalmazást indították volna el. Persze a funkciók nem azonosak, de az alapműveletek a webes Office-ban is elvégezhetők.

A redmondi cég némileg lemaradt a versenytársaitól az online dokumentumszerkesztést illetően. A Google már régóta kínál online szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációkészítőt a Docs-ban, de a Zoho.com szolgáltatása is népszerű. A Microsoft ezekkel szemben eddig csak a Live Workspaces-t tudta csatasorba küldeni, amely gyakorlatilag egy online tárhely, ahová a felhasználók feltölthetik Office-dokumentumaikat, de szerkeszteni vagy akár megnézni őket csak a PC-re telepített Office-szal lehet.

Az Office Web Applications segítségével a cég azonnal az élmezőnybe katapultálhatja magát, a PDC-s bemutató és az eddig látottak alapján az új megoldás összehasonlíthatatlanul szebb és funkciógazdagabb a Google Docs-nál vagy a Zohónál. A Microsoft azonban nem a Google vagy a Zoho ellenfelének szánja a Web Applications-t, hanem az asztali Office kiegészítőjének. A cél az, hogy az Office-felhasználók könnyen tudjanak egymással dokumentumokat megosztani, nem kell azokat e-mailben küldözgetni, és akár anélkül is képesek alapszinten szerkeszteni, hogy letöltenék őket és elindítanák az Office-t. Akár egy mobiltelefonon keresztül is elvégezhetnek néhány apróbb módosítást.

Az Office Web Applications nyilvános bétatesztelése még az idén megkezdődik, bár egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor. Örömhír a felhasználóknak -- és kevéssé az a Google számára --, hogy a webes Office végleges változatának használatához sem lesz szükség az Office megvásárlására, ugyanis ingyenesen elérhető lesz bárki számára, aki a használatért cserébe elvisel a képernyőn némi reklámot.

A Google Docs alig harap a Microsoft tortájába

A Google-t körülvevő felfokozott érdeklődés miatt az utóbbi időben a Docs is az érdeklődés homlokterébe került és sokan máris az Office trónfosztóját látják benne, egy amerikai felmérés szerint csak a fogyasztók 1 százaléka használja rendszeresen, és rendszerint az Office kiegészítéseként -- -- a Docs-felhasználók 68 százaléka a Wordöt is használ, és vélhetően a Google segítségét csak a dokumentumok megosztásához veszi igénybe, a szerkesztéshez nem.

Az Office Web Applications szervesen illeszkedik a Microsoft "software + services" stratégiájába. A vállalat filozófiája szerint nem kell a szoftvereket minden áron az internetre "költöztetni", webszolgáltatássá (software as a service) alakítani, hanem olyan webes szolgáltatásokat kell fejleszteni, amelyek a telepített alkalmazásokkal szorosan együttműködve kiterjesztik a felhasználók lehetőségeit az internet irányába.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról