Szerző: Dojcsák Dániel

2009. január 16. 16:21

Hamis PNA-kat foglalt le a VPOP

Hamis, Demo Beta licenccel rendelkező iGO My Way szoftverrel szerelt készülékeket foglalt le a VPOP veszprémi és szolnoki üzletekben. Az razzia során olyan Bluepanther márkájú készülékekre bukkantak, melyek az eredeti helyett az iGO MyWay 2006 feltört változatait futtatták.

HIRDETÉS

[HWSW] Hamis, Demo Beta licenccel rendelkező iGO My Way szoftverrel szerelt készülékeket foglalt le a VPOP veszprémi és szolnoki üzletekben. Az razzia során olyan Bluepanther márkájú készülékekre bukkantak, melyek az eredeti helyett az iGO MyWay 2006 feltört változatait futtatták.

Rossz útra tévedt

A HWSW információi szerint mind veszprémi, mind a szolnoki razziák már idén, az elmúlt 1-2 hétben zajlottak le kisebb, mobiltelefonokkal és GPS-készülékekkel foglalkozó kereskedésekben. Mindkét esetben az eredetivel megegyező hardverekre telepítették fel az iGo MyWay 2006 Demo Beta változatát, melyek egyébként teljesértékű szoftverváltozatok, azzal a kitétellel, hogy legálisan nem frissíthetőek, s kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak, hiszen csupán bemutató jellegű használatra szánták őket.


Az igazi

Mivel egy PNA végfelhasználói árában a térképek és a szoftver licencdíja komoly részt tesz ki, ezért az illegális kópia használatával gyanúsan olcsón tudták értékesíteni a hamis eszközöket. Az elkövetők annyira alaposak voltak, hogy még az szoftver indításakor megjelenő animációt is kicserélték az eredeti Bluepanther "Logic Gear" feliratára, tehát a csalást csak a licencverziók listázásával lehet tetten érni, amit bárki megtehet a "Beállítások -- Névjegy" menüpontban.

Akit átvertek, megjárta

Szendőfi Borbála, a Nav N Go sajtókapcsolati munkatársa a HWSW-nek elmondta, hogy arról nincs tudomásuk, hogy a csalók hogyan szereztek szoftver nélküli PNA készülékeket, melyekre az interneten is fellelhető tört változatot később feltöltötték. Az akció eredetével kapcsolatban azt viszont megtudtuk, hogy a Nav N Go évek óta küzd a kalózkodás és a hamisítás ellen, s a cég jogi osztálya folyamatos kapcsolatban áll a VPOP-vel, és szükség esetén értesítik a hatóságot, akik a törvényeknek megfelelően intézkednek, de erre a sérelmet szenvedett cégnek már nincs rálátása.

Lapunk azon kérdésére, hogy mi történik azokkal a vásárlókkal, akik a csalás áldozatául esnek, Szendőfi azt nyilatkozta, hogy ugyan őket nem üldözi vagy bünteti senki, ugyanakkor számukra a terméktámogatás és a frissítés lehetősége elúszott. A Nav N Go nem is rendelkezik olyan programmal, melynek keretében az illegális változatok kifehéríthetőek lennének, hanem inkább azt javasolják, hogy körültekintő módon, megbízható forrásból vásároljanak, illetve vásárlás előtt ellenőrizzék le a terméket.

A fogyasztók számára Demo verziójú szoftver kereskedelmi forgalomban nem elérhető, az időkorlátos felhasználásra biztosított licenc sem jellemző, de amennyiben a korlát lejárta után is működik a program, akkor szintén biztos, hogy tört változatról van szó. A PNA készülékeknél a licencszám felett a hardver márkája is fel van tüntetve, az iGO 8 PDA változata pedig csakis külön termékként, eredeti dobozban kapható.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 10:43

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.