Szerző: Koi Tamás

2009. január 21. 14:40

Helymeghatározáson alapuló személyi biztonsági rendszeren dolgozik a Nokia és a Securitas

Többek közt a veszélyeztetett, vagy magukat fenyegetve érző személyek védelmét szolgálja az a mobiltechnológiára és műholdas helymeghatározó rendszer (GPS) elegyére épülő szolgáltatás, melyet a Nokia és a svéd biztonsági cég, a Securitas közösen fejleszt.

HIRDETÉS

[HWSW] Többek közt a veszélyeztetett, vagy magukat fenyegetve érző személyek védelmét szolgálja az a mobiltechnológiára és műholdas helymeghatározó rendszer (GPS) elegyére épülő szolgáltatás, melyet a Nokia és a svéd biztonsági cég, a Securitas közösen fejleszt.

Több mint segélyhívó

A két cég elképzelései szerint a személybiztonság a GPS-vevővel ellátott mobiltelefonok által nyújtott nyomkövető funkciókkal új szintre emelhető, így gyorsabban érkezhet segítség a krízishelyzetben, de a rendszer segít megkeresni a legközelebbi barátot, hozzátartozót, vagy a csellengő gyereket is. A szolgáltatás a későbbiekben az igényeknek és a lehetőségeknek megfelelően ezeken túl újabb komponensekkel is bővíthető majd.

Az év első felében elindul Svédországban a Securitas és a Nokia együttműködésében készülő Safe-2-Go szolgáltatás, melynek alapját egy GPS-vevővel ellátott, Symbian Series 60-alapú mobiltelefon és egy erre fejlesztett alkalmazás adja a személy- és vagyonbiztonságban, valamint biztonságtechnikában utazó Securitas közleménye szerint. A rendszer a hagyományos, telefonos segélyhívó szolgáltatások alapjaiból indul ki, azonban ezeknél jóval hatékonyabban képes a segítségnyújtásra, köszönhetően az alany, vagy alanyok műholdas helymeghatározásából adódó, automatikusan közvetített többletinformációknak.

Segítség kérdés nélkül

A Safe-2-Go kezdetben négy alapszolgáltatásból áll majd. Ezek közül az Assist hasonlít leginkább a hagyományos segélykérőkhöz: a veszélybe került személy itt egy gombnyomással kérhet segítséget a Securitas biztonsági központjától, mely a szokásos, vészhelyzetekben kritikus rutinkérdések nélkül értesül arról, hogy ki a segítségkérő, pontosan hol tartózkodik, illetve adott esetben kiket (családtagok, barátok stb.) kell értesítenie a biztonsági cégnek.

A Find szolgáltatás egy bizonyos hozzátartozó, ismerős vagy barát aktuális helyzetének felkutatásában segíti a Safe-2-Go használóját -- természetesen annak beleegyezésével --, míg a Zone funkció automatikus SMS-értesítést küld arról, ha egy kijelölt személy belép valahová vagy elhagy egy megjelölt zónát. Ez a szolgáltatás leginkább a gyermekeikért aggódó szülők számára lehet hasznos, akik a Zone segítségével automatikus tájékoztatást kapnak arról, hogy csemetéjük beért az iskolába, vagy éppen hazaérkezett. Az utolsó, Friends névre keresztelt szolgáltatás hasonlít a fentebb tárgyalt Find-hez, azzal a különbséggel, hogy nem egyetlen személyhez köthető, hanem az összes barát helyzetét felvázolja.

A Nokia és a Securitas Safe-2-Go rendszerét idén több európai országban is bevezetik. Azt egyelőre nem tudni, hogy mely országok csatlakoznak Svédországhoz 2009-ben, illetve arról sincs információ, hogy milyen konstrukcióban és mennyi pénzért lesz majd elérhető a szolgáltatás.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 12:50

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.