:

Szerző: Koi Tamás

2009. január 23. 15:48

Mindössze kilenc négyzetmilliméteres a világ legkisebb üzemanyagcellája

Amerikai tudósok elkészítették a világ legkisebb üzemanyagcellás áramforrásának prototípusát. A miniatűr telep azonban egyelőre inkább csak technológiai bravúr, valós felhasználási lehetőségei a telep alacsony feszültségének és a gyenge áramerősségnek köszönhetően meglehetősen korlátozottak.

[HWSW] Amerikai tudósok elkészítették a világ legkisebb üzemanyagcellás áramforrásának prototípusát. A miniatűr telep azonban egyelőre inkább csak technológiai bravúr, valós felhasználási lehetőségei a telep alacsony feszültségének és a gyenge áramerősségnek köszönhetően meglehetősen korlátozottak.

Mindössze 9 négyzetmilliméteres az a hidrogénhajtású üzemanyagcella-prototípus, melyet az Illinois-i Egyetem kutatói, Saeed Moghaddam, Mark Shannon és Richard Masel állítottak elő. A szakemberek a rendkívül kis méret miatt az áramforrás tervezésekor szakítottak a hagyományos felépítéssel. "Ilyen kis méretben nem praktikus külön vízpumpát, nyomásérzékelőt és vezérlőelektronikát építeni" -- nyilatkozta a NewScientic-nek Moghaddam.

A 3x3x1 milliméteres, hidrogénalapú áramforrás így mindössze négy komponensből áll: a fent elhelyezkedő víztartályt egy vékony membrán választja el az alatta lévő, fémhidridet tartalmazó kamrától, illetve a kamra alatt lévő elektródáktól. A membrán apró rácsozatán páraként átjutó vízmolekulák reakcióba lépnek a fémhidriddel, a reakció során keletkező hidrogén keltette nyomás pedig felfelé nyomja a membránt, így nem tud több víz bejutni a kamrába. A hidrogén végül fokozatosan kiürül a kamrából, miközben az elektródákkal reakcióba lépve elektromos áram fejlődik -- a csökkenő nyomás hatására újra átjutnak a vízmolekulák a membránon, majd a folyamat elölről kezdődik.

A miniatűr áramforrás méretéből adódóan a víz körforgását a rendszeren belül nem a gravitáció, hanem a felületi feszültség szabályozza. A kutatók szerint ez egyben azt jelenti, hogy az üzemanyagcella a legkevésbé sem érzékeny a mozgásra vagy a centrifugális erőre, ez a felépítés tehát ideálisnak tűnik a különféle hordozható eszközökben történő felhasználáshoz.

Más kérdés, hogy a kis energiacella egyelőre aligha tudna meghajtani egy tipikus hordozható készüléket, például MP3-lejátszót, vagy mobiltelefont: a cella első prototípusa mindössze 0,7 volt feszültséggel, 0,1 milliamper erősségű áramot tudott biztosítani, és a fejlettebb változatoknál is mindössze 1 milliamperig tudják növelni az áramerősséget. Az áramforrás üzemideje ezzel együtt nagyjából 30 óra. Az alkotók szerint az üzemanyagcella egyszerű, minimális teljesítményű elektronikus eszközökhöz, mikrorobotokhoz használható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.