Szerző: Koi Tamás

2009. január 14. 10:09

Ultramagas felbontásokban nyújt 3D-s mozit az új DisplayPort szabvány

Az eddigieknél jóval nagyobb felbontású képet, megfelelő megjelenítővel párosítva 3D-s moziélményt és a videojeltől elkülönített adatátvitelt nyújt majd a DisplayPort szabvány legújabb változata. A szórakoztatóelektronikai eszközök körében elterjedt HDMI-szabvány is megújul idén: az interfész sokoldalúbb és -- akárcsak a DisplayPort -- még gyorsabb lesz.

HIRDETÉS

[HWSW] Az eddigieknél jóval nagyobb felbontású képet, megfelelő megjelenítővel párosítva 3D-s moziélményt és a videojeltől elkülönített adatátvitelt nyújt majd a DisplayPort szabvány legújabb változata. A szórakoztatóelektronikai eszközök körében elterjedt HDMI-szabvány is megújul idén: az interfész sokoldalúbb és -- akárcsak a DisplayPort -- még gyorsabb lesz.

Várhatóan még 2009 elején megújul a DisplayPort képátviteli interfész szabványa. A rendszert három évvel ezelőtt kezdte fejleszteni több vezető iparági szereplő azért, hogy a számítástechnikában alkalmazott, addigra idejétmúlt digitális csatlakozást, a Digital Visual Interfészt (DVI) egy flexibilis, a nagyfelbontású kijelzőkhöz és tartalmakhoz jobban igazodó rendszerrel válthassák ki. A szabvány 1.2-es verziójába ültetett újdonságok komoly löketet adhatnak a lábát leginkább tavaly megvető DisplayPort térhódításának.

Az 1.2-es verzió legfontosabb újdonsága az átviteli közeg sávszélességének megduplázása lesz, így az új szabványnak megfelelő interfész aggregált áteresztőképessége 21,6 gigabit/másodpercre nő majd (az átvitel vezetékenként 5,4 Gbps-re emelkedik). Ez elegendő ahhoz, hogy egyetlen DisplayPort-vezetéken keresztül legyen továbbítható 120 Hz-es 3D Full HD sztereó mozgókép vagy HCR (High Color Range) Quad Full HD (3840x2160p) felbontású tartalom. A nagyobb sávszélességből és a DisplayPort-interfész felépítéséből adódóan akár az is lehetővé válik majd, hogy egyetlen kimenet két WQXGA (2560x1600 pixel) vagy négy WUXGA (1920x1200 pixel) felbontású kijelzőnek adjon képet párhuzamosan.

A megújult szabvánnyal gyorsul a képjeltől független adatátvitelre (AUX) használt átviteli közeg is, így a DisplayPort-kábelen keresztül a kijelzőhöz csatlakoztatott USB-s eszközök, kamerák vagy mikrofonok köthetők a rendszerhez. Az új verzió emellett kompatibilitást ígér a DVI és HDMI csatlakozószabványokkal, azaz a megfelelő átalakítók beszerzése után a DisplayPort kimenettel ellátott számítógép gyakorlatilag bármilyen elterjedt, digitális interfésszel ellátott kijelzőhöz csatlakoztatható lesz.

A DisplayPort mellett az idei első félévben megújul a szórakoztatóelektronikai eszközöknél egyre szélesebb körben használt HDMI-szabvány is. A szabványt gondozó HDMI Licensing LLC itt is elsősorban a sávszélesség növelésére helyezte a hangsúlyt, a kábel ezen kívül immár Ethernet-csatlakozást is nyújt majd, illetve megjelenik egy új, az autóipar számára fejlesztett csatlakozóforma is.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 09:38

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.