Szerző: Koi Tamás

2009. január 30. 11:21

Borulhat a Firefox 3.1 megjelenési ütemterve

Tovább halasztja a Mozilla a Firefox 3.1 harmadik tesztváltozatának megjelenését, mivel a program megújult, TraceMonkey nevű JavaScript-motorjában számos olyan hibát találtak, melynek kijavítása a vártnál több időt igényel. Kezd kérdésessé válni, hogy a végleges kód még ebben a negyedévben elkészül-e.

[HWSW] Tovább halasztja a Mozilla a Firefox 3.1 harmadik tesztváltozatának megjelenését, mivel a program megújult, TraceMonkey nevű JavaScript-motorjában számos olyan hibát találtak, melynek kijavítása a vártnál több időt igényel. Kezd kérdésessé válni, hogy a végleges kód még ebben a negyedévben elkészül-e.

Egy hónapon belül a második alkalommal kénytelen elhalasztani a Firefox 3.1 harmadik bétájának a megjelenését a Mozilla: a fejlesztők január közepén jelentették be, hogy a beta2-ben felfedezett és kijavításra váró "nagy számú hiba" miatt január 26-a helyett csak egy héttel később, február 2-án teszik elérhetővé az újabb tesztváltozatot. Akkor 15 elsődleges prioritású bugot tartottak nyilván a programozók, Mike Beltzner, a Firefox projektvezetője szerdán azonban már azt közölte a nyilvános fejlesztői meetingen, hogy 18 kritikus hibára kell megoldást találni a beta3-as változat kiadása előtt.

A Microsoft is fejleszt rá

A Firefox webböngészőről köztudott, hogy a program sokrétűen bővíthető, illetve testreszabható különféle kiegészítőkkel. Az egyik legújabb ilyen add-on éppen a Microsoft nevéhez köthető: a cég saját keresőszolgáltatásához, a Windows Live Search-höz adott ki egy olyan firefoxos keresőmodult, mellyel a keresési tippek is működnek.

A Mozillánál a hónap közepén igyekeztek hangsúlyozni, hogy az ütemtervbe került egyhetes csúszás nem késlelteti a végleges változat debütálását, a legutóbbi nyilatkozatok azonban már nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy a Firefox 3.1 megjelenése a második negyedévre tolódik: "Nem mondhatnám, hogy száz százalékig biztosak vagyunk benne, hogy az első negyedévben elkészülünk" -- mondta el Beltzner. A Mozilla ezúttal már nem is közölt újabb megjelenési időpontot a harmadik bétaváltozathoz, elismerve, hogy az új motorban felfedezett hibák megoldása komplikáltabb a vártnál.

A legtöbb kritikus hibát -- szám szerint tizenötöt -- az elődjénél lényegesen gyorsabban működő, TraceMonkey fantázianevű JavaScript-motorban találták a tesztelők. A TraceMonkey-t a 3.1-es változat első, októberben megjelent bétájában még kikapcsolta a Mozilla, a második bétában azonban már alapértelmezettként működött az új motor. A jelenleg még számos hibát tartalmazó komponens az új Firefox egyik, ha nem a legnagyobb vonzerejét jelentheti: a Mozilla szerint az új verzió kétszer gyorsabb lesz a jelenlegi stabil, 3.0-s változatnál és kilencszer gyorsabb a Firefox 2.0-nál.

A Firefox 3.1 beta3 korábbi információk szerint új funkciókat nem tartalmaz majd, csak hibajavítások kerülnek a kódba. Az utolsó béta megjelenését várhatóan több kiadásra jelölt (release candidate, RC) változat is követi, egyre inkább úgy tűnik azonban, hogy a programozóknak igen feszített tempóban kell dolgozniuk, ha a Mozilla tartani akarja magát a korábbi ütemtervhez, és március végéig ki akarja adni a végleges változatot.

Az időzítés most kiváltképp kritikussá válhat, miután a Microsoftnál a héten elkészült az Internet Explorer 8.0 kiadásra jelölt változata. Redmondban egyelőre nem közöltek konkrét megjelenési időpontot, a véglegesített kód kiadása azonban azt vetíti előre, hogy a kész program pár hónapon belül megérkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról