:

Szerző: Koi Tamás

2009. január 15. 14:47

Késve jön a Firefox 3.1 harmadik bétája

A vártnál egy héttel később jelenik meg a Firefox webböngésző 3.1-es verziójának harmadik, minden valószínűség szerinti utolsó bétája, ez azonban nem késlelteti a végleges változat megjelenését -- szabadkozik a fejlesztő. Ha lenne is késlekedés, az egy hét elenyészőnek tűnhet ahhoz képest, hogy a böngésző 3.1-es verziójának az eredeti tervek szerint már tavaly év végén meg kellett volna jelennie.

[HWSW] A vártnál egy héttel később jelenik meg a Firefox webböngésző 3.1-es verziójának harmadik, minden valószínűség szerinti utolsó bétája, ez azonban nem késlelteti a végleges változat megjelenését -- szabadkozik a fejlesztő. Ha lenne is késlekedés, az egy hét elenyészőnek tűnhet ahhoz képest, hogy a böngésző 3.1-es verziójának az eredeti tervek szerint már tavaly év végén meg kellett volna jelennie.

Eredetileg január 26-án jelent volna meg a Firefox webböngésző 3.1-es verziójának harmadik bétája, a kódban maradt „nagy számú” hiba miatt azonban a vártnál egy héttel később, február 2-án adják ki a program utolsó bétaváltozatát -- derül ki a Mozilla oldalán kedden közzétett új ütemtervből. A béta 3-as változatban a fejlesztők egyelőre 15 fontos, kijavításra váró hibát tartanak nyilván, ezek közül néhány az első alkalommal a böngésző 2-es bétájával bevezetett egyik legfontosabb újítást, a privát böngészési üzemmódot érinti. Ezt bekapcsolva a böngésző nem tárol semmilyen információt, amiből a PC-n kideríthető lenne, hogy a felhasználó merre járt, milyen weboldalakat látogatott meg, mit töltött le. Hasonló funkció található a Google saját böngészőjében, a Chrome-ban is.

A Firefox webböngésző 3.1-es verziójának másik fontos újdonsága a privát böngészési lehetőség mellett az elődjénél lényegesen gyorsabban működő, TraceMonkey fantázianevű JavaScript motor, melyet a 3.1-es változat első, októberben megjelent bétájában alapesetben még kikapcsolt a Mozilla, a második bétában azonban már alapértelmezettként működött az új motor.

Az eredetileg január végére tervezett, de végül csak februárban megjelenő harmadik béta új funkciókat már nem tartalmazna, csak a hibajavítások kerülnének a kódba -- derült ki korábban a Mozilla fejlesztői csatornáján zajló beszélgetésből. Az utolsó béta megjelenését várhatóan több kiadásra jelölt (release candidate, RC) változat is követi majd, a kód valamikor a jövő év első negyedében válhat véglegessé.

Mike Beltzner, a Firefox projektvezetője sietett leszögezni, hogy a harmadik béta késése nem jelent csúszást a végleges változat fenti megjelenési időpontjával kapcsolatban. Beltzner egyben ígéretet tett rá, hogy cége még a hét vége előtt közzétesz egy konkrét időpontokat tartalmazó ütemtervet a Firefox 3.1 megjelenésére vonatkozóan.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.