Szerző: Dojcsák Dániel

2009. január 30. 17:05

Minden otthonban szélessávot akar látni a brit politika

Korábban a BT-t, a legnagyobb brit telefonszolgáltatót még arra kötelezték, hogy a szigetország minden otthonába biztosítson telefonvonalat, mostanra viszont magasabbra emelték a lécet. A brit internetpolitikával kapcsolatos ajánlásokat tartalmazó Lord Carter jelentés célként jelölte ki: minden brit otthonba szélessávú internetet kell vezetni záros határidőn belül.

HIRDETÉS

[HWSW] Korábban a BT-t, a legnagyobb brit telefonszolgáltatót még arra kötelezték, hogy a szigetország minden otthonába biztosítson telefonvonalat, mostanra viszont magasabbra emelték a lécet. A brit internetpolitikával kapcsolatos ajánlásokat tartalmazó Lord Carter jelentés célként jelölte ki: minden brit otthonba szélessávú internetet kell vezetni záros határidőn belül.

Az internetelérés szükségességét már nem vitatja senki az Egyesült Királyságbani, ahol a politikai vezetés egyik legújabb törekvése, hogy közműszerűen, minden otthonban elérhetővé kell tenni megfelelő sebességű, szélessávú kapcsolatot. Az ajánlás szerint az elérések lehetnek vezetékes vagy vezetéknélküli megoldások, illetve a mobil hálózatokat is ugyanolyan súllyal kezelik azokon a területeken, ahol a településszerkezet vagy egyéb földrajzi tényezők miatt más technológia nem elérhető.

Lord Carter, kommunikációért felelős államtitkár részjelentésében azt javasolja, hogy az új univerzális broadband szolgáltatások legalább 2 Mbit/s sávszélességet kell nyújtsanak minden előfizetőnek, hogy elfogadható sebességgel lehessen használni az újgenerációs internetes szolgáltatásokat, mint például a szigetország közszolgálati médiájának online felületét, a BBC iPlayert. A 2 megabites határról természetesen Lord Carter is úgy nyilatkozott, hogy ennek nem plafonnak kell lennie, hanem ez az elvárható minimum igény. A cél az, hogy a szolgáltatók ezt minden esetben meghaladni akarják és ne elérni, akkor is ha a sűrűn lakott területeken már ennek többszöröse is általánosnak mondható.

Szégyenkeznie persze nem kell a briteknek, hiszen a Speedtest.net mérőoldal (nem reprezentatív) statisztikái szerint a számos régióban már jelenleg is 7-8 megabites átlag letöltési és 1-3 megabit átlag feltöltési sebesség jellemző. Greenwichben például az átlag már 40 megabit felett van, de a ritkán lakott részeken, mint például a skót Aberdeen környékén a mérések átlaga már épphogy csak eléri a 2-3 megabitet.

A Carter féle jelentés végleges változatát csak később hozzák nyilvánosságra, amikor is a brit kormány eldönti, hogy milyen célokra és mennyi közpénzt szán az informatika és a telekommunikáció fejlesztésére, illetve egy új szupergyors brit szélessávú hálózat kiépítésére. A szélessáv fontosságának kiemelése egyelőre csak figyelemfelkeltés, de a végleges változat okozhat még meglepetéseket, hiszen Lord Carter szavaiból most az is kiderült, hogy nem zárná ki egy "szélessáv adó" bevezetését sem, melynek bevételeiből az internet terjesztését és a még mindig elutasítók meggyőzését finanszíroznák. Fontos szerepet szánnak a szolgáltatóknak is, akiknek ezt nem teherként, hanem lehetőségként kellene megélni, illetve a közszolgálati médiának, a BBC-nek, amely kulcsszerepet kapna a szélessávú internet népszerűsítésében.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 12:50

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.