:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 20. 10:35

LotusLive: vállalati webkettő az IBM-től

Lotusphere konferenciáján az IBM bejelentette a LotusLive szolgáltatáscsomagot, amely egy hosztolt üzenetkezelő, csoportmunka- és közösségi hálózati megoldás kimondottan vállalatok számára. A Nagy Kék a Microsoft Windows Live és a Google Apps területére igyekszik behatolni.

[HWSW] Lotusphere konferenciáján az IBM bejelentette a LotusLive szolgáltatáscsomagot, amely egy hosztolt üzenetkezelő, csoportmunka- és közösségi hálózati megoldás kimondottan vállalatok számára. A Nagy Kék a Microsoft Windows Live és a Google Apps területére igyekszik behatolni.

Vállalati webkettő

A Lotus 1995-ös felvásárlásával az IBM lett a vállalati kommunikációs és kollaborációs megoldások egyik legnagyobb szállítója. A cég hagyományosan a nagyvállalatokat célozta meg termékeivel, azonban az elmúlt néhány évben a kis- és közepes cégek közül sokan vezettek be eredetileg fogyasztóknak szánt megoldásokat, mint amilyen például a Gmail és a Google Docs vagy éppen a Zoho. Az ilyen szolgáltatások előnye, hogy leveszik az üzemeltetés terhét az ügyfél válláról, így akár informatikai kompetencia nélkül is használhatók.

Erre ráébredve az IBM -- és persze a Microsoft is -- elmozdultak a szoftver-mint-szolgáltatás irányába, ráérezve arra trendre, hogy az e-mail, az üzenetküldés vagy éppen a csoportmunka-támogatás ma már nem jelentenek versenyelőnyt a cégeknek, hanem olyan alapszintű szükségletté váltak mint az áram, a víz vagy a fűtés. A felhasználók egyáltalán nem akarnak törődni tehát a levelezés működtetésével, viszont elvárják, hogy a nap 24 órájában folyamatosan rendelkezésükre álljon.

A "fogyasztói internet" korszakának fontos vívmánya a közösségi hálózat, amelyet a cégek is egyre nagyobb előszeretettel használnak a mindennapi munkavégzéshez. A közösségi hálózatok által biztosított szolgáltatások ugyanis elősegítik a cégen belül a hatékonyabb kommunikációt -- a dolgozók egyszerűen oszthatnak meg információkat, illetve nyomon követhetik, hogy mások éppen mivel foglalkoznak. A LotusLive lehetővé teszi egy vállalati közösségi hálózat létrehozását a megfelelő biztosági szintekkel és jogokkal.

A LotusLive részei

A LotusLive Notes (korábban Lotus Notes Hosted Messaging) egy hosztolt e-mail szolgáltatás, amelyhez az asztali gépre telepített Notes klienssel lehet csatlakozni. A megoldás előnye, hogy a vállalatnak nem kell foglalkoznia a levelezőszerver üzemeltetésével, mentésekkel, archiválással, ezekről az IBM gondoskodik. A hamarosan érkező LotusLive iNotes lehetővé teszi, hogy telepített Notes nélkül, egy webböngészőn keresztül is elérhessék a leveleiket a felhasználók, bárhol is vannak.

A csoportmunkát támogató szolgáltatások a LotusLive Engage csomagban érhetők el. Itt megtalálhatjuk az együttműködéshez szükséges eszközöket, például a közösségi teret, dokumentum- és fájlmegosztást, projektkezelőt, űrlap- és grafikonszerkesztőt, illetve azonnali üzenetküldőt is, valamint egy webkonferencia-alkalmazást. A LotusLive Connections az Engage funkcióit kínálja, kivéve a webkonferenciát és az alkalmazásmegosztást.

A LotusLive csomag része még a Meetings, amely korábban Lotus Sametime Unyte Meeting néven szerepelt az IBM kínálatában. A Meetings segítségével web-, hang- és videokonferenciák tarthatók, amelyek során a résztvevők megoszthatnak egymással dokumentumokat vagy akár alkalmazásokat (screencast), illetve rögzíthetik is az eseményt. A LotusLive Events a Meetings funkcióin felül olyan szolgáltatásokat kínál mint a meghívók és emlékeztetők kiküldése az eseményre, a regisztrációk kezelése, illetve az események utólagos követése.

Együttműködés másokkal

A LotusLive teljesen nyílt szabványokra alapul, ezért egyszerűen integrálható más alkalmazásokkal. A Lotusphere-en az IBM több új együttműködést is bejelentett, többek között a Skype-pal, a LinkedInnel, illetve a Salesforce.com-mal. Az együttműködések keretében ezek a cégek lehetővé teszik saját megoldásaik integrálását a LotusLive-val. A Skype-pal kötött megállapodás például lehetővé teszi, hogy a LotusLive felhasználói a beépített eszközöket használják arra, hogy Skype-on keresztül üzenetet küldjenek ismerőseiknek vagy felhívják őket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.