Szerző: Bányai György

2009. január 14. 13:14

A pureSilicon 1 terabájtos SSD-vel jelentkezett

A pureSilicon a CES-en mutatta be nagysűrűségű szilárdtest-meghajtóját, mely 1 terabájt adat tárolására is alkalmas. Az új egység remek fogyasztási és sebességmutatókkal is rendelkezik.

[HWSW] A pureSilicon a CES-en mutatta be nagysűrűségű szilárdtest-meghajtóját, mely 1 terabájt adat tárolására is alkalmas. Az új egység remek fogyasztási és sebességmutatókkal is rendelkezik.

A pureSilicon új, 2,5 hüvelykes Nitro SSD-je SATA II csatolófelületen kapcsolódik a vezérlőáramkörökhöz, bemutatásakor a gyártó felhívta a figyelmet arra, hogy 1 terabájtos tárkapacitása legalább háromszorosa a jelenleg kapható legnagyobb egységeknek. A pureSilicon közölte, hogy a nagy adatsűrűség a következetes áramköri tervezésnek is köszönhető.

A meghajtónak már a burkolata is igen vékony, hogy az elektronikának minél több hely maradjon, de ennek ellenére még mindig túl vastag ahhoz, hogy hordozható gépekben viszontláthassuk. A gyártó főképp szerverek tárolójának szánja, ahol négy darab is elhelyezhető a 3,5 hüvelykes egységek által igényelt helyen. A pureSilicon Nitro 1 terabájtos meghajtó az év harmadik negyedévétől válik majd elérhetővé, egyelőre nem ismertetett, de vélhetően igen magas áron.

A 2 millió órán át meghibásodás nélkül üzemelni képes (MTBF) Nitro nem csak a tárkapacitás tekintetében remekel, hanem az adatok olvasásának és írásának sebességében is, előbbi 240 MB-ot utóbbi pedig az ugyancsak kimagasló 215 MB-ot jelent másodpercenként. Az Nitro aktív állapotban 4,8 wattot, üresjáratban pedig 0,1 wattot fogyaszt. A meghajtó rendelkezik egy külön titkosítólapkával is, mely AES 256 kóddal láthatja el a felírt adatokat, így azok akkor is biztonságban vannak, ha valaki eltulajdonítja az egységet.

A pureSilicon a Nitro mellett egy keménykötésű sorozatot is bemutatott. A Renegade teljesíti a MIL-SPEC 810F katonai szabvány követelményeit, így rendkívül ellenálló az ütődéssel a vibrációval, a széles hőmérsékletingadozásokkal, valamint a porral szemben. A Renegade az év első negyedévében 1,8 és 2,5 hüvelykes fizikai méretben válik elérhetővé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról