Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Bukás a magyar Google News

Dojcsák Dániel, 2009. január 19. 13:21
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A HWSW kipróbálta, kifacsarta az immár magyarul is tudó Google hírszolgáltatást, az eredmény viszont alulmúlja a várakozásokat. Sőt, az angol verzióval kapcsolatos korábbi pozitív feltételezések is megkérdőjelezhetővé váltak a tapasztalatok miatt.

A Google karácsonyi ajándéka Magyarország számára 2008-ban a News lokalizációja volt. A hónapok óta folyó előzetes munkálatok eredményeképp több mint 200 hírforrást szemléz és szervez listába a Google sajtófigyelő szolgáltatása. A HWSW kipróbálta, kifacsarta kissé a szolgáltatást, az eredmény viszont messze alulmúlja a várakozásokat, sőt, az angol verzióval kapcsolatos korábbi pozitív feltételezések is megkérdőjelezhetővé váltak a tapasztalatok miatt.

Hírek címlapról, RSS-ből és keresőkből

A magyar internetes világ fő mozgatórugói mindig is a tartalmak voltak -- az online szolgáltatások, elektronikus kereskedelem a cseh és a lengyel piacokhoz képest (az amerikaihoz képest meg főleg) viszonylag fejletlenek maradtak. Így nem csoda, hogy több hírkereső szolgáltatás is kinőtte magát itthon, illetve viszonylag nagy számú online médium képes ellubickolni a hazai pocsolyában. A Hírkeresőhöz és Hírstarthoz hasonló hírgyűjtő oldalak nagy népszerűségre tettek szert az elmúlt években, s az online lapok forgalmának jelentős részét hozzák -- egyes esetekben akár a látogatók 80 százaléka is érkezhet hírkeresőkből.


Alapkiszerelés

Emellett komoly látogatóforrás a webkeresők, a Magyarországon sok szolgáltató által használt Google kereső találati listája. Különböző kulcsszavakra keresve szinte bizonyos, hogy a témában született újságcikkek is szép számmal lesznek a találatok között. A hazai médiapiacon az oldalak a látogatók 25-50 százalékát köszönhetik a Google-nek, ami a korábban megjelent hírek, cikkek látogatottságát növeli.

News -- Hírek

A Google News valahogy ennek a két kategóriának lehetne a keveréke, hiszen a szolgáltatás a keresőrobotok által felnyalábolt híreket listázza ki, tehát nem egy külön rendszert hozott létre a hírek keresésére a Google, hanem a meglévő erőforrásokat használta. A Google keresőben korábban is indíthattunk olyan keresést, mely csak az adott domain-tartományra szűkít, illetve megadott idősávban keresve időrendben jeleníti meg a találatokat. Akik médiafigyeléssel foglalkoznak, azok számára ez utóbbi nyilván nem újdonság, napi rendszerességgel használták eddig is. Az újdonság -- elméletileg -- csupán a rendezettség és a szervezett megjelenítés.

[+] Megjött a Google News

A szemlézett oldalak listáját szerkesztőségünk ugyan megpróbálta elkérni a Google-től, de a szűkszavú válasz csupán annyit tartalmazott, hogy "nem hozzuk nyilvánosságra ezt a listát". Így csupán az a gagyinak tűnő módszer maradt, hogy az "a" szóra keresve kilistáztattuk mind a 109 ezer találatot, amit magyar nyelven a cikk megírásának pillanatában a Google Hírek felsorakoztatott.

Van itt minden

A klasszikusnak nevezhető online médiumok közül egy sem hiányzott: megvolt az Index, az Origo, a Hírszerző, a Zoom, a Ma.hu és a többiek sem hiányoztak. A második nagy csoportba a nyomtatott őssel rendelkező lapok tartoznak, mint a Népszabadság, Népszava, Magyar Nemzet, Metropol, Szabad Föld, Nemzeti Sport, 168 Óra, Magyar Kurír, Napi Gazdaság, Világgazdaság, HVG és FigyelőNet. Politikai lapok közül teljes spektrumban megtalálhatóak a regionális és városi napilapok Pécstől Nyíregyházáig, sőt, helyet kaptak határon túli lapok is, mint az Erdély Ma, illetve a pozsonyi Új Szó is.


Tematikus leosztás

A nyomtatott lapok online mutációihoz hasonlóan az elektronikus médiumok online-jai is megvannak. A kereskedelmi (RTL, Echo, ATV, HírTV) és közszolgálati (Híradó) tévécsatornák oldalai mellett a netes hírportállal rendelkező rádiók, mint az MR1, MR2, Inforádió, Gazdasági Rádió vagy a Szent Korona Rádió anyagai is feltűnnek a Google Hírekben. Igaz ez a lista már foghíjasabb, olyan "nagy" nevek hiányoznak belőle, mint a TV2 tenyek.hu oldala. Van több olyan oldal, mely alkalmanként felbukkan, de nem frissül rendszeresen. A bulvár lista is főképp a Bors, Blikk, Velvet trióra korlátozódik, bár érdekes módon a Szórakozás kategória hírei között nagyon keresni kell őket, mert gyakran a gazdasági lapok melléktermékeként létrejövő, többnyire elavult kulthírek elnyomják őket.

Aki kimarad, lemarad?

A tematikus oldalak, mint autós, kulturális vagy orvosi lapok szintén elég rendszertelenül kerültek be a Google Hírekbe, de az informatikai lapok között is vegyes a kép. Az egyik legnagyobb hazai szereplő, a Prohardver lapcsalád hírei például teljesen esetlegesen szerepelnek a listákban, néha napokig semmi, aztán 1-2 hír becsepeg. Tudomásunk szerint ennek oka egyszerű technikai probléma, melyet az érintett szerkesztőség is jelzett a Google felé. A hiba elhárítása nyilván folyamatban van, de ettől függetlenül érthetetlen, hogy miért nem jelenik meg több olyan hírforrás, amit egyébként indexel a Google kereső is, s a találati listában meg is jelenik.

Előfordulhat, hogy vannak oldalak (mint a TV2.hu, tenyek.hu), amelyek tartalma szintén nem frissül a Google Hírekben, de az adott cégnél ez valószínűleg senkinek nem szúrt szemet, ezért nem is jelezték a Google felé. Ilyenkor jön rosszul, hogy a "felvételi" folyamat szinte teljesen automatikus volt, a lapok semmilyen értesítést sem kaptak arról, hogy bekerültek a szemlézettek közé. Amelyik médium észreveszi, hogy bent van és nem szeretné ezt, vagy ha észreveszi, hogy nincs bent és szeretne bekerülni, az a Google News oldalain található útmutatást és linkeket követve bármikor változtathat helyzetén.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.