Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 5. 16:03

SmallMail: e-mailezés titokban

Az internetezők magánszférájának védelmét zászlajára tűző Small Sister projekt kiadta a SmallMail bétaváltozatát, amely lehetővé teszi a levélváltást anélkül, hogy bárki lenyomozhatná a küldőt és a feladót.

HIRDETÉS

[HWSW] Az internetezők magánszférájának védelmét zászlajára tűző Small Sister projekt kiadta a SmallMail bétaváltozatát, amely lehetővé teszi a levélváltást anélkül, hogy bárki lenyomozhatná a küldőt és a feladót.

Jelenleg is léteznek technológiák a levelek titkosítására, azonban ezek csak a levél törzsét teszik avatatlan szemek számára láthatatlanná, a feladó és a címzett megtalálható bennük. A SmallMail titkosítja az e-mailek fejlécét, így lenyomozhatatlanná teszi azok küldőjét és címzettjét, még a titkosszolgálatok vagy más kormányzati, nemzetbiztonsági szervezetek számára is.

A SmallMail a felhasználók névtelenségét biztosító Tor (The onion router) hálózatot használja az üzenet célbajuttatására. Az eredetileg az amerikai haditengeréset által fejlesztett, majd az Electronic Frontier Foundation által felkarolt Tor az önkéntes felhasználók gépein működő proxy szerverekre épülő hálózat. A hálózatban az adatok véletlenszerű útvonalon utaznak, és egyik csomópont sem ismeri a csomagok teljes útvonalát, csak azt, hogy melyik szomszédos csomóponttól érkeznek az adatok és melyik szomszédnak kell továbbítania őket.

A SmallMailt az Európai Unió adatmegőrzési irányelveire válaszul kezdték el fejleszteni önkéntesek. Amint az ismert, az Unió előírja a távközlési és internetszolgáltatóknak, hogy az összes hívás és üzenet adatait őrizzék meg legalább 6 hónapig, nem nem tovább 18 hónapnál. A SmallMail készítői szerint ez komoly fenyegetést jelent például a tényfeltáró újságírók munkájára, ugyanis a megőrzött adatok alapján felderíthető az informátorok kiléte, és elhallgattathatók azok, akik nem a nyilvánosságnak szánt információkt szivárogtatnak ki.

A szoftver persze nem csak a tényfeltáró újságírók munkáját segítheti, hanem bárkiét, aki úgy szeretne levelezni, hogy közben a kiléte titok marad, vagy szeretné üzenetét biztonságban tudni, legyen szó akár vállalatokról vagy kormányzati intézményekről. Persze akár terroristák, bűnözők is válthatnak üzeneteket a SmallMail segítségével, ezeket szintén nem lehet lenyomozni.

Titkosított levelezéshez a küldőnek és a címzettnek is rendelkeznie kell a SmallMail kliensprogrammal, amely egy "láthatlatlan" levelezőszerveren keresztül továbbítja a leveleket. A Small Sister projekt üzemeltet egy ilyen nyilvános levelezőszervert, de a szerver maga is letölthető, így bárki beüzemelhet egy ilyet, akinek fontos az, hogy úgy tudjon üzeneteket váltani valakivel, hogy ahhoz garantáltan senki ne férhessen hozzá. A Pythonban írt kliens egyelőre Linuxon futó változatban tölthető le, a projekt fejlesztőket keres, hogy a szoftvert Windowsra és Mac OS X-re is elkészítsék.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 11:04

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.