:

Szerző: Bizó Dániel

2009. január 28. 14:49

Niagara-szerverek és költségcsökkentés, ez a Sun 2009-es eszköztára

Továbbra is csökkenő árbevételről és veszteségről számolt be a Sun Microsystems, az elemzői várakozásokat ugyanakkor így is meghaladta, és biztató jeleket is mutat. A vállalat teljesítményét ezúttal is leginkább a forgalom nagy részét adó nagyvállalati SPARC-szerverek pocsék értékesítési mutatói húzzák le, amit továbbra sem tudnak ellensúlyozni a növekedést generáló termékek. A nyereségesség elérését költségcsökkentési programmal kívánja a Sun biztosítani.

[HWSW] Továbbra is csökkenő árbevételről és veszteségről számolt be a Sun Microsystems, az elemzői várakozásokat ugyanakkor így is meghaladta, és biztató jeleket is mutat. A vállalat teljesítményét ezúttal is leginkább a forgalom nagy részét adó nagyvállalati SPARC-szerverek pocsék értékesítési mutatói húzzák le, amit továbbra sem tudnak ellensúlyozni a növekedést generáló termékek. A nyereségesség elérését költségcsökkentési programmal kívánja a Sun biztosítani.

Leesett a SPARC-forgalom

A Sun a tavalyi utolsó negyedévben, mely a cég második pénzügyi negyedéve, 3,22 milliárd dollár árbevételt ért el, ami 11 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Az adózott veszteség 209 millió dollárra rúgott, szemben az előző évi 260 milliós profittal. Az átszervezések és leírások 222 millió dolláros rendkívüli költsége nélkül a vállalat halvány nyereséget tudott volna felmutatni üzemi szinten. A Sun november közepén jelentette be nagyszabású átszervezési programját, amelynek keretében 5-6 ezer dolgozó elbocsátását tűzte ki célul, vagyis a létszám 16-18 százalékától, azaz éves szinten 800 millió dollárnyi költségtől kíván megszabadulni. A jelenlegi negyedévben hasonló mértékű rendkívüli költség jelentkezik a folyamatban lévő leépítések kapcsán.

[+] A Sun válasza a válságra: átszervezés, leépítés

A leépítések elkerülhetetlennek tűnnek a cég pénzügyi helyzetének védelme érdekében: amennyiben a vállalat nem tudja megállítania forgalmának olvadását, úgy ezek a költségcsökkentő lépések sem lesznek elegendőek a stabilan nyereséges működés eléréséhez. A cégvezetés számára a legnagyobb fejtörést a nagyvállalati SPARC-rendszerek forgalmának visszaesése okozza, melyek korábban a cég forgalmának derekát adták, és ezekhez kötődik a tárolókból és a jövőbeni támogatási szolgáltatásokból befolyó összegek nagy része is. A SPARC Enterprise Serverekből 662 millió dollár bevétel folyt be a év utolsó három hónapja során, ami éves összehasonlításban 32 százalékos visszaesést jelent -- több mint 300 millió dollár tűnt el.

Jonathan Schwartz elnök-vezérigazgató szerint a Sun nem tehető felelőssé a jelenlegi visszaesésért, a SPARC-kínálat lényegesen versenyképesebb, mint bármikor az elmúlt évek során, és az értékesítési csapatokat is erősítették -- a visszaesés a válság hatása. A Sun pozíciói kifejezetten azokban az amerikai és nyugat-európai pénzügyi, telekommunikációs és kormányzati szektorokban erősek, melyek elsőként tapasztalják meg a hitelezési, majd az azt követően kibontakozó gazdasági krízis hatásait. Az évvégi hajrá a mélyülő válság ellenére is kifejtette szezonális hatását, a Sun bevétele közel 8 százalékkal emelkedett a harmadik negyedévhez képest, így szekvenciális összevetésben ez tette lehetővé, hogy a rendkívüli kiadásoktól megtisztított üzemi eredmény javuljon.

A negyedik negyedéves szerverpiaci számok ugyan egyelőre még nem publikusak, a Gartner alapján a harmadik negyedévben 20 százalékkal kevesebb RISC/EPIC UNIX-szerver fogyott, mint egy évvel korábban, és a vezető gyártók ezekből származó bevétele kivétel nélkül olvadt. Az IBM negyedéves jelentéséből kiderül, hogy a Power Systemek forgalma 8 százalékkal emelkedett, ezt leginkább a termékfrissítésnek és a System i rendszerek beolvasztásának köszönheti.

Pozitívumok

A Sun forgalomcsökkenését túlnyomó részt a SPARC Enterprise és korábbi kifutó rendszerek értékesítésének visszaesése magyarázza, a többi termékcsoport mérlege összességében enyhén pozitív. A szerverek közt az úgynevezett CMT-rendszerek, vagyis a masszívan párhuzamos felépítésű Niagara vonal 31 százalékos növekedést produkált, a forgalom elérte a 369 millió dollárt, ami igencsak impresszív a jelenlegi környezetben. Ha a jelenlegi tendenciák kitartanak, úgy két-három negyedév múlva ez a termékcsalád válhat a legnagyobbá. Szintén szép teljesítmény, hogy az x86-os gépek értékesítése 11 százalékkal 175 millióra nőtt, összességében azonban továbbra is kevéssé veszik ki részüket az összforgalomból.

[+] Brutális teljesítményre képesek a Sun új SPARC-szerverei

Viszonylag jól viselik a nehéz piaci körülményeket a tárolók, a diszkrendszerek forgalma 5 százalékkal olvadt mindössze, és a tipikusan nagyvállalatok által használt szalagos egységek eladásai is csupán 13 százalékkal csökkentek, miközben a beágyazott OpenSolarisra épülő OpenStorage termékek 21 százalékkal növekedtek. A szoftverek is jól teljesítettek, a Javához kötődő bevételek 47, a MySQL-hez és más infrastrukturális alkalmazásszoftvereké pedig 55 százalékkal ugrott meg. A SPARC Enterprise szerverekhez kötődő Solaris, virtualizációs és menedzsment szoftverek forgalma azonban 29 százalékkal csökkent. A támogatási, oktatási és tanácsadási szolgáltatások a hosszabb távú szerződések miatt sokkal kevésbé érzékenyek az aktuális piaci körülményekre, itt a forgalom mindössze 6 százalékkal olvadt.

Időre van szükségük

A rövidtávú kilátások nem biztatóak a cég számára, a jelenleg folyó negyedévben az előző három hónapnál alacsonyabb árbevételt várnak, ami az átszervezési költségekkel együtt egyértelműen ismét veszteségbe taszítja a céget. A Sun legnagyobb reménysége idén a Niagara-család, melyektől a forgalom kitartó bővülését remélhetik. Ezek az UltraSPARC T-sorozatú processzorok chipenként akár 8 maggal rendelkezhetnek, 64 utasításszálat kezelnek, így kiválóak alacsony számításigényű tranzakcionális és I/O-intenzív feladatok kezelésére, mint amilyenek a webes infrastruktúrák is. Schwartz szerint a x86-os gépektől is vesznek el piacot ezeken a területeken. A Rock-alapú szerverek az év vége felé várhatóak, áttörés azonban már nem remélhető tőlük.

A Sun gyakorlatilag a dotkom lufi kipukkadása óta nem talált magára, a fejlesztésekben ölt hatalmas összegek nem bizonyultak elegendőnek a tartós organikus növekedéshez, és láthatóan nyereségessége is igen törékeny. Schwartz magabiztosan állítja, a Sun megfelelő stratégiával rendelkezik, melynek alappillére a szoftverek forráskódjának megnyitása és szabadon elérhetővé tétele, amit egy olyan rendkívül hatékony marketingeszközként fognak fel, mely később valódi forgalmat is generál majd -- támogatási szerződések, fizetős extra képességek, hardverek.

[+] Türelem, a Sun Microsystemsnek van stratégiája

Hogy ez a hatás mikorra generál akár az egész céget is eltartó bevételt, még Schwartz sem tudja, így addig a háttérben gőzerővel dolgoznak a Niagara-családot és a Fujitsu SPARC-processzorait felváltani képes processzort fejlesztő csapatok, a tervek szerint a következő évtized elejére szüntetve meg a jövőbeni terveikkel kapcsolatban nem túl beszédes japánoktól való függőséget. A szerverértékesítés a szolgáltatási bevételek alapját is képezi, egy tartós gyengélkedése idővel oda is elkerülhetetlenül begyűrűzne. A nehéz időszak túléléséhez a Sun mintegy 2,6 milliárd dollárnyi magas likviditású eszközállománnyal rendelkezik, a költségcsökkentéseket követően pedig a tőkeberuházások finanszírozását is tartalmazó működési cash-flow is pozitívba fordulhat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.