:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 9. 09:16

Bemutatta érintőképernyős okostelefonját a Palm

A Consumer Electronics Show-n bemutatkozott a Palm régóta várt új okostelefonja, az érintőkijelzős Pre, amelyet kimondottan webalkalmazások futtatására terveztek, operációs rendszerének neve is erre utal: webOS.

[HWSW] A Consumer Electronics Show-n bemutatkozott a Palm régóta várt új okostelefonja, az érintőkijelzős Pre, amelyet kimondottan webalkalmazások futtatására terveztek, operációs rendszerének neve is erre utal: webOS.

A hardver

A készülék a hardverét tekintve nem szolgál különlegességekkel. Az érintőképernyő felbontása az iPhone-éhoz hasonlóan 320x480 pixel, azonban csak 3,1 hüvelykes, míg az Apple okostelefonján 3,5 hüvelykes. A Pre 8 gigabájt beépített memóriát tartalmaz, amit nem lehet tovább bővíteni, mivel a készüléken nincs memóriakártya-foglalat. A Pre kezdetben kizárólag az amerikai Sprint mobilszolgáltatónál lesz kapható, ennek megfelelően támogatja az EV-DO szélessávú adatátvitelt, de 802.11b/g szabványnak megfelelő Wi-Fi vezérlő és Bluetooth-adóvevő is helyet kapott benne. Fotózáshoz egy 3 megapixeles kamera áll rendelkezésre LED-vakuval. A GPS-vevő, a mozgásérzékelő és a fényérzékelő sem hiányzik a specifikációs listáról.

Jon Rubinstein, a Palm igazgatótanácsának elnöke, korábbi Apple-alkalmazott a tegnapi bemutató alkalmával nem állta meg, hogy ne szúrjon oda az Apple-nek, ezért kihangsúlyozta, hogy a Pre akkumulátora nem fixen beépített, hanem cserélhető, mint a legtöbb mobiltelefoné. A vezető emellett azon véleményének adott hangot, hogy az érintőkijelzőn megjelenő virtuális billentyűzettel nemigen lehet szöveget bevinni, úgyhogy a Palm új okostelefonja egy teljes QWERTY-billentyűzettel is rendelkezik, amelyet lefelé lehet kicsúsztatni.

Palm Pre

webOS

A Pre legfontosabb újdonsága azonban nem a hardver, hiszen ilyen vagy ehhez hasonló képességű okostelefon már van a piacon, gondoljunk csak a HTC kínálatában megtalálható készülékekre. A Pre a webOS-szel kíván hódítani, amely a vállalat ígérete szerint lehetővé teszi, hogy a különféle (web)alkalmazásokat hatékonyan lehessen egyszerre használni. A kezelőfelületet úgy tervezték, hogy az éppen futó programok és megnyitott weboldalak könnyen áttekinthetők legyenek, egyszerű legyen köztük a váltogatás.

A Palm azt ígéri, a webOS segítségével egyszerűbben kézben tarthatóvá válik a felhasználó kapcsolati rendszere azáltal, hogy az operációs rendszer egysegesen tudja kezelni a különféle helyeken (pl. Outlook, Gmail, Facebook) tárolt kapcsolati adatokat, és képes kiszűrni az átfedéseket is -- ugyanez igaz a naptárakra is. A SMS- és e-mail váltások és az azonnali üzenetek egységes nézetben jelennek meg, így a felhasználó pontosan láthatja, hogy kivel, mikor, mit beszélt meg.

A webOS egyik érdekessége a Universal Search: a billentyűzeten gépelve a szoftver először a készüléken található információk között keres (pl. nevek, e-mailek, SMS-ek), ha nem talált semmit, automatikusan felajánlja a keresést a weben. A beépített böngésző a Palm ígérete szerint villámgyors, támogatja a CSS-t, XHTML-t, JavaScriptet is.

A Pre 2009 első felében érkezik az amerikai piacra, egyelőre ismeretlen áron, ezt követően pedig várható a nemzetközi megjelenése, UMTS-hálózatokat támogató változatban is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 20:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.