Szerző: Bizó Dániel

2009. január 9. 17:47

3D-játékok futtatására is képes cloudot épít az AMD

Vizuális és interaktív tartalmakat kiszolgáló cloudot épít az AMD egy operátor számára. Az AMD Fusion Render Cloud névre hallgató rendszer lehetővé teszi, hogy akár a legújabb játékokkal játszunk mindössze egy átlagos, webböngészésre alkalmas PC és szélessávú internet-hozzáférés birtokában.

[HWSW] Vizuális és interaktív tartalmakat kiszolgáló cloudot épít az AMD egy operátor számára. Az AMD Fusion Render Cloud névre hallgató rendszer lehetővé teszi, hogy akár a legújabb játékokkal játszunk mindössze egy átlagos, webböngészésre alkalmas PC és szélessávú internet-hozzáférés birtokában.

A hangzatos címszavak mögött egy erőteljesen párhuzamos, elosztott számítógépes alkalmazáshoszting rendszer áll, mely a maga nemében egyedülálló, ugyanis több mint ezer grafikus processzort alkalmaz a vizuális tartalmak lerendereléséhez. A rendszeren futtatott kiszolgáló köztesszoftvert a kaliforniai OTOY nevű vállalat fejlesztette ki, mely egyúttal üzemelteti is a HD cloudot, ahogyan nevezik. A rendszert elméletileg úgy alkották meg, hogy tetszőleges PC-alkalmazást futtathasson, és annak képét, a vezérléssel együtt, az interneten keresztül streamelje az OTOY plug-innal felvértezett böngésző felé. A cloud többek közt a tegnap bejelentett Phenom II processzorokra és ATI Radeon HD 4870 grafikus chipekre épül.

Ezzel lehetővé válik, hogy a felhasználói kliens erőforrásaitól függetlenül fusson akár játék vagy HD-video visszajátszása, a renderelés szerveroldalon történik. A lerenderelt képet aztán összetömörítik és az interneten keresztül továbbítják a felhasználó felé, akinél a böngészőben jelenik meg. Ezzel a kliensnek nem kell sem tárolnia, sem feldolgoznia a videókat, vagy futtatnia a játékokat, így egy ultrahordozható gépen is játszható lehet akár a Crysis is. A cloud demonstrálásakor a tavaly nyár végén megjelent Mercenaries 2: World In Flames játékot egy frissen bejelentett, még nem is kapható Pavilion dv2 ultrahordozható gépen mutatták be, mely egymagos processzorral és integrált grafikus maggal rendelkezik.

Az OTOY szerint a HD clouddal terjesztett tartalmak szélesebb rétegeket lehetséges elérni, ugyanis lebomlanak a korábbi akadályok, vagyis hogy milyen hardveren fut. Ebben természetesen a kiadóknak is közre kell működniük, elsősorban nem is technikai oldalról, hanem a licenckérdések tisztázása és az üzleti modell kidolgozása érdekében. Az OTOY víziója szerint a jövőben lehetővé válik, hogy különböző eszközök között váltogassunk, például hazafelé utazva még egy iPhone-on nézünk egy videót, majd hazaérve folytatjuk az LCD- vagy plazmatévén, már HD-felbontásban. Az OTOY cloudját 200ö második felében telepítik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról