Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 6. 11:25

Csak két tányérja van a Seagate új, 1 terabájtos merevlemezének

Eddigi legnagyobb adatsűrűségű merevlemezét mutatta be a Seagate, a Barracuda 7200.12 mindössze két 3,5 tányér segítségével ér el 1 terabájtos kapacitást, ami négyzethüvelykenként 329 gigabit tárolását jelenti. A cég korábbi rekordere, a Barracuda 7200.11 másfélszer nagyobb kapacitású volt, de négy tányért tartalmazott.

HIRDETÉS

[HWSW] Eddigi legnagyobb adatsűrűségű merevlemezét mutatta be a Seagate, a Barracuda 7200.12 mindössze két 3,5" tányér segítségével ér el 1 terabájtos kapacitást, ami négyzethüvelykenként 329 gigabit tárolását jelenti. A cég korábbi rekordere, a Barracuda 7200.11 másfélszer nagyobb kapacitású volt, de négy tányért tartalmazott.

A Barracuda 7200.12 természetesen már Serial ATA II felületű, amelynek elméleti maximális adatáteresztő képessége másodpercenként 3 gigabit -- a meghajtó 160 megabájtot tud másodpercenként folyamatosan olvasni. A Barracuda 7200.12 három változatban készül, 1 terabájtos, 750 gigabájtos és 500 gigabájtos kivitelben, a gyorsítótár mérete kiviteltől függően 16 vagy 32 megabájt lehet. A Seagate tervei szerint még az idén piacra dob egy négytányéros változatot is a 7200.12-ből, amely 2 terabájt kapacitású lesz.

A hatalmas adatsűrűséget természetesen merőleges adatrögzítéssel érte el a Seagate. Ez az eljárás lehetővé teszi a korábbinál sokkal nagyobb kapacitású merevlemezes meghajtók gyártását. Ahogy a gyártók növelik az adatsűrűséget, az adatbiteket tároló mágneses részecskék egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Ez ahhoz vezethet, hogy a merevlemez működése közben felszabaduló hő hatására az adatok megváltoznak vagy törlődnek.

A merőleges adatrögzítés egy igen egyszerű ötleten alapul: az adatbitek "merőleges elrendezése" esetén azonban azok mágneses orientációja a médiára merőleges, ennek révén pedig akár tízszeresére is növelhető az adatsűrűség. A gyártók szerint ezzel a módszerrel akár 500 gigabites adatsűrűség is elérhető négyzethüvelykenként, ami azt jelenti, hogy egy asztali gépekbe szánt 3,5 hüvelykes meghajtó kapacitása akár 3 terabájt is lehet.

A nagyobb adatsűrűség nem csak nagyobb kapacitást, hanem alacsonyabb árat is jelent: egy kevesebb tányért tartalmazó meghajtó kevesebb alkatrészből áll, ezért előállítása olcsóbb és a selejthányad, illetve a meghibásodás valószínűsége is kisebb. Az új merevlemezek árát a Seagate nem közölte, de az 500 gigabájtos változat amerikai webshopokban mindössze 60 dollár (~12 ezer forint) körüli áron kapható.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 23:39

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.