Szerző: Koi Tamás

2009. január 30. 14:04

Piacéretté vált a Toshiba üzemanyagcellás technológiája

A jelek szerint a Toshiba beváltja ígéretét, és a cég pénzügyi évének zárása előtt piacra dobja első, metanollal működő üzemanyagcellákra épülő akkumulátortöltőjét. A különböző üzemanyagcellás technológiákkal hosszú évek óta kísérleteznek az iparági multik, kézzelfogható termékek megjelenésére azonban mindeddig nem, vagy csak elvétve került sor.

[HWSW] A jelek szerint a Toshiba beváltja ígéretét, és a cég pénzügyi évének zárása előtt piacra dobja első, metanollal működő üzemanyagcellákra épülő akkumulátortöltőjét. A különböző üzemanyagcellás technológiákkal hosszú évek óta kísérleteznek az iparági multik, kézzelfogható termékek megjelenésére azonban mindeddig nem, vagy csak elvétve került sor.

Bár a Toshiba korábban több szakkiállításon is ismertette a metanolos üzemanyagcellákkal (DMFC) folytatott fejlesztésekkel kapcsolatos eredményeit, a vállalat most először közölte, hogy piackész termékkel jelentkezik belátható időn belül. A cég úgy tervezi, hogy még az idei pénzügyi év lezárásáig, azaz március végéig piacra dobja első, üzemanyagcellákkal működő akkumulátortöltőjét. A Toshiba ezzel együtt kész még idén kereskedelmi forgalomba hozni az első üzemanyagcellás mobiltelefon- és noteszgép-akkumulátorait.

A DMFC technológia a metán, víz és levegő reakciójából nyeri az elektromosságot, a folyadék pótlásával pedig könnyedén újratölthető a készülék bármilyen körülmények között. Mivel a kémiai folyamat mellékterméke csupán kevés vízpára és némi szén-dioxid, a metanolos üzemanyagcellák környezetterhelése lényegesen kisebb, mint a hagyományos akkumulátoroké.

A Toshiba a tavaly szeptemberi Ceatec kiállításon egy működő prototípusát mutatta be a metanol alapú üzemanyagcellás telefonkészülékének -- a rendezvényen bemutatott akkumulátor egy feltöltéssel akár hatórányi beszélgetési időt is biztosíthat a cég szerint, szemben a mai akkumulátorok kapacitásával, melyek hasonló méretben mindössze 3-4 órányi beszélgetéshez adnak elegendő energiát.

A cég három évvel ezelőtt a japán KDDI telekommunikációs szolgáltatóval karöltve kezdett üzemanyagcellás áramforrással működő telefonok fejlesztésébe, a gyerekcipőben lévő technológia azonban útját állta a kereskedelmi bevezetésnek. A Toshiba 2007 őszén mutatta be a Gigabeat médialejátszó üzemanyagcellás prototípusát, mely egy 10 milliliteres tartállyal akár tízórányi működésre is képes töltés nélkül. A hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülő akkumulátortöltő első prototípusa ugyanekkor került a nyilvánosság elé.

A japán gyártó egyelőre nem közölt információkat arról, hogy a márciusig piacra kerülő metanolos akkumulátortöltő pontosan milyen készülékekkel lesz kompatibilis.

a címlapról