Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 9. 14:03

Szinte bármilyen javás mobiltelefonon elérhető már a Skype

A Skype-nak korábban is volt okostelefonokon futó változata, a néperszű VoIP- és csevegőkliens azonban mostantól a Google Android platformon és javás változatban is elérhető, utóbbi máris több mint száz kompatibilis készülékre telepíthető, ígaz, a bétaváltozat teljes funkcionalitással csupán néhány országban működik egyelőre.

HIRDETÉS

[HWSW] A Skype-nak korábban is volt okostelefonokon futó változata, a néperszű VoIP- és csevegőkliens azonban mostantól a Google Android platformon és javás változatban is elérhető, utóbbi máris több mint száz kompatibilis készülékre telepíthető, ígaz, a bétaváltozat teljes funkcionalitással csupán néhány országban működik egyelőre.

Ez lényegében nem mást jelent, mint hogy mobilokról is indíthatók internetes hívások, és a Skype-felhasználók akkor is egy helyi hívás árát fizetik, ha külföldi számot hívnak. Más Skype-felhasználók felhívása is csak egy helyi hívás árába kerül, még akkor is, ha a világ másik végén vannak. Üzenetek is küldhetők a mobil Skype-on keresztül, ezekért pedig csak az adatforgalmi díjat kell fizetni.

A mobil Skype előnyeinek kiaknázásához persze nem árt egy sok adatforgalmat tartalmazó csomag, hiszen a ki- és bejelentkezések, az állapotfigyelés folyamatos adatforgalmat jelentenek -- bár a Skype szerint még intenzív használat mellett is ki lehet jönni havonta pár megabájtból. A mobil Skype előnye még, hogy a felhasználók folyamatosan szemmel követhetik, hogy ismerőseik be vannak-e jelentkezve, azaz alkalmas-e őket hívni.

A Skype-nak már jó ideje létezik mobil változata, azonban ez csak Windows Mobile operációs rendszeren fut. Ezzel ugyan a Skype-felhasználók hívása ingyenes, a telefonszámok pedig ugyanannyiért hívhatók mint a PC-s Skype-ból, a szoftver működéséhez nélkülözhetetlen a szélessávú internetkapcsolat, amely Wi-Fi vagy 3G/HSDPA segítségével alakítható ki. A Skype Lite-hoz ez nem szükséges, bárhol használható, ahol van "térerő". Sajnos roaming esetében nem jelent megoldást a Skype Lite, ilyenkor a külföldi hívásindítás díjai az irányadók, ráadásul a szoftver működéséhez elengedhetetlen adatforgalom díja is többszöröse lehet a belföldinek.

A Skype Lite számos mobiltelefonnal kompatibilis, köztük a Nokia, a Samsung, az LG, a Motorola és a Sony Ericsson legtöbb kapható típusával. A Skype Lite egyelőre kizárólag ausztrál, brazil, dán, észt, finn, új-zélandi, lengyel, svéd, amerikai és brit szolgáltatók hálózataiban használható, de később várható a megjelenése további országokban is.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 10:33

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.