Szerző: Dojcsák Dániel

2009. január 20. 13:32

Obama beiktatása egyben az újmédia lehetősége a kiugrásra

Barack Obama beiktatása a januári időszak legnagyobb hírének számít, mely a régi mellett az újmédia számára is egy kiváló lehetőség a forgalomnövelésre. A nemzetközi televíziók közül többek közt a CNN, a Sky News, illetve a BBC1 is közvetíti az eseményeket, de sokkal érdekesebb, hogy egy számítógép vagy egy mobiltelefon is elegendő ahhoz, hogy ne maradjunk le az új elnök parádéjáról.

[HWSW] Barack Obama beiktatása a januári időszak legnagyobb hírének számít, mely a régi mellett az újmédia számára is egy kiváló lehetőség a forgalomnövelésre. A nemzetközi televíziók közül többek közt a CNN, a Sky News, illetve a BBC1 is közvetíti az eseményeket, de sokkal érdekesebb, hogy egy számítógép vagy egy mobiltelefon is elegendő ahhoz, hogy ne maradjunk le az új elnök parádéjáról.

A 44. amerikai elnök beiktatása hírességekkel, beszédekkel és koncertekkel színesített megarendezvény, melyet bizonyára legalább annyian szeretnének az Egyesült Államokban és azon kívül követni, mint egy Oscar-díjátadást, de az újmédia kreatívjai ezúttal sokkal jobban kitettek magukért. Aki egyszerűen az adást szeretné követni online, az megteheti akár a tévécsatornák online felületein keresztül is, de a korábban peer-to-peer technológiára épülő, de tavaly decemberben a webes Flash-alapú webes felületre viszakozó Joost, online televízió is élő adást kínál.

A Joost a beiktatási ünnepséget a CBS segítségével élőben közvetíti, illetve a fellépő celebek videói mellett további szórakoztató műsorokkal kecsegtet. Nem meglepő, hogy a kampány során is használt "barely political" fedőnév bukkan fel a feltöltött videók mögött, ami Obama kreatív csapatát rejti. Ebből kiderül, hogy a politikus nem állította le a közösségi hálózatok és online felületek előnyeit kihasználó propagandáját és továbbra is a celeb-elnök szerepére erősít.

<a href="http://www.joost.com/135amz4/t/Bruce-Springsteen-American-Land">Bruce Springsteen - American Land</a>
A Joost is készül

Azok, akik nem monitor vagy televízió előtt szeretnék tölteni a napot, azok egy Flash-videókat lejátszani képes telefonon követhetik az eseményeket a Ustream.tv révén. Sőt, a szolgáltató gondolt a Flasht megjeleníteni nem képes iPhone felhasználóira is, és kiadott egy iPhone-alkalmazást, ami az Apple készülék számára is emészthető formában teszi elérhetővé a videót, illetve az adást nézőket összeköti és lehetőséget ad nekik a közös csetelésre, kommentálásra.

A Facebooktól a Twitterig mindenhol dedikált felületek állnak majd rendelkezésre, ahol meg lehet vitatni, kommentálni lehet az eseményeket. A most leköszönő elnök első beiktatása 2001-ben volt, amikor is George W. Bush az idén várható felhajtáshoz képest kifejezetten unalmas aktus során vált elnökké, majd 2005-ben második alkalommal az Egyesült Államokban már mindössze 15 millió ember volt kíváncsi az eseményre a tévén keresztül.

[+] Barack Obama: aki az interneten nyerte meg a választást

A visszaemlékezések szerint az akkori online tevékenység sok szövegre, megjelenések tömegére korlátozódott beágyazott videók, interaktív szolgáltatások, valós idejű üzenetküldés és kapcsolati hálók nélkül. A BBC összahasonlítása szerint akkor a weboldaluk napi látogatottsága 1 millió körül mozgott, míg mostanra ez a szám 6-10 millió közé tehető. Az online érdeklődők száma ennél viszont nagyobbat ugrott, hiszen azóta a klasszikus hírforrások mellett többször annyi új szereplő is megjelent.

A CNN egy zseniális ötlettel rukkolt elő: arra kéri a beiktatási ünnepély helyszínén lévő embereket, hogy pontban délben, amikor Obama leteszi esküjét, készítsenek egy fotót, majd azt küldjék be a televízió szerkesztőségébe. A képek összegyűjtése után a Microsoft Photosynth alkalmazásával összesítik a vizuális információkat, létrehozva egy monumentális háromdimenziós képet a történelmi pillanatról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról