Szerző: Koi Tamás

2009. január 16. 12:43

Az Egyesült Államokban is kitolódhat a digitális átállás

Az eredetileg tervezett időponthoz képest három hónappal később kapcsolhatják le a földi sugárzású analóg adókat az Egyesült Államokban, ha átmegy a kongresszuson az a javaslat, melyet egy demokrata szenátor, John Rockefeller terjesztett elő csütörtökön. A tengerentúlon ezzel együtt jóval hamarabb a finishez ért, és lényegesen kevesebb problémával járt az a digitális átállási folyamat, mely Európa legtöbb országában, így többek közt hazánkban még javában zajlik.

[HWSW] Az eredetileg tervezett időponthoz képest három hónappal később kapcsolhatják le a földi sugárzású analóg adókat az Egyesült Államokban, ha átmegy a kongresszuson az a javaslat, melyet egy demokrata szenátor, John Rockefeller terjesztett elő csütörtökön. A tengerentúlon ezzel együtt jóval hamarabb a finishez ért, és lényegesen kevesebb problémával járt az a digitális átállási folyamat, mely Európa legtöbb országában, így többek közt hazánkban még javában zajlik.

Mindenkinek a zsebébe kell nyúlnia

A korábbi rendszerekhez képest számos kényelmi funkciót, valamint jobb minőségű képet nyújtó földi sugárzású digitális televíziózás bevezetésének, illetve ezzel párhuzamosan az analóg adás kikapcsolásának egyik legnagyobb, minden régióban jelen lévő hátráltató tényezője, hogy az átállás nem csak a műsorszórók, de a tévénézők részéről is beruházást igényel. A régi tévékészülékekkel ugyanis nem lehet a digitális csatornákat fogni, az ATSC (kvázi az európai DVB-T megfelelője) adás vételéhez vagy beltéri egység, vagy új televízió szükséges.

Az amerikai törvényhozás korábban ezért arról határozott, hogy a digitális átállási folyamat során a lehetőségekhez és igényekhez mérten támogatja azokat a hátrányos helyzetű háztartásokat, melyeknél sem műholdas, sem kábeltelevíziós rendszert nem építettek ki. Ezek a háztartások egy 40 dollár értékű kuponhoz juthatnak, melyet a digitális beltéri egység árából vonnak le a kereskedőnél.

Rockefeller szerint ezekre a kuponokra a mai napig mintegy kétmillió igénylő vár, akik félő, hogy az analóg adás február 17-re tervezett lekapcsolásáig nem jutnak hozzá kedvezményes lehetőséggel beltéri egységhez, a szenátor ezért tegnapi javaslatában kezdeményezte, hogy az analóg adótornyok kikapcsolási határidejét június 12-re módosítsa a Kongresszus. A kitolt határidő egyben a hatóság és a helyi hírközlési felügyeleti szerv, a Federal Communications Commission számára is biztosítja a kevesebb kapkodással járó váltást -- hívja fel a figyelmet a szenátor.

Digitévé, alanyi jogon

A demokrata képviselőház, beleértve a hétvégén beiktatásra kerülő új elnököt, Barack Obamát is, gyakorlatilag teljes támogatásáról biztosította Rockefellert, kiemelve, hogy nagyjából 20 millió amerikait érint a földi sugárzású digitális televíziózás bevezetése -- ők azok a többnyire rossz anyagi körülmények közt élő, idősebb korosztályhoz tartozó vagy egyéb szempontból hátrányos helyzetű állampolgárok, akiknek a tájékozódáshoz fűződő alapjoguk sérülne egy esetleges elsietett váltással.

A szolgáltatókat tömörítő szervezet, a CTIA szerint a határidő kitolása könnyen az FCC-vel szembeni bizalom elvesztéséhez vezethet: álláspontjuk szerint az AT&T és a Verizon Communications jelentős summát, mintegy 16 milliárd dollárt fizetett a spektrumhasználatért cserébe, akkor még azzal a megállapodással, hogy február 17-től kizárólag digitális jeleket továbbítanak majd a hálózaton.

Itthon még gyerekcipőben

Hazánkban a földi sugárzású digitális adás éles üzeme tavaly decemberben indult, egyelőre jelentősen korlátozott tartalomkínálattal. A szolgáltatást MinDigTV néven bevezető Antenna Hungária tavaly nyáron nyerte meg azt a 12 évre szóló frekvenciahasználati pályázatot, melyben egyebek mellett kötelezettséget vállalt arra, hogy az ország területének több mint felén legalább 5 televízió és az ország területének közel harmadán 12-18 rádió adását teszi elérhetővé ingyenesen digitális földfelszíni műsorszórással.

DVB-T set-top-box
DVB-T set-top-box: a digitévéhez kötelező minimum

Hogy a vételhez szükséges digitális beltéri egységek beszerzése a magyar háztartások számára a lehető legkisebb anyagi ráfordítással járjon, az Antenna Hungária pályázata tartalmazott egy olyan passzust, mely az igénylők számára -- egy vagy több kereskedelmi bank bevonásával -- kedvezményes részletfizetési konstrukcióval kecsegtetett. Az eredeti tervek szerint a beltéri egységek havi törlesztőrészlete nem haladhatta volna meg a minimálbér 1 százalékát, ezt azonban információink szerint több bank és kereskedő is vállalhatatlan feltételnek tekintette.

A MinDigTV szolgáltatás tavaly decemberi rajtjára végül nem sikerült kidolgozni a kedvezményrendszer pontos részleteit, a hatóság ugyanakkor egy évvel ezelőtt még bizakodó volt: Pataki Dániel, az NHH elnöke korábban elmondta, hogy ha közeledik az analóg hálózatok lekapcsolásának ideje (ez jelenleg 2011. december 31.), és az elemzések szerint továbbra is gondot okozna a set-top-boxok megvásárlása, a kormány célzott támogatással is segítheti majd a rászoruló rétegeket. A helyzetet ráadásul tovább árnyalja, hogy beltéri egységek ára a következő négy évben tovább csökkenhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról