Szerző: Koi Tamás

2009. január 27. 11:39

Elérhető az Internet Explorer 8 véglegesnek jelölt változata

A Microsoft tegnap elérhetővé tette az Internet Explorer webböngésző új generációs változatának kiadásra jelölt változatát. A gyakorlatilag véglegesnek tekinthető szoftver Windows XP, Server 2003 és 2008, valamint Vista operációs rendszerekhez érhető el -- a két hete megjelent Windows 7 bétával egyelőre nem működik együtt. Egyes spekulációk szerint nem kizárt, hogy az RC1 változatot egy második, utolsó kiadásra jelölt kód is követi majd, a végleges verzió megjelenési időpontjáról pedig továbbra sem közöl konkrétumokat Redmond.

[HWSW] A Microsoft tegnap elérhetővé tette az Internet Explorer webböngésző új generációs változatának kiadásra jelölt változatát. A gyakorlatilag véglegesnek tekinthető szoftver Windows XP, Server 2003 és 2008, valamint Vista operációs rendszerekhez érhető el -- a két hete megjelent Windows 7 bétával egyelőre nem működik együtt. Egyes spekulációk szerint nem kizárt, hogy az RC1 változatot egy második, utolsó kiadásra jelölt kód is követi majd, a végleges verzió megjelenési időpontjáról pedig továbbra sem közöl konkrétumokat Redmond.

Tavaly augusztus óta először adott ki nyilvános próbaverziót az Internet Explorer 8 webböngészőből a Microsoft. A most megjelent kódban várhatóan már csak az apróbb, a felhasználói visszajelzések alapján lelt hibákat javítják ki, a végleges változatban újabb funkciók nem jelennek meg a szoftvercég illetékeseinek korábbi nyilatkozatai alapján. A végleges változat érkezéséről egyelőre továbbra is csak annyit tudni, hogy a szoftver valamikor 2009-ben várható. Az Internet Explorer 7 esetében az RC és a végleges verzió megjelenése között kevesebb mint két hónap telt csak el.

James Pratt, az Internet Explorer csapatának egyik vezető termékmanagere szerint a végleges Internet Explorer 8 megjelenési ideje elsősorban a felhasználói visszajelzésektől függ, ezzel együtt nem zárkózott el egyértelműen attól, hogy az első kiadásra jelölt változatot esetleg továbbiak követik majd. Az Internet Explorer 8 RC1 az előző tesztváltozathoz képest több kisebb változást hoz a felhasználói interfésznél, illetve a fejlesztők beillesztettek a kódba egy olyan kompatibilitási módot, mely lehetővé teszi a böngészőnek, hogy bizonyos weboldalakat az IE7-tel egyező módon rendereljen.

Az IE8 főleg a használhatóság és a biztonság terén hoz újdonságokat, de a webes szabványok támogatása is sokat fejlődött, aminek eredményeképp a böngésző lényegében az összes standarddal kompatibilis. Emellett a fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek a sebességre is, amely miatt az Internet Explorer 7-et sok kritika érte: Az Internet Explorer 8 webböngésző kiadásra jelölt változata Pratt szerint gyorsabban is jeleníti meg a weboldalakat, mint a tavaly nyáron napvilágot látott második bétaváltozat.

Az Internet Explorer 8 kiadásra jelölt változatát a korábbi béták felhasználói a Windows Update szolgáltatáson keresztül érhetik el hamarosan. Akik még nem próbálták ki az új böngészőt, azok a Microsoft weboldaláról letölthetik a szoftvert, a cég ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy ha valaki a harmadik szervizcsomaggal frissített Windows XP-re telepíti a böngészőt, utána nem fogja tudni eltávolítani azt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról