Szerző: Koi Tamás

2009. január 29. 12:54

A nyílt forráskódú videostream-technológiákban látja a jövőt a Mozilla

Nyílt forráskódú videostream-technológiát támogat a Mozilla Alapítvány, ezzel próbálva teret engedni az interneten közzétett videotartalmak további terjedésének. A Firefox webböngészőt is jegyző alapítvány a Theora névre keresztelt platformra vetett szemet, mely a fejlesztők szerint egyelőre még korántsem tökéletes, de komoly lehetőségek rejlenek benne.

HIRDETÉS

[HWSW] Nyílt forráskódú videostream-technológiát támogat a Mozilla Alapítvány, ezzel próbálva teret engedni az interneten közzétett videotartalmak további terjedésének. A Firefox webböngészőt is jegyző alapítvány a Theora névre keresztelt platformra vetett szemet, mely a fejlesztők szerint egyelőre még korántsem tökéletes, de komoly lehetőségek rejlenek benne.

A Wikimedia Alapítvány bevonásával százezer dollárral támogatja a Mozilla a nyílt forráskódú Theora internetes videostream-technológia fejlesztését, az alapítvány támogatásával megerősített platform így olyan, technológiák riválisává válhat a jövőben, mint az Adobe Flash, vagy az Apple Quicktime. Ezek használatáért ugyanakkor többnyire licencdíjat kell fizetni, ez pedig egyes vélemények szerint hátráltathatja az online videomegosztás, videoközvetítés terjedését.

Az Ogg konténerbe tartozó Theora a Mozilla elképzelései szerint a legjobb lehetséges alternatívát jelentheti a fenti platformokra. "Úgy gondoljuk, hogy a Theora sokat tud fejlődni a videók minőségét, az implementációt és a teljesítményt illetően, a Mozilla büszke, hogy a platform fejlesztését támogathatja" -- írja hétfői blogbejegyzésében Mike Shaver, a Mozilla fejlesztésért felelős alelnöke. "A százezer dolláros támogatást elsősorban a Theora kóderek fejlesztésére, ezzel együtt a platformhoz tartozó videokönyvtár bővítésére szánjuk" -- tette hozzá Shaver.

A Theora térnyeréséhez az anyagi támogatáson felül nagyban hozzájárulhat az is, hogy a kodek szervesen integrált része lesz a Mozilla soron következő webböngészőjének, a Firefox 3.1-nek a szintén nyílt forráskódú Ogg Vorbis hangkodekkel egyetemben. "A Theora egyelőre közel sem tökéletes, ugyanakkor a webes videózás által ma támasztott követelményeknek bőven megfelel, idővel pedig egyre jobbak lesznek" -- mondta el Christopher Blizzard, a nyílt forráskódú programok egyik legnagyobb és legismertebb zászlóvivője.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 12:36

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.